Παγκόσμια ανησυχία για τον θανατηφόρο κοροναϊό της Κίνας – Ποια είναι τα συμπτώματα του

Petite Perle 300×250

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η επιβεβαίωση της Κίνας πως ο νέος κοροναϊός μπορεί να μεταδοθεί και από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες μέχρι και γιατροί βρίσκονται μεταξύ των ασθενών.

Οι αρχές είχαν επαληθεύσει συνολικά 217 νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Κίνα ως τις 06:00 [τοπική ώρα· 00:00 ώρα Ελλάδας], μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση. Εξ αυτών τα 198 έχουν εντοπιστεί στη Βουχάν. Από τα κρούσματα, 169 άνθρωποι νοσηλεύονται και εννέα είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες της πόλης Βουχάν της κεντρικής Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί νέος κοροναϊός αυξήθηκε σε τέσσερις.

Την ίδια ώρα ένας άνδρας που επέστρεψε από την Κίνα στην Αυστραλία εμφανίζει τα συμπτώματα ενός μυστηριώδους νέου κοροναϊού — συγγενή αυτού που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Σύνδρομο του Αναπνευστικού (ΣΟΑΣ).

Που πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός

Ο νέος κοροναϊός φαίνεται να έχει τις ρίζες του σε μια αγορά θαλασσινών στην κεντρική κινεζική πόλη Βουχάν, μία δημοφιλής πόλη ειδικά αυτή την περίοδο που η Κίνα ετοιμάζεται να γιορτάσει το νέο σεληνιακό έτος.

Ο ιός προκαλεί συμπτώματα ιογενούς πνευμονίας και έχει ήδη οδηγήσει σε πολλούς θανάτους – παρόλο που οι αρμόδιες αρχές δήλωσαν πως οι περισσότεροι είχαν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.

Μέχρι στιγμής λίγα είναι γνωστά για τη νέα ασθένεια η οποία, αν επιβεβαιωθεί και επίσημα, θα είναι ο έβδομος κοροναϊός στην επιστήμη που μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους.

Τι είναι ο κορωναϊός; Και ποια είναι τα συμπτώματα;

Οι κοροναϊοί είναι μια ομάδα από ιούς που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος – ασθένειες που ξεκινούν από το κοινό κρυολόγημα και φτάνουν μέχρι το SARS (δηλαδή σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) και το MERS (αναπνευστικό σύνδρομο στη Μέση Ανατολή).

Όσον αφορά  το SARS, το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, αυτό εμφανίστηκε για πρώτη φορά πάλι στην νότια Κίνα τα τέλη του 2002 και  εξαπλώθηκε σε περισσότερες από δώδεκα χώρες, σκοτώνοντας σχεδόν 800 ανθρώπους. Η κινεζική κυβέρνηση προσπάθησε αρχικά να κρύψει τη σοβαρότητα της επιδημίας SARS, αλλά μόνο κακό είχε προκαλέσει.

Από την άλλη το MERS εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Σαουδική Αραβία το 2012. Τρεις με τέσσερις στους 10 ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον MERS έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με το αμερικανικό CDC.

Ο ιός που προκαλεί την τρέχουσα ταραχή είναι διαφορετικός από εκείνους που είχαν εντοπιστεί προηγουμένως, σύμφωνα με κινεζικούς επιστήμονες.

Τα αρχικά συμπτώματα του νέου κοροναϊού είναι σύμφωνα με αξιωματούχους της υγειονομικής περίθαλψης πυρετός, βήχα, σφίξιμο στο στήθος και δύσπνοια.

Όσοι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά, υπάρχει πιθανότητα ο κοροναϊός να προκαλέσει λοίμωξη του κάτω αναπνευστικού, πνευμονία ή βρογχίτιδα, ωστόσο ανθρώπινοι κοροναϊοί είναι γνωστοί ως θανατηφόροι.

Πώς μπορεί κανείς να αποφύγει την μόλυνση

Εμβόλιο που να παρέχει προστασία έναντι της συγκεκριμένης οικογένειας ιών μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν υπάρχει, ενώ γίνονται κλινικές δοκιμές για ένα εμβόλιο κατά του MERS.

Μπορεί, ωστόσο, κανείς να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης αποφεύγοντας την επαφή με άτομα που έχουν προσβληθεί, να αγγίζει τα μάτια, τη μύτη και το στόμα του, να πλένει συχνά τα χέρια του με σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Κι αν νοσήσει κανείς, θα πρέπει να μένει στο σπίτι του και να αποφεύγει την επαφή με άλλα άτομα, να καλύπτει το στόμα και τη μύτη όταν βήχει ή φταρνίζεται και να απολυμαίνει τα αντικείμενα και τις επιφάνειες που αγγίζει.

Γιατί στην αρχή δεν δόθηκε η προσοχή που άρμοζε στο θέμα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), ο οποίος ενημερώθηκε για πρώτη φορά σχετικά με την ασθένεια στο Βουχάν στις 31 Δεκεμβρίου, δήλωσε ότι η νέα ασθένεια απομονώθηκε για μελέτη στις 7 Ιανουαρίου, όταν αποκλείστηκαν άλλες ασθένειες που ανήκουν στην ίδια κατηγορία, όπως το SARS, η γρίπη των πτηνών και το MERS.

Οι αρχές αρχικά πίστευαν ότι κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα συνδέεται με την αγορά θαλασσινών στο Βουχάν και ότι εκατοντάδες άνθρωποι που ήρθαν σε στενή επαφή με ασθενείς δεν είχαν μολυνθεί με αποτέλεσμα στην αρχή η τοπική επιτροπή υγείας να βγάλει ανακοίνωση τονίζοντας πως είναι πολύ δύσκολο η ασθένεια να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Αυτό όμως ήταν και το λάθος τους.

Η  Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας  διέψευσε τα παραπάνω, επιβεβαιώνοντας χτες πως ο θανατηφόρος ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Μετά από αυτό αναμένεται να συγκληθεί μία ειδική επιτροπή  στη Γενεύη προκειμένου να καθορίσει εάν θα χρειαστεί να κηρύξει μια «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εμβέλειας», ένας όρος που χρησιμοποιείται μονάχα στην περίπτωση των σοβαρότερων επιδημιών, σημείωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Απίστευτα μέτρα ασφαλείας

Τουλάχιστον οι μισές χώρες της Ασίας και τρία αεροδρόμια των ΗΠΑ άρχισαν να «σκανάρουν» όσους επιβάτες έρχονται από την κεντρική Κίνα.

Αρμόδιοι φορώντας προστατευτικές φόρμες ελέγχουν μία προς μία την θερμοκρασία των επιβατών που φτάνουν στο Μακάο, περιοχή της Κίνας.

Οι αρχές της Ταϊλάνδης και της Ιαπωνίας έχουν ήδη εντοπίσει τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις, όλες «προέρχονται» από πρόσφατα ταξίδια από την Κίνα.

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα τη Δευτέρα, όταν μια 35χρονη γυναίκα από την Βουχάν βρέθηκε να έχει τα συμπτώματα του νέου κορωναϊού μια μέρα μετά την άφιξή της στο αεροδρόμιο Incheon της Σεούλ.

Η γυναίκα απομονώθηκε σε κρατικό νοσοκομείο στην πόλη Incheon, δυτικά της Σεούλ, σύμφωνα με ανακοίνωση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κορέας.

in.gr

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ