Απόλαυσαν λουκούλλειο γεύμα οι Γερμανοί επισκέπτες του Μιχάλη Ξυλούρη

Petite Perle 300×250

Ο Μιχάλης Ξυλούρης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των γερμανών επιχειρηματιών και δημοσιογράφων μαγνήτισε τους καλεσμένους του με την ευγένεια, το χαμόγελο και την κουβαρντοσύνη του. Γέμιζε τα ποτηράκια με καλό κόκκινο κρασί 15 ετών και οι μουσαφίρηδες τσούγκριζαν κι έπιναν με ευθυμία.

Έξω από την παραγωγική μονάδα το υπαίθριο τραπέζι ήταν στρωμένο με λογιών λογιών καλούδια, μαγειρεμένα όλα με μεράκι από τη σύζυγο και οικοδέσποινα κυρία Αγάπη Ξυλούρη – Σκουλά.

Πρόσχαρη και καλοσυνάτη η Αγάπη Ξυλούρη τράταρε τους επισκέπτες, σέρβιρε και αντάλλαξε κουβέντες, αγκαλιές κι ευχαριστίες για την τιμή να βρεθούν στο σπιτικό της. Η προετοιμασία των εδεσμάτων είχε γίνει πολύ νωρίτερα. Τι κι αν η οικογένεια Ξυλούρη περίμενε 40 περίπου καλεσμένους; Τα φαγητά, τα γλυκά και το ροδοψημένο αντικρυστό από τον κ. Γιάννη και τον πατέρα της Αγάπης κ. Σκουλά έφτανε και περίσσευε για 100 και λίγους λέμε.

Μαγεύτηκαν οι Γερμανοί όχι μόνο από την αφθονία αλλά από την Κρήτη των γεύσεων και των αρωμάτων. Εδέσματα με μυζήθρα, ξινομυζήθρα, φέτα, κεφαλοτύρι, ντολμάδες, ελιές και παξιμάδια, μακαρόνια πασπαλισμένα με μπόλικο ανθότυρο, οφτά και τσιγαριαστά, τυριά κομμένα με μαεστρία πάνω σε δίσκους, κρασιά και ρακές και τόσα άλλα.

Όλη η Κρήτη και η νοστιμιά σε ένα τραπέζι. Στο τραπέζι τα αυθεντικά τοπικά πιάτα και προϊόντα της οικογένειας Ξυλούρη επιβραβεύτηκαν με επιφωνήματα θαυμασμού και με χαμόγελα. Η περιποίηση και η εγκαρδιότητα έκανε τους φιλοξενούμενους να μη θέλουν να φύγουν, τόσο που πήγαν πίσω το πρόγραμμά τους κατά 3 περίπου ώρες.

Μετά το λουκούλλειο γεύμα ήρθαν και οι συζητήσεις και όποιος δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τη γλώσσα, το κατάφερνε με το βλέμμα, το χαμόγελο, τις αγκαλιές και τις ευχές. «Καλές ντουλιές» έλεγαν και τσούγκριζαν τα ποτήρια με τα μάτια να μιλούν περισσότερο. Οι καλεσμένοι δεν έφυγαν με άδεια χέρια αφού η οικογένεια Ξυλούρη δώρισε σε κάθε επισκέπτη, έλληνα και ξένο, διάφορα τυριά μαζί με την ελπίδα για μελλοντική συνεργασία.

Έχοντας στις αποσκευές τους αυτές τις εικόνες της πατροπαράδοτης κρητικής φιλοξενίας και τις γεύσεις των αυθεντικών τυροκομικών προϊόντων από την Ξυλούρης ΑΑ γυρίζουν οι Γερμανοί επισκέπτες στην πατρίδα τους. Εμπειρίες που θα μεταφέρουν σε κάθε σπίτι και σε κάθε γειτονιά…

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ