Νέα "Μαύρη Δευτέρα" και κραχ στο Χρηματιστήριο με βουτιά 13,4%

Petite Perle 300×250

Χαοτική ήταν εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε μία συνεδρίαση όπου επικράτησε σοκ και δέος στην αγορά με τον Γενικό Δείκτη να χάνει όλα τα κέρδη που είχε σημειώσει το 2019 και να υποχωρεί κάτω από τις 600 μονάδες και στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2018, με όλες τις τεχνικές στηρίξεις να καταρρέουν και κανέναν να μην μπορεί να προβλέψει που θα μπει ένα στοπ σε όλο αυτό. Συνολικά σήμερα 5,5 δισ. ευρώ χάθηκαν από την κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς.

Το κραχ στο άνοιγμα, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 13,5% και τις τράπεζες να αγγίζουν ακόμη και το limit down (Πειραιώς), ήρθε μετά τη βύθιση που σημείωναν οι ευρωπαϊκές αγορές λόγω των ανησυχιών γύρω από την εξάπλωση του κοροναϊού και τις επιπτώσεις του στην οικονομία – με την Moody's να χτυπά το καμπανάκι της παγκόσμιας ύφεση – καθώς και τη βουτιά του πετρελαίου. 

Αν και επιχειρήθηκε να περιοριστούν οι απώλειες, με πληθώρα ελληνικών εισηγμένων να ανακοινώνουν επαναγορές μετοχών σε μία προσπάθεια στήριξης του Χ.Α αλλά και της ίδιας τους της μετοχής, ωστόσο τα κύματα πωλήσεων τα οποία εντάθηκαν ξανά, με αποκορύφωμα το άνοιγμα της Wall Street με βουτιά 1.800 μονάδων, έστειλαν και πάλι τον Γενικό Δείκτη στο -13%. Η αγορά δείχνει να μην έχει καμία αντίσταση και να είναι εγκλωβισμένη σε ένα σπιράλ ανελέητου σφυροκοπήματος, ενώ όπως σημειώνει και ο Νίκος Καυκάς της Λέων Δεπόλας, ο πυθμένας για την ελληνική αγορά παραμένει δυσδιάκριτος.

"Σύννεφα" και στην αγορά ομολόγων

Οι έντονοι τριγμοί έχουν "μεταδοθεί" και στην αγορά κρατικών και εταιρικών ομολόγων. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έχει εκτοξευθεί στο 1,86% με το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου να έχει εκτιναχθεί κατά περισσότερο από 100% από τα ιστορικά χαμηλά του 0,92% που σημείωνε πριν τρεις μόλις εβδομάδες. Ως αποτέλεσμα, ο πολύ θετικός καταλύτης για τα ελληνικά ομόλογα, που ήταν η απόφαση της ΕΚΤ να άρει πλήρως το όριο που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στις θέσεις τους σε αυτά, δεν μπόρεσε καν να αποτιμηθεί στην αγορά, σβήνοντας πλήρως τα πλεονεκτήματά του.

"Βυθίζεται" η Wall Street

Βουτιά πρωτοφανούς μεγέθους για την περίοδο μετά το ξεπέρασμα της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008 πραγματοποιούν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να αναμένουν σοβαρότατες οικονομικές αναταράξεις από την κρίση του κοροναϊού, ενώ την ίδια στιγμή ο "πόλεμος" Σαουδικής Αραβίας – Ρωσίας στον OPEC+ οδηγεί σε τροχιά "κατάρρευσης" τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

ΠΗΓΗ CAPITAL

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ