Φώφη Γεννηματά: Δεν είναι ώρα για δισταγμούς, χρειάζεται νέο «ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ»

Petite Perle 300×250

Την ανάγκη η Ε.Ε. να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να λάβει γενναίες αποφάσεις με κινητοποίηση όλων των χρηματοδοτικών μέσων που διαθέτει για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού υπογραμμίζει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά εν όψει της επικείμενης τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Δεν είναι ώρα για δισταγμούς και ημίμετρα. Χρειάζεται ένα νέο 'ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ', με κινητοποίηση όλων των χρηματοδοτικών μέσων που η Ε.Ε. διαθέτει» αναφέρει η κ. Γεννηματά.

Όπως επισημαίνει, οι ηγέτες της Ε.Ε μπορούν και πρέπει να πάρουν απόφαση για έκδοση ειδικών ευρωομολόγων τα οποία θα αποπληρωθούν μελλοντικά από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ώστε η αντιμετώπιση της κρίσης επιδημίας να μην μετεξελιχθεί σε κρίση χρέους. «Τα χρήματα αυτά μπορεί να διαχειριστεί ο ESM, αλλά χωρίς την προϋπόθεση να συνοδεύονται από προγράμματα προσαρμογής» προσθέτει.

Σημειώνει επιπλέον ότι με τους πόρους από τα ευρωομόλογα θα ωφεληθούν όλες οι χώρες μέλη, αντλώντας χρήματα κατά προτεραιότητα για:

  • Την στήριξη των Εθνικών Συστημάτων Υγείας και την προμήθεια του κατάλληλου Ιατρικού εξοπλισμού.
  • Την παροχή ρευστότητας ώστε να μην οδηγηθούν σε αδιέξοδο οικονομίες και επιχειρήσεις.
  • Την στήριξη των Νοικοκυριών, και των εργαζομένων, με προτεραιότητα τους οικονομικά ασθενέστερους.
  • Επίσης πρέπει μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ,να δημιουργηθεί ένα Ταμείο για πρόσθετες παρεμβάσεις υπέρ των ανέργων.

«Η Ευρώπη μόνο ενισχύοντας την ενότητά και την αλληλεγγύη θα σταθεί όρθια και μέσα στη κρίση, αλλά και στην επόμενη ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο» καταλήγει η κ. Γεννηματά.

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ