150 εκατ. ευρώ για την ανακούφιση αγροτών – κτηνοτρόφων – αλιέων που πλήττονται από τον κορωνοϊό

Το Υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν συνεννοήσεως με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη διέθεσε στο ΥπΑΑΤ ποσό  ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ για την παροχή άμεσων ενισχύσεων προς τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα.

Το συγκεκριμένο ποσό συνιστά το πρώτο εργαλείο το οποίο θα αξιοποιηθεί στοχευμένα για την ενίσχυση των κλάδων που πλήττονται από τη νόσο του κορωνοϊού.

Επιπροσθέτως, στην κατεύθυνση ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα αναμένονται οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί των θεμάτων που ήγειρε ο κ. Βορίδης κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ένωσης της 25ης Μαρτίου και αφορούν στην παροχή ευελιξίας για τη χρήση ποσών από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ).

Διευκρινίζεται ότι το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ θα κατευθυνθεί στους πληττόμενους κλάδους, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζει ο προσωρινός κανονισμός  της ΕΕ και επομένως τα μέγιστα ποσά που μπορούν να διατεθούν για γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ανέρχονται στο όριο των 100.000 ευρώ και για αλιευτικές στο όριο των 120.000 ευρώ.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η ενίσχυση των εκμεταλλεύσεων θα πρέπει να συνδέεται με επιπτώσεις που υφίστανται λόγω των διαταραχών στην αγορά, οι οποίες προέρχονται από τα μέτρα αποτροπής εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID19).

Με τη δέσμευση αυτού του σημαντικού ποσού η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύουν εμπράκτως τη σημασία που δίνουν στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ