Ταβερναράκης: Oι έρευνες για εμβόλια διεξάγονται με φρενήρεις ρυθμούς

Petite Perle 300×250

Aναφέρθηκε στη μελέτη αυτή που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "είναι μια εμβληματική δράση που αφορά εκτεταμένες μελέτες ανίχνευσης του ιού".

Ο ερευνητής, πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας και Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης Νεκτάριος Ταβερναράκης σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ αναφέρθηκε για την επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης του ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών, αλλά και για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ανάπτυξη εμβολίων και θεραπευτικών αγωγών.

Συγκεκριμένα ο κ. Ταβερναράκης αναφέρθηκε στη μελέτη αυτή που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ι «είναι μια εμβληματική δράση που αφορά εκτεταμένες μελέτες ανίχνευσης του ιού. Αυτό σημαίνει ότι τα τεστ για την ανίχνευση του ιού θα γίνουν σε πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό. Είναι πολύ σημαντικό όταν θα βγούμε από τα περιοριστικά μέτρα να είμαστε σε θέση να ιχνηλατούμε τη διάδοση του ιού στον πληθυσμό για να λαμβάνουμε στην συνέχεια στοχευμένα τα μέτρα που απαιτούνται».

Ακόμα πρόσθεσε ότι «το πλαίσιο της μελέτης εκτός από τους εκτεταμένους ελέγχους στον πληθυσμό, ένα μεγάλο τμήμα της αφορά την ανάλυση του ίδιου του γενετικού υλικού του ιού, αλλά και ανθρώπων που έχουν νοσήσει. Έτσι θα δούμε εάν υπάρχει συσχέτιση της βαρύτητας της νόσου και του γενετικού υλικού του ασθενή. Αναλύοντας επίσης το γενετικό υλικό του ιού θα μπορούμε να διαπιστώσουμε ποια στελέχη είναι αυτά που υπάρχουν στη χώρα.

Ήδη, μέχρι σήμερα, έχουν ανιχνευθεί τρία διαφορετικά στελέχη του ιού, ενδέχεται να υπάρχουν και περισσότερα. Με τις μοριακές αυτές μελέτες θα μάθουμε ποια είναι αυτά τα στελέχη, εάν υπάρχει διαφοροποίηση στην επικινδυνότητά τους, προκειμένου να λάβουμε έγκαιρα αντίστοιχα προστατευτικά μέτρα».

Σε ότι έχει να κάνει με την πιθανότητα να επεκταθούν μέχρι το 2022 τα περιοριστικά μέτρα, σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ ο κ. Ταβερναράκης δήλωσε ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα πολλά. Υπήρξε πληροφόρηση για επαναμόλυνση ιαθέντα ασθενή από τον ιό. Ενδέχεται να υπάρχουν διαφορετικά στελέχη που μπορούν να μολύνουν διαδοχικά τους ίδιους ασθενείς. Δηλαδή κάποιος ασθενής που έχει αναπτύξει ανοσία σε κάποιο συγκεκριμένο στέλεχος να μην έχει σε κάποιο άλλο.

Και όταν δεν γνωρίζουμε αρκετά, δύο πράγματα πρέπει να κάνουμε. Το ένα είναι η μελέτη της απειλής, και το δεύτερο η προσοχή που πρέπει να επιδείξουμε σε ό, τι αφορά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Θα δουλέψουμε με το χειρότερο σενάριο, αυτή είναι η πιο ασφαλής λύση».

Τέλος για τα εμβόλια και για την θεραπεία είπε πως «πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη εμβολίων αλλά και θεραπευτικών αγωγών. Η επιστημονική κοινότητα σε παγκόσμιο επίπεδο έχει με τρόπο που πραγματικά δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν. Πρόκειται για πανστρατιά ερευνητική σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα.

Ήδη βρίσκονται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών πάνω από 4 εμβόλια.Το αισιόδοξο σενάριο είναι ότι ίσως θα έχουμε εμβόλιο και εντός του 2020. Σχετικά με τα φάρμακα δοκιμάζονται κάποια που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά για την αντιμετώπιση άλλων ασθενειών. Οι έρευνες συνεχίζονται με φρενήρεις ρυθμούς για εμβόλια και θεραπείες».


Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ