Ο Cretaweather «χτίζει» …μια «έξυπνη» Κρήτη με μετεωρολογικούς σταθμούς και κάμερες – Άμεση ενημέρωση για τον καιρό

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καιρών Κρήτες Cretaweather.gr. Νίκος Κούνουπας μιλά στη Φωνή του Μαλεβιζίου

Πώς θα σας φαινόταν να γνωρίζετε ανά πάσα ώρα και στιγμή τι καιρό έχει σε μια περιοχή που θέλετε να επισκεφτείτε; Αν επιθυμείτε, για παράδειγμα, να πάτε σε μια συγκεκριμένη παραλία , δεν θα θέλατε να ξέρετε αν φυσάει ή έχει κύμα;  Ή αν θέλετε να μεταβείτε στις καλλιέργειες σας για αγροτικές δουλείες, που εξαρτώνται από τον καιρό, δεν θα ήταν αναγκαίο να γνωρίζετε αν θα βρέξει ή όχι;

Tης Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη

Αυτή η σκέψη και η καθημερινή ερώτηση -που μπορεί να κάνουμε όλοι μας- για τον καιρό που θα επικρατήσει ώστε να μπορέσουμε να προγραμματίσουμε τις δραστηριότητες μας, απασχόλησε μια εθελοντική ομάδα, με ιδιαίτερη  αγάπη για τα καιρικά δρώμενα, η οποία αρχικά συναντήθηκε στο διαδίκτυο και σταδιακά (καθώς η ομάδα μεγάλωνε) μετεξελίχθηκε σε ένα μη κερδοσκοπικό  Σύλλογο φίλων καιρού Κρήτης με την ονομασία «Καιρών Κρήτες - Cretaweather». Με την εν συντομία  ονομασία Cretaweather που πλέον έχει  νομική και οικονομική υπόσταση, η ομάδα που πλαισιώνει το σύλλογο, διαθέτει τον δικό της χώρο στο κοινωνικό δίκτυο Facebook και σελίδα με το όνομα «Cretaweather» καθώς και ιστοσελίδα στο διαδίκτυο www.Cretaweather.gr παρέχοντας φωτογραφικό υλικό, βίντεο,  καιρικές παρατηρήσεις και ενημέρωση. Υπογραμμίζεται πως το δίκτυο έχει δυναμική ανάπτυξη και στο δήμο Μαλεβιζίου σε Κρουσώνα, Φόδελε και Λυγαριά, αλλά μπορεί να εξελιχτεί ακόμη περισσότερο. 

Ο καιρός, αναφέρουν πολύ χαρακτηριστικά οι ιδρυτές του Cretaweather είναι κάτι ζωντανό, συνεχώς ευμετάβλητο επομένως και οι συνθήκες διαφέρουν σημαντικά από το ένα μέρος του νησιού μας ως προς το άλλο καθώς και από περιοχή σε περιοχή. Το ιδιαίτερο μορφολογικό ανάγλυφο του νησιού μας καθώς και το μικρόκλιμα της κάθε περιοχής (βουνά, βαθιά φαράγγια, πεδιάδες, οροπέδια, ποτάμια) καθιστούν τα καιρικά φαινόμενα δύσκολα ως προς την πρόγνωση τους. Για να μπορέσουν να αντλήσουν πληροφορίες για το μικρόκλιμα της κάθε περιοχής έχουν τοποθετήσει ήδη ένα σημαντικό αριθμό μετεωρολογικών σταθμών μετάδοσης των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο ( με real time μετάδοση). Τα μετεωρολογικά αυτά δεδομένα αφορούν σε διακύμανση θερμοκρασίας, δείκτες υγρασίας, ραγδαιότητα βροχής, ταχύτητα και διεύθυνση ανέμου και αλλά πολλά, που επικρατούν σε περιοχές του νησιού της Κρήτης, όλο το εικοσιτετράωρο 365 ημέρες το χρόνο!

Τα «έξυπνα» χωριά

Ένας από τους κυρίαρχούς στόχους τους, είναι να βάλουν την «σφραγίδα» τους για την δημιουργία « έξυπνων χωριών» - "Smart Villages'' και κατ' επέκταση   ''έξυπνων δήμων''.

Όπως υπογραμμίζει στην Φωνή του Μαλεβιζίου ο πρόεδρος του Συλλόγου  Καιρών Κρήτες Cretaweather.gr. Νίκος Κούνουπας «η δημιουργία των ''smart  Δήμων'' αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και γενικότερα την πληροφορία που μπορεί να προσφέρει -η ανάπτυξη σε ολόκληρη την επικράτεια της Κρήτης-  ενός μετεωρολογικού δικτύου, αποτελεί  πρόκληση για την εποχή μας». Αρκεί βέβαια να συναντήσει την θετική στάση των δημοτικών αρχόντων  του νησιού, στους οποίους έχουν ήδη απευθυνθεί οι Cretaweather, για την ανάπτυξη και την χρήση ενός τέτοιου δικτύου. 

Η  δράση 

Έως σήμερα τα μέλη της ομάδας Cretaweather με ιδίους πόρους (συνεισφορά μελών της ομάδας και συνεισφορά ιδιωτικών πρωτοβουλιών) έχουν τοποθετήσει μετεωρολογικούς σταθμούς σε περιοχές του νησιού μας από τη μια άκρη στην άλλη. Στόχος τους είναι η ισόρροπη ανάπτυξη ενός δικτυού και στους τέσσερις νομούς. Παράλληλα προσπαθούν να εντάξουν και στο δίκτυο τους μετεωρολογικούς σταθμούς που έχουν τοποθετηθεί από άλλους δημοσίους και ιδιωτικούς φορείς, καθώς υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις εγκατάλειψης τους.

Το σύνολο των μετεωρολογικών σταθμών στο δίκτυο που δημιούργησε η ομάδα Cretaweather μπορείτε να τους παρακολουθήσετε στην ιστοσελίδα https://cretaweather.gr/stations/

Επιπλέον δημιούργησαν  μια μοναδική ιστοσελίδα για κάθε μετεωρολογικό σταθμό ώστε να υπάρχει η δυνατότητα προς τους χρήστες που την επισκέπτονται να αναγνωρίζουν τα μετεωρολογικά δεδομένα καθώς και μέσω γραφημάτων  να αντιλαμβάνονται την διακύμανση των μετεωρολογικών δεδομένων. Ενδεικτικά στο Δήμο Μαλεβιζίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να  αναζητήσουν χρήσιμες πληροφορίες για τια τα καιρικά δεδομένα στο Φόδελέ (https://cretaweather.gr/fodele/, https://cretaweather.gr/fodelelive/) , στον Κρουσώνα  (https://cretaweather.gr/krousonas/, https://cretaweather.gr/krousonaslive/) αλλά και στην Λυγαριά (https://cretaweather.gr/ligarialive/)

Ο καιρός μέσα από κάμερες

Με σκοπό  να αναδείξουν το φυσικό κάλος των περιοχών του νησιού μας που αποτελούν πόλο έλξης εκατομμυρίων τουριστών από όλο τον κόσμο προχωρούν στην εγκατάσταση τεχνολογίας IP δικτυακών καμερών (μετάδοση εικόνας με προαπαιτούμενα παροχή ρεύματος και ιντερνέτ στο χώρο τοποθέτησης) . Επιδίωξη τους είναι να δώσουν στο κοινό την καιρική εικόνα από πλήθος περιοχών στο νησί της Κρήτης.

Τις κάμερες από το δίκτυο της ομάδαςCretaweather μπορείτε να τις παρακολουθήσετε στην ιστοσελίδα https://cretaweather.gr/cameras/. Οι διαδικτυακές κάμερες της ομάδας Cretaweather έχουν αποκλειστικό σκοπό και στόχο την καιρική ενημέρωση της κάθε περιοχής και είναι σύμφωνες με τους νομούς της Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Παράλληλα λειτουργούν σε συνεργασία με τους αντίστοιχους μετεωρολογικούς σταθμούς της κάθε περιοχής, δίνοντας εικόνα των εκάστοτε κλιματικών συνθηκών. Χαρακτηριστικοί μετεωρολογικοί σταθμοί που λειτουργούν ήδη για το Νομό Ρεθύμνου έχουν στηθεί στον Πλακιά (https://cretaweather.gr/plakiaslive/) και στον στο Ψηλορείτης (https://cretaweather.gr/anogeialive/), στο Ενετικό Λιμάνι (https://cretaweather.gr/heraklionportlive/) και στην Λυγαριά (https://cretaweather.gr/ligarialive/),  για το νομό Ηρακλείου και στο Μακρύ Γιαλό (https://cretaweather.gr/makrygialoslive/) για το νομό  Λασιθίου.

Απώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη και η συντήρηση ενός δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών στην περιοχή της Κρήτης και στους 4 νομούς σε συνεργασία και με άλλους φορείς (Δημόσια Διοίκηση και Ιδιωτικές πρωτοβουλίες).

Μοντέλο πρόγνωσης καιρού

Επιπλέον επιδιώκουν την δημιουργία ενός υπολογιστικού μοντέλου πρόγνωσης καιρού (περιοχικό μοντέλο πρόγνωσης) για την περιοχή της Κρήτης μέσα από την συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα και ιδιωτικούς φορείς ώστε αυτό να επιτελέσει ένα χρήσιμο μηχανισμό διαχείρισης καιρικών κρίσεων ενώ και η περαιτέρω ανάπτυξη του δικτυού διαδικτυακών πανοραμικών καμερών είναι στα άμεσα σχεδία τους. Ιδιαίτερα επαγγελματικές ομάδες, όπως οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς είναι στην προτεραιότητα των μελών της ομάδας Cretaweather ως προς την ενημέρωση τους (έξυπνη γεωργία και γεωργία ακρίβειας) σε έκτακτες καιρικές καταστάσεις και πως αυτά τα δεδομένα βοηθούν στην πρόληψη και έγκαιρη  αντιμετώπιση εκτάκτων καιρικών φαινομένων.

Για την εκπλήρωση των στόχων της, τα μέλη του μη κερδοσκοπικού Συλλόγου φίλων καιρού Κρήτης «Καιρών Κρήτες – Cretaweather» συνεχώς αναζητούν συνεργασίες με φορείς και από τους 4 νομούς της Κρήτης, προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι για την τοποθέτηση των μετεωρολογικών σταθμών και των πανοραμικών διαδικτύων καμερών. Το κόστος υλοποίησης μιας τέτοιας πρωτοβουλίας δηλώνουν πως δεν είναι απαγορευτικό ως προς την υλοποίηση της. 

Αρχές Απριλίου, ανακοινώθηκε την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Mediterranean Agrofood Competence Center MACC με γνώμονα την περαιτέρω ανάπτυξη στο δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών και των μετεωρολογικών καμερών και έξυπνων αισθητήρων  "smart sensors". Παράλληλα έχουν αναπτύξει συνεργασίες τόσο με το ΙΤΕ, όσο και με το Αστεροσκοπείο Αθηνών , ενώ έχουν αναλάβει την συντήρηση των μετεωρολογικών σταθμών του Αστεροσκοπείου για την Ανατολική Κρήτη.

 

Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ