Κ.Μητσοτάκης:Ενίσχυση του φράχτη στον Έβρο-Ούτε εκλογές ούτε ανασχηματισμός

Petite Perle 300×250

Την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε "εφ' όλης της ύλης" στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star με τη
Μάρα Ζαχαρέα.

"Έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε στο ελάχιστο τα περιστατικά, αλλά θέλω να τονίσω ότι ο κίνδυνος ακόμα δεν έχει περάσει οριστικά" ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας και τα αφήσαμε πίσω μας όλοι μαζί, υπογράμμισε, και ευχαρίστησε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες που άκουσαν τις συμβουλές των ειδικών.

Προειδοποίησε όμως ότι ο κίνδυνος ακόμα δεν έχει περάσει οριστικά.

"Πάμε σε λελογισμένη χαλάρωση των μέτρων" τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι "οι κοινωνικές αποστάσεις ήρθαν για να μείνουν".

Ερωτηθείς για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι πήρε την απόφαση μετά τις εισηγήσεις των ειδικών. "Αν πήγαινα με τις δημοσκοπήσεις δεν θα έπρεπε να ανοίξω τα δημοτικά. Θεωρώ όμως ότι θα ήταν λάθος αν το έκανα" είπε.

Επισήμανε ότι τώρα είναι η ασφαλέστερη στιγμή να ανοίξουν τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί. "Πρακτικά δεν έχουμε κρούσματα, έχουμε ανοίξει γυμνάσια και λύκεια και πήγε πολύ καλά το άνοιγμα αυτό" σημείωσε και πρόσθεσε. "Είναι πολύ μεγάλο το διάστημα των 6 μηνών από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο κυρίως για τα παιδιά του δημοτικού, να μείνουν μακριά από το σχολείο".

Ο πρωθυπουργός είπε ότι κάτι τέτοιο εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες, καθώς το μεγαλύτερο βάρος επωμίζονται τα παιδιά που δεν είναι από εύπορα νοικοκυριά. Υπογράμμισε δε ότι κατά την επίσκεψή του το πρωί στον Πειραιά, συνομίλησε με μικρά παιδιά τα οποία είχαν κατανοήσει την ανάγκη αποστάσεων και υγιεινής.

Πώς διαχειριστήκαμε την πανδημία

"Από τον Ιανουάριο παρακολουθήσαμε την επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα", είπε ο πρωθυπουργός.

Στο ερώτημα "ποια ήταν η στιγμή που καταλάβατε ότι το κακό θα χτυπήσει και τη δική μας πόρτα και διαλέξατε τον Σωτήρη Τσιόδρα για την υπόθεση αυτή", απάντησε:

"Ο Σωτήρης ήταν από νωρίς βέβαιος πως θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, ειδικά μετά τα περιστατικά στην Ιταλία. Από τον Ιανουάριο παρακολουθήσαμε την κατάσταση στην Κίνα. Και όταν είδαμε τα πρώτα κρούσματα στην Ιταλία, καταλάβαμε πως μια ανοιχτή Ελλάδα δεν θα ήταν νησίδα ασφαλείας. Ακυρώσαμε τα καρναβάλια, πριν καν υπάρξουν τα πρώτα κρούσματα. Πήρα την απόφαση να κάνουμε αμέσως το lockdown.

Ο Σωτήρης θα παραμείνει σύμβουλός μου και μάλιστα στενότατος. Δεν έχει λόγο τώρα να προβαίνει σε συνεχείς ενημερώσεις, αλλά σύμβουλός μου θα παραμείνει" αποκάλυψε ο πρωθυπουργός.

"Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν το lockdown γινόταν δύο εβδομάδες αργότερα, θα θρηνούσαμε πολύ περισσότερα θύματα. Αμφιταλαντεύτηκα μία ημέρα. Ήταν σαφές ότι θα πηγαίναμε σε lockdown και προτίμησα να το κάνουμε άμεσα" δήλωσε και ως προς το αποτέλεσμα είπε "ότι υπάρχει ικανοποίηση ότι άξιζε τον κόπο, σώθηκαν ζωές από αυτήν την υπόθεση".

Ο πρωθυπουργός είπε ότι σταδιακά "θα φτιάξουμε ένα νέο σύστημα υγείας, ένα ΝΕΣΥ" και υπογράμμισε ότι αποδείχθηκε πόσο μεγάλη παρακαταθήκη είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σημείωσε ότι αυτό που ανακτήσαμε αυτήν την περίοδο, είναι η εμπιστοσύνη. "Για πρώτη φορά δεν ακούσαμε αυτήν την κουβέντα "πού είναι το κράτος"", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε "Το κράτος ήταν εδώ και μερικές φορές εξέπληξε με την ταχύτητα του και την αποτελεσματικότητά του, όπως για παράδειγμα στην ψηφιακή μετάβαση η οποία έγινε".

Οικονομία

"Η Ελλάδα σήμερα διεκδικεί και στην Ευρώπη, όχι δανεικά αλλά απευθείας μεταβιβάσεις από την ΕΕ στη γραμμή που άνοιξε η Γαλλία και η Γερμανία. Ο λόγος μας σήμερα μετράει περισσότερο στην Ευρώπη. Μπορούμε να κεφαλαιποιήσουμε την επιτυχία μας" είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις προοπτικές που διανοίγονται.

Σημείωσε ότι η ΕΚΤ "έδωσε ατελείωτη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες" και ότι "δεν υπάρχει ζήτημα πλεονασμάτων για φέτος και του χρόνου". Δεν θέλησε να προσδιορίσει το ύψος του ποσού που θα εισρεύσει στην Ελλάδα από την ΕΕ, αλλά "διεκδικούμε το μέγιστο δυνατό" όπως είπε, ενώ δεν θέλησε να κάνει πρόβλεψη για το ποσοστό ύφεσης, λέγοντας ότι έχει πει στο παρελθόν πως θα είναι μεταξύ 5 και 10%. Όμως πρόσθεσε ότι έχοντας επισκεφθεί την αγορά "είδα μια πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία. Αυτά που θα γίνουν στην Ευρώπη είναι σημαντικά συζητάμε πολλά δισ. και θα προστεθούν στα 24 δισ δημοσιονομικής στήριξης και στήριξης ρευστότητας".

Κάλεσε τους επιχειρηματίες να αναλάβουν το ρίσκο που τους αναλογεί, είπε ότι το κράτος βοήθησε με την μισθοδοσία, με τα ενοίκια, την επιστρεπτέα προκαταβολή για την οποία θα υπάρχει και δεύτερη δόση, ενώ ζήτησε από τις τράπεζες "να μην είναι τόσο αυστηρές στην ρευστότητα".

Σχετικά με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ανοιχτός για συζήτηση, ενώ για την πορεία της οικονομίας είπε ότι θα εξαρτηθούν πολλά από το πως θα πάει ο τουρισμός.

"Δεν πιστεύω ότι θα είναι απόλυτη καταστροφή. Θα ανοίξουν τα πιο πολλά ξενοδοχεία" είπε ο κ. Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στους ξενοδόχους είπε:

"Τους θέτω προ των ευθυνών τους, τους δώσαμε εφόδια, και πρέπει να πάρουν το ρίσκο να κάνουν το καθήκον τους. Όλοι πρέπει να μοιραστούμε τη ζημιά. Το κράτος οι επιχειρήσεις και ο εργαζόμενος".

Ανακοίνωσε ότι πολλές από τις προσλήψεις 4.000 γιατρών και νοσηλευτών που έγιναν μέχρι τώρα, θα αποκτήσουν μόνιμα χαρακτηριστικά όταν παρέλθει η διετία" και πρόσθεσε ότι υπάρχει σήμερα η τεχνογνωσία να σχεδιαστεί ένα νέο ΕΣΥ που θα δουλεύει σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Τέλος τόνισε ότι θα υπάρχει κι άλλο πακέτο φορολογικών μειώσεων όσο επιστρέφουμε στην κανονικότητα, και πως η πρώτη προτεραιότητα είναι η μείωση εργοδοτικών εισφορών μετά το καλοκαίρι.

"Η βασική πολιτική μείωση των φόρων ισχύει κανονικά. Είχαμε αρχίσει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις πριν από την πανδημία. Δεν έχει αλλάξει η πλατφόρμα πάνω στην οποία εκλεγήκαμε" είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Τουρισμός

Μιλώντας για τον τουρισμό είπε ότι θα αρχίσουμε να ανοίγουμε σταδιακά από τις 15 Ιουνίου, από την 1 Ιουλίου θα έχουμε και απευθείας πτήσεις στα νησιά μας.

"Ήδη σε 1.300 δειγματοληπτικά τεστ που κάναμε από αφίξεις στο εξωτερικό αυτή την εβδομάδα δεν είχαμε ούτε ένα θετικό κρούσμα" σημείωσε.

Επίσης ο πρωθυπουργός τόνισε "στην αρχή της επιδημίας φαινόταν να τίθεται ένα δίλημμα μεταξύ της προστασίας της υγείας και της ανάπτυξης. Είναι ψεύτικο το δίλημμα, αντίστροφα δουλεύει η εξίσωση. Όσο πιο γρήγορα προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία τόσο πιο γρήγορα θα έρθει η ανάπτυξη την επόμενη ημέρα".

Για τον Έβρο

Αναφερόμενος στα όσα έλαβαν χώρα στον Έβρο, ο πρωθυπουργός είπε ότι "δεν έγινε απολύτως τίποτα" και πρόσθεσε ότι "τα σύνορα είναι καθορισμένα από την συνθήκη της Λωζάννης και τα πρωτόκολλα που ακολούθησαν. Η κοίτη του Έβρου μετακινείται αλλά τα σύνορα παραμένουν ίδια. Αυτά είναι τεχνικά ζητήματα και λύνονται επί τόπου" είπε και σημείωσε ότι "δεν μπήκαν Τούρκοι στρατιώτες" στην περιοχή, και πως τα όσα συνέβησαν "δεν είναι συνοριακή διαφορά".

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι "υπάρχει νευρικότητα από την πλευρά της Τουρκίας" την οποία ο ίδιος απέδωσε στην περαιτέρω ενίσχυση του φράχτη που ανορθώνει η Ελλάδα στον Έβρο, και πρόσθεσε:

"Αναφαίρετο δικαίωμά μας να το κάνουμε και θα το κάνουμε. Έχουμε ενημερώσει την Τουρκία. Η χώρα μας κέρδισε ως κεκτημένο τη δυνατότητα να φυλάει τα σύνορά της και θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της".

Παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχουν με την Τουρκία οι σχέσεις που ο ίδιος θα ήθελε, αλλά "με ευθύνη της Τουρκίας και όχι με δική μας υπαιτιότητα" ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν διπλωματικοί δίαυλοι επικοινωνίας.

"Είμαστε πολύ σίγουροι για το δίκαιο μας. Έχουμε αυτοπεποίθηση. Δεν πρέπει να είναι είδηση όταν θα μιλάμε με τον Τούρκο πρόεδρο" σημείωσε.

Αναφερόμενος στο γιατί έγινε διάβημα από το ελληνικό ΥΠΕΞ ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό έγινε διότι κάποια στιγμή βρέθηκαν στρατεύματα εκεί, αλλά και για να μειωθεί η αυξανόμενη ένταση.

Κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να τον κατονομάσει λέγοντας ότι "είναι ενδιαφέρουσα η στροφή κάποιων που έλεγαν να κρατάμε τα σύνορα ανοιχτά, και σήμερα εμφανίζονται υπερπατριώτες και υιοθετούν το ρεπορτάζ μιας βρετανικής εφημερίδας".

"Ούτε ανασχηματισμός ούτε εκλογές"

Ούτε ανασχηματισμό ούτε εκλογές" είπε ο κ.Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτημα, και αναρωτήθηκε: "Εκλογές γιατί και για ποιο λόγο; Δεν είναι το ζητούμενο να κάψουμε την απλή αναλογική, αλλά η επιτυχία του έργου μας. Η κοινωνία μας περιβάλλει με εμπιστοσύνη. Δεν είμαι τακτικιστής, και θα τιμήσω την εντολή που πήρα από το λαό.

Έχουμε 158 βουλευτές, μεγάλη αποδοχή στην κοινωνία, και είμαστε πολύ πιο ισχυροί πολιτικά από τον περασμένο Ιούλιο. Είναι τελείως ανεύθυνη αυτή η συζήτηση". Για τον ανασχηματισμό είπε ότι κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον θα γίνει, αλλά "δεν είναι του παρόντος" και πως "η κυβέρνηση βρήκε τον βηματισμό της".

Όπως είπε υπάρχει η λογική ότι τα κυβερνητικά στελέχη πρέπει να έχουν το χρόνο να δείξουν τι αξίζουν", απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αλλαγών τώρα, και πρόσθεσε:

"Θα εξαντλήσω το πολιτικό μου κεφάλαιο και όταν φτάσω στο τέλος της τετραετίας θα κριθώ. Οι δημοσκοπήσεις είναι η φωτογραφία της στιγμής".

ΠΗΓΗ THETOC


Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ