Καθησυχαστικός ο Μ. Λουμπούνης για κορωνοϊό, καλοκαίρι και τουρισμό

Petite Perle 300×250

Αισιόδοξος για την εξέλιξη της πορείας του κορωνοϊού, την καλοκαιρινή περίοδο στην Ελλάδα δήλωσε ο γιατρός και προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Μ. Λουμπούνης μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην λήξη της καθημερινής ζωντανής ενημέρωσης από το Υπουργείο υγείας , λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η έλλειψη του κ. Τσίοδρα και του κ. Χαρδαλιά θα είναι μια ώθηση για να πάμε ένα βήμα μπροστά».

«Έχουμε κρατήσει πού χαμηλά τον επιπολασμό της νόσου και έχουν μπροστά μας το καλοκαίρι, που οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, γεγονός που σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες βοηθά στην αποτροπή εξάπλωσης της νόσου», συμπλήρωσε.

Ο κ. Λουμπούνης μάλιστα τόνισε πως «όλα είναι υπέρ μας αυτή τη στιγμή».

Ο Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης μίλησε για την τουριστική περίοδο στο νησί και ήταν ιδιαίτερα καθησυχαστικός.

«Οι όποιοι επισκέπτες έρθουν αρχικά, θα έρθουν από χώρες που έχουν αντίστοιχη εξέλιξη του ιού με τη χώρα μας. Θα είναι σαν να βάζουμε κι άλλους Έλληνες μέσα στην Ελλάδα. Όσες πιθανότητες θα είχαμε να μεταδώσουμε τον ιό μεταξύ μας θα έχουμε και τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Πιθανόν από τον Αύγουστο να έρθουν και τουρίστες από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, εφόσον όμως είναι τότε και εκεί χαμηλή η διασπορά του ιού».

Ο κ. Λουμοπύνης σημείωσε επίσης πως δεν κινδυνεύουν όλοι από ενδεχόμενα «εισαγόμενα» κρούσματα. Όπως σημείωσε «αυτοί που είναι πιθανότερο να κολλήσουν τον ιό είναι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, οι οποίοι ως επί το πλείστον είναι νέοι και το πιθανότερο ε΄ναι να μην νοσήσουν σοβαρά. Δεν κινδυνεύει ο πληθυσμός που δεν έχει άμεση σχέση με τις τουριστικές περιοχές».

Ωστόσο τόνισε πως οι υγειονομικές αρχές θα πρέπει να έχουν αυξημένα αντανακλαστικά και σε περίπτωση κρουσμάτων, αυτά να απομονώνονται και να αντιμετωπίζονται άμεσα και τοπικά με την καλύτερη δυνατή περίθαλψη.

«Υπάρχει πλέον η εμπειρία, έτσι ώστε η ταχύτητα αντίδρασης σε ό,τι έρθει να είναι πολλαπλάσια από αυτήν που είχαμε στην αρχή», ανέφερε.

Επιπλέον χαρακτήρισε σωστή την απόφαση να ανοίξουν και τα δημοτικά σχολεία. Όπως εξήγησε, τα στοιχεία των τελευταίων ερευνών δείχνουν πως τα μικρά παιδιά δεν είναι «φωλιά» γα τον κορωνοϊό, όπως συμβαίνει με τις ιώσεις του χειμώνα και όπως αρχικά πίστευαν οι ειδικοί.

«Επειδή έχουμε πολύ χαμηλό επιπολασμό, είναι μια ευκαιρία να εκπαιδευτούμε», σημείωσε ο ίδιος συμπληρώνοντας πως τη δεδομένη χρονική στιγμή και κεκτημένο την καλή πορεία της χώρας στην πανδημία «έχουμε δικαίωμα να κάνουμε λάθη και να μην τα πληρώσουμε ακριβά».

Παράλληλα ο κ. Λουμπούνης τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.«Ο ιός είναι εδώ, τα μέτρα ατομικής προστασία θα πρέπει να παραμένουν σε ισχύ. Να μελετάμε τι αγγίζουμε και να πλένουμε άμεσα τα χέρια μας ή να χρησιμοποιούμε αντισηπτικό».

Μάλιστα ο ίδιος πρότεινε τη χρήση μάσκας από όλους και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους. «Η μάσκα αυξάνει την προστασία και για αυτόν που την φοράει αλλά και για τους άλλους σε περίπτωση που κάποιος έχει τον ιό και δεν το γνωρίζει».

Τέλος αναφέρθηκε τόσο στις έρευνες που γίνονται τόσο για τα εμβόλια όσο και για φάρμακα ενάντια στον κορωνοϊό.

Δήλωσε βέβαιος πως εμβόλιο θα υπάρξει, ωστόσο δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα παρέχει υψηλή κάλυψη όπως αυτό της ιλαράς, ή χαμηλότερη όπως αυτό της γρίπης.

Μάλιστα εξήγησε πως η καθυστερήσεις στις έρευνες είναι λογικές και αναγκαίες καθώς όταν βγει εμβόλιο για τον συγκεκριμένο ιό θα εμβολιαστούν άμεσα πάρα πολλοί άνθρωποι και θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί ότι είναι απόλυτα ασφαλές.

Αναφορικά με τα φάρμακα ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα πως αν η κατασκευή φαρμάκου μονοκλωνικού αντισώματος για την Covid-19 είναι επιτυχής, τότε αυτό θα βοηθήσει πολύ στη αντιμετώπιση της νόσου.

CRETA24.GR

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ