Ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας: Μόνο 1 στα 5 άνοιξε κατά την επανεκκίνηση

Petite Perle 300×250

Σταδιακά έως τις 15 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το άνοιγμα των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, η πλειονότητα των οποίων παρέμειναν χθες, πρώτη ημέρα της επανεκκίνησης, κλειστά, με δεδομένα αφενός την έλλειψη πελατών και αφετέρου την προετοιμασία που χρειάζεται για την σωστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. 

Μόλις 1 στα 5 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας ήταν χθες 1η Ιουνίου, ανοιχτά σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρη Τάσιο, ο οποίος προσθέτει ότι το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο, προκειμένου να περάσει η πρώτη περίοδος προσαρμογής των ξενοδόχων στην εποχή Covid- 19.

Σημειώνεται εδώ ότι μόλις μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία θα πρέπει να εφαρμόσουν οι ξενοδόχοι, τα οποία μάλιστα σε περίπτωση παραβίασής τους συνεπάγονται και «τσουχτερά» πρόστιμα από 500 έως 5.000 ευρώ αλλά και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 15 έως 90 ημέρες ανάλογα με την κλίμακα παραβάσεων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ είναι κρίσιμο οι φορείς και οι Περιφέρειες να έχουν πλήρη γνώση, στην περίπτωση ενός ύποπτου κρούσματος του σχεδίου αντιμετώπισης και διαχείρισης της κρίσης.

Ούτως ή άλλως ουσιαστική ζήτηση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ξενοδόχοι, δεν μπορεί να υπάρξει από αυτή την εβδομάδα- φαίνεται άλλωστε και από τις μηδενικές κρατήσεις- όσο δεν αυξάνονται οι συχνότητες και τα δρομολόγια των αεροπορικών από το εξωτερικό, κάτι το οποίο για τα δύο μεγάλα αεροδρόμια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αναμένεται από τις 15 Ιουνίου και μετά.

Για την Αθήνα, ήταν χαρακτηριστικό ότι ήταν κλειστές χθές όλες οι μεγάλες μονάδες, όπως αυτές του Συντάγματος, η Μεγάλη Βρετανία, το King George, το Hilton Aθηνών, οι μονάδες 5 αστέρων της λεωφόρου Συγγρού κ.τ.λ., οι οποίες θα ανοίξουν αργότερα μέσα στον Ιούνιο. Για τη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ένωσης Ξενοδόχων, η επανεκκίνηση έγινε με το 40% των κλινών της πόλης και σταδιακά θα ανοίγουν και οι υπόλοιπες μονάδες , ώστε έως το τέλος του μήνα να έχουν ανοίξει όλα ή σχεδόν όλα.

Με το βλέμμα στα αεροδρόμια

Οι τουριστικοί φορείς πάντως αναμένουν εναγωνίως τις πληρότητες στα αεροπλάνα από τις 15 Ιουνίου και μετά, ημερομηνία ορόσημο για τις διεθνείς πτήσεις στα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας. Χθες η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε νέες αεροπορικές οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες παρατείνεται και τον Ιούνιο η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα των ταξιδιωτών που εισέρχονται στην Ελλάδα, ενώ εως τις 15 Ιουνίου ισχύει και η απαγόρευση εισόδου μη Ευρωπαίων Πολιτών, πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων.

Συγκεκριμένα παρατείνεται έως την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 το μέτρο της υποχρεωτικής προληπτικής καραντίνας για επιβάτες όλων των εθνικοτήτων που φτάνουν στην χώρα μας από το σύνολο των διεθνών προορισμών αλλά χωρίζεται σε δύο φάσεις, μια για το 1ο δεκαπενθήμερο και μια φάση «γέφυρα» για το 2ο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Σε πρώτη φάση, μέχρι τις 14 Ιουνίου 2020 τα μεσάνυχτα εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας πως όλοι οι επιβάτες υποχρεωτικά, ακόμη και οι Έλληνες που έρχονται από το εξωτερικό, πρέπει να κάνουν τεστ και αν αυτό είναι αρνητικό οφείλουν να μείνουν σε αυτοπεριορισμό (καραντίνα) για επτά ημέρες. Εάν είναι θετικοί, οφείλουν να μείνουν σε υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για 14 ημέρες.

Σε δεύτερη φάση από την Δευτέρα 15 Ιουνίου η μέθοδος αυτή του υποχρεωτικού τεστ και καραντίνας θα εξακολουθήσει να γίνεται για τους επιβάτες που έρχονται από χώρες με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης του Covid-19, όπως αξιολογούνται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (EASA). Η λίστα ανανεώνεται διαρκώς και οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι πριν ταξιδέψουν καθώς αν αρνηθούν το τεστ δεν θα γίνονται δεκτοί στο αεροδρόμιο άφιξης. Όλοι οι άλλοι πολίτες θα γίνονται δεκτοί χωρίς περιορισμούς, ενδέχεται όμως να υποβληθούν σε δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξή τους, καθώς από όλες τις πτήσεις ένας συγκεκριμένος αριθμός επιβατών θα κάνει το τεστ.

Από τους περιορισμούς λόγω του Covid-19 εξαιρούνται συγκεκριμένες κατηγορίες επιβατών (επιβάτες πτήσεων διαμετακόμισης, πληρώματα αεροσκαφών, επιβάτες κρατικών πτήσεων, πτήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος κ.α..).

ΤUI: Η Ελλάδα ψηλά στις προτιμήσεις

Την ίδια στιγμή, πολύ ψηλά τοποθετεί την Ελλάδα ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός τουριστικός οργανισμός ως προς τις προτιμήσεις των Γερμανών και των Βρετανών τουριστών μετά το lockdown, προσφέροντας μάλιστα και σημαντικές εκπτώσεις για διακοπές στη χώρα μας από τον Ιούλιο και μετά.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε η TUI στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκύπτει ότι η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά την Ισπανία, όσον αφορά τις χώρες όπου σκοπεύουν να ταξιδέψουν οι Βρετανοί μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, έστω κι αν τα ταξίδια αυτή την στιγμή δεν είναι η πρώτη τους προτεραιότητα. Στο ερώτημα τι είναι αυτό που τους λείπει εν μέσω lockdown, τα ταξίδια και οι διακοπές, με ένα 18%, έρχονται στην τρίτη θέση των προτιμήσεων, μετά τις συναντήσεις με την οικογένεια και φίλους (75%) και τις εξόδους σε εστιατόρια (47%). Μετά το lockdown πάντως οι Βρετανοί «ψηφίζουν» σύμφωνα με την TUI, Eλλάδα στη δεύτερη θέση, μετά την Ισπανία και ακολουθούν Ιταλία, Φλόριντα, Καραϊβική, Κροατία, Τουρκία, Μεξικό, Ταϊλάνδη και Ντουμπάι.

Από τους Βρετανούς που θέλουν να ταξιδέψουν- σημειωτέον ότι πέρυσι οι επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η δεύτερη εθνικότητα με 3,5 εκατ. τουρίστες- μόλις ένα 15% θέλει να ταξιδέψει το συντομότερο δυνατό, ένα 16% μέχρι τον χειμώνα και σχεδόν 1 στους 2 (45%) θέλει διακοπές πριν το καλοκαίρι του 2021. Μάλιστα, σύμφωνα με την ΤUI, ο Μάιος και ο Ιούνιος είναι αυτή την περίοδο οι δημοφιλέστεροι μήνες για ταξίδια, ενδεχομένως επειδή οι καταναλωτές έχουν μεταφέρει τις κρατήσεις τους φέτος για έναν χρόνο μετά. Ενδιαφέρον είναι και η τάση από την TUI ότι προβλέπεται αύξηση οικογενειακών διακοπών μετά το lockdown, καθώς οι οικογένειες επιθυμούν να επανασυνδεθούν εκ νέου.

Ψηλά στις προτιμήσεις είναι η χώρα μας και στη Γερμανία- την πρώτη αγορά εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα μας με πάνω από 4 εκατ. τουρίστες το 2019- αν και πολλοί Γερμανοί ετοιμάζονται να ταξιδέψουν φέτος εντός των τειχών. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα, ήδη η TUI έχει ανοίξει από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας αρκετά ξενοδοχεία εντός Γερμανίας, για τους Γερμανούς επισκέπτες, ενώ ως δέλεαρ μπορεί να λειτουργήσει και ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση στη χώρα τους. Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «η Γερμανία, αν και μη τουριστική χώρα, έχει καθιερώσει ΦΠΑ 7% στην διαμονή. Τώρα μειώνει και την εστίαση στο 7%. Η Ελλάδα επομένως με 13%, ζητά φέτος 6% επιπλέον φόρο από τον Γερμανό επισκέπτη για να έρθει για διακοπές στην χώρα μας αντί να μείνει στην πατρίδα του».

Τα πακέτα πάντως που προσφέρει η TUI και για τη χώρα μας για τους Γερμανούς είναι δελεαστικά αν ληφθεί υπόψη ότι προσφέρεται έκπτωση 12% προσφέρεται στο πακέτο για πεντάστερο στην Κρήτη, στη Χερσόνησο, πάνω στη θάλασσα με τιμή all inclusive, για 7 διανυκτερεύσεις την περίοδο από 29 Ιουλίου με τιμή από 1.397 ευρώ (από 1.593 ευρώ) κατ'άτομο από το Βερολίνο.

Έκπτωση 21% από τώρα για τον …Οκτώβριο προσφέρει η ίδια σε πακέτο από Στουτγκάρδη για Ρόδο σε 4άστερο στη Ρόδο, με ημιδιατροφή, 7 διανυκτερεύσεις και τιμή, συμπεριλαμβανομένου και του αεροπορικού εισιτηρίου στα 474 ευρώ ανά άτομο, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει τις (αισιόδοξες) εκτιμήσεις ότι θα μπορούσε να υπάρξει επιμήκυνση της σεζόν προς τα πίσω μέσα στο φθινόπωρο υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δε θα υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας.

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ