Ένταλμα σύλληψης για τον δισεκατομμυριούχο αντιπρόεδρο της Samsung

Αντιμέτωπος με κατηγορίες που μπορούν να τον οδηγήσουν στη φυλακή για 12 χρόνια είναι ο αντιπρόεδρος της Samsung, Τζέι Γ. Λι.

Ο 51χρονος επιχειρηματίας που επί της ουσίας διοικεί τον νοτιοκορεατικό κολοσσό, διαθέτει προσωπική περιουσία 6,3 δισ. δολαρίων και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο 12ετους φυλάκισης.

Σύμφωνα με ΜΜΕ της Σεούλ, η τοπική υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Λι, ως ύποπτο για απάτη. Το ποινικό μητρώο του δεν είναι λευκό, καθώς το 2017 είχε καταδικαστεί σε 5ετή φυλάκιση, ως ένοχος για δωροδοκία, ψευδορκία και υπεξαίρεση. Εν τέλει εξέτισε μόνο το ήμισυ της ποινής του.

Το λογιστικό «μαγείρεμα»


Η υπόθεση αφορά σε μια συγχώνευση στην οποίαν προχώρησε ο όμιλος Samsung το 2015 και, όπως αποδείχθηκε, βασίστηκε σε ένα περιποιημένο λογιστικό «μαγείρεμα». Ο Τζέι Γ. Λι κατηγορείται ότι σχεδίασε την απάτη προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα είναι αυτός ο διάδοχος του πατρός του στη θέση του επικεφαλής της Samsung.

Ο Λι φέρεται να ενορχήστρωσε την υπερδιόγκωση της αξίας -κατά 3,7 δισ. δολάρια- της φαρμακοβιομηχανίας Samsung Biologics, η οποία ενσωματώθηκε ως θυγατρική στον όμιλο. Όμως, όταν έγινε η εξαγορά και η μετονομασία της, η αμέσως ωφελούμενη ήταν η ιδιοκτήτριά της, μια άλλη εταιρεία με την ονομασία η Cheil Industries. Σε αυτήν ο κυριότερος μέτοχος είναι ο Τζέι Γ. Λι.

Κατά το κατηγορητήριο, ο Λι δωροδόκησε πολιτικά στελέχη προκειμένου να εξασφαλίσει την συγκατάθεση της κυβέρνησης στη συγχώνευση δύο από τους πιο προσοδοφόρους κλάδους του γκρουπ Samsung, του κατασκευαστικού και του εμπορικού, με τη δική του εταιρεία, τη Cheil Industries. Συμμετοχή στην όλη υπόθεση -και το ενδεχόμενο σκάνδαλο διαφθοράς- φέρεται να έχει ακόμη και ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν-χάι.

Πηγή: iefimerida.gr



Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ