Mε περισσότερες δόσεις θα αποπληρωθούν οι φετεινοί φόροι τόνισε ο πρωθυπουργός

Petite Perle 300×250

Νέες φορολογικές ελαφρύνσεις ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βήμα της Βουλής, ενώ παράλληλα ανέδειξε τη σταθερή πυξίδα της κυβέρνησης που δείχνει προς την κατεύθυνση της στήριξης της εργασίας και των επιχειρήσεων.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας από το βήμα της Βουλής οι οφειλές  απο Μάρτιο έως και τοv Σεπτέμβριο που έχουν ανασταλεί θα αποτελέσουν ένα ξεχωριστό σύνολο που θα αποπληρωθεί σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις με μειωμένο επιτόκιο.  Και μάλιστα από το 2021.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο έχουν αποφασίσει να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων για φόρο εισοδήματος και για ΕΝΦΙΑ.

"Τα φυσικά πρόσωπα θα μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε οκτώ μηνιαίες αντί τριών διμηνιαίων δόσεων, οι εταιρείες σε οκτώ δόσεις αντί για έξι και οι ιδιοκτήτες σε έξι αντίστοιχα. Ο στόχος πάντα είναι να διευκολυνθεί η ρευστότητα των φορολογουμένων. Όσοι αποπληρώνουν εφάπαξ τις υποχρεώσεις τους θα έχουν άμεση έκπτωση φόρου ύψος 2%.", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναλυτικά: 

– Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα εξοφληθεί φέτος σε 8 μηνιαίες δόσεις, δηλαδή από τον Ιούλιο έως τον Φεβρουάριο 2021 

– Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων θα εξοφληθεί σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, επίσης από τον Ιούλιο έως τον Φεβρουάριο 2021 

– Ο ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις από Σεπτέμβριο έως και Φεβρουάριο 2021

– Όποιος εξοφλήσει εφάπαξ το σύνολο της οφειλής των παραπάνω υποχρεώσεων θα έχει έκπτωση 2% 

– Θεσπίζεται ειδική ρύθμιση 12 άτοκων δόσεων ή 24 δόσεων με μειωμένο επιτόκιο για τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές που συσσωρεύτηκαν από τον Μάρτιο έως και τον Σεπτέμβριο λόγω των αναστολών λειτουργίας επιχειρήσεων στο πλαίσιο του lockdown. 

Στήριξη της εργασίας και των επιχειρήσεων

"Αυτή η κυβέρνηση στήριξε τον κόσμο της εργασίας. Απέδειξε ότι σε στιγμές κρίσης το κράτος πρέπει να είναι "παρών", τόνισε, από το βήμα της Βουλής. "Οι πρωτόγνωρες συνθήκες στην αγορά εργασίας απαιτούν λύσεις τολμηρές και το τονίζω αυτό προσωρινές, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την έκτακτη κατάσταση.

Και αυτό, ακριβώς, έρχεται να υπηρετήσει το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου επιχειρήσεις που είδαν τον τζίρο τους να γκρεμίζεται, τώρα έχουν λιγότερη δουλειά, θα μπορούν να προσαρμόσουν ανάλογα το χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους. Οι τελευταίοι θα διατηρούν σχεδόν τον ίδιο μισθό και όλα τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα έστω και για τις μισές ημέρες απασχόλησης. Και, βέβαια, έχουμε ένα σταθερό κατώτατο όριο και αυτό δεν είναι άλλο από το βασικό μισθό. Και βέβαια έχουμε και την απαγόρευση των απολύσεων για όλους όσοι εντάσσονται στο πρόγραμμα.

Οι επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν τους δίνεται η δυνατότητα να ορθοποδήσουν γιατί απαλλάσσονται από ένα μέρος του βάρους του μισθολογικού κόστους. Οι εργαζόμενοι από την άλλη πλευρά διατηρούν τις δουλειές τους. Με άλλα λόγια, από τα επιδόματα ανεργίας η κυβέρνηση προκρίνει την επιδότηση της εργασίας. Αυτή είναι η βασική φιλοσοφική μας διαφορά.

Και αντί για τα λουκέτα επιλέγουμε την απασχόληση και προκειμένου να σώσουμε θέσεις εργασίας δημιουργούμε και αξιοποιούμε αυτό το σύστημα, το καινούργιο πρόγραμμα που ονομάσαμε ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ", επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Αυτά κάναμε μέχρι τώρα

"Με το ξέσπασμα της κρίσης θωρακίσαμε αμέσως το σύστημα υγείας με 280 εκατομμύρια. Δώσαμε έκτακτο επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους στο Εθνικό σύστημα υγείας. Κάναμε 4.300 προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών και διπλασιάσαμε τις κλίνες εντατικής θεραπείας. Ξεπεράσαμε τις 1.000 και δρομολογήσαμε σχέδιο για να φτάσουμε τους επόμενους μήνες περίπου στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Μας παραδώσατε 565 εσείς που διαφημίζεται το εθνικό σύστημα υγείας και το δήθεν ενδιαφέρον σας για αυτό και εμείς μέσα σε ένα χρόνο θα μπορέσουμε να διπλασιάσουμε", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. "Δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι τέθηκαν συνολικά υπό την προστασία της πολιτείας. Απαγορεύτηκαν οι απολύσεις και καθιερώθηκε αποζημίωση 800 ευρώ σε υπαλλήλους και 600 ευρώ σε επιστήμονες. Το κράτος κάλυψε ασφαλιστικές εισφορές νομοθετήσαμε τη μείωση του ενοικίου.

Μετατέθηκε η εξόφληση όλων των οφειλών, παρατάθηκαν μέχρι το Σεπτέμβριο σε πρώτη φάση τα επιδόματα ανεργίας, όπως και εκείνα 120 χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων στον κλάδο του τουρισμού", σημείωσε και εστιάζοντας στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι διατίθενται επτά δισεκατομμύρια από το ταμείο εγγυοδοσίας.

"Περιμένω από τις τράπεζες ότι δε θα ζητήσουν από τις επιχειρήσεις τον ίδιο βαθμό εξασφαλίσεων, καθώς το κράτος εγγυάται το μεγαλύτερο μέρος του δανείου και πιστεύω ότι αυτό το πρόγραμμα, ένα σημαντικό κεφάλαιο ρευστότητας θα κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία".

Κοιτάξτε το κόστος δανεισμού

Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε, με σειρά επιχειρημάτων, ότι η πορεία προς την ανάπτυξη από το 2021 είναι στόχος που μπορεί να επιτευχθεί. "Είπατε ότι τα πράγματα στην οικονομία πήγαιναν πολύ άσχημα πριν από την πανδημία και το δεύτερο επιχείρημα σας είναι ότι τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι ανεπαρκή και θα έπρεπε να δώσουμε πολλά περισσότερα σε πολλούς περισσότερους. Η αξιοπιστία μιας οικονομίας μετριέται με πολλούς τρόπους.

Υπάρχει ένα αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης οικονομικής απόδοσης και αυτό δεν είναι άλλο από το πώς οι αγορές αποτιμούν την πορεία της Ελληνικής οικονομίας. Γιατί οι αγορές μας δανείζουν, εξακολουθούν να μας δανείζουν και θα πρέπει να μας δανείζουν με λογικό επιτόκιο. Βγήκατε με κόστος δανεισμού 3,9% στο 10ετές ομόλογο. Η ελληνική οικονομία δανείστηκε με επιτόκιο 1,57% σε συνθήκες πανδημίας και αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στους ισχυρισμούς σας περί της συνολικής πορείας της Ελληνικής οικονομίας", επεσήμανε.

Ταυτόχρονα, σημείωσε πως η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η αξιοπιστία της χώρας που έχουμε κερδίσει είναι μία αξιοπιστία που την πιστώνομαστε όχι μόνο σήμερα αλλά σε βάθος χρόνου. "Φυσικά αντανακλάται στο γεγονός ότι μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε από το μεγάλο πακέτο στήριξης ένα πολύ σημαντικό ποσό που θα χρηματοδοτήσει την αναπτυξιακή πορεία της Ελληνικής οικονομίας από το 2021 και μετά", πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, μεταξύ άλλων:

-Η ελληνική οικονομία είχε μπει στο 2020 με μεγάλη αναπτυξιακή ορμή και η απόδοσή της τους πρώτους μήνες του 2020 ήταν πολύ υψηλή πολύ καλύτερη από το μέσο όρο της ευρωζώνης και σημαίνει βέβαια ότι η ελληνική οικονομία τουλάχιστον ως προς το Μάρτιο του 2020 χτυπήθηκε λιγότερο από την υπόλοιπη Ευρώπη Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Διεθνείς οίκοι αναθεωρούν τις προβλέψεις τους βλέποντας ότι τα καταφέρνουμε καλά στον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων από αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση.

-Παρουσιάζεται μία κατάσταση της οικονομίας όπως την παραδώσατε κατά την άποψή μας ιδιαίτερα ωραιοποιημένη. Δεν έχετε απαντήσει σε ένα ουσιαστικό ερώτημα. Εάν τα πράγματα τον Ιούλιο του 2019 πήγαιναν τόσο καλά γιατί χάσατε τις εκλογές με σχεδόν δέκα μονάδες. Εάν τα πράγματα πηγαίνουν όσο άσχημα τα παρουσιάσατε σήμερα γιατί η εικόνα της κοινωνίας είναι τελείως διαφορετική από την εικόνα που παρουσιάσατε από το Βήμα της Βουλής.

Τα μαθήματα από την προηγούμενη διακυβέρνηση σας, αλλά και από την κάλπη δεν τα έχετε πάρει ακόμα. Και εξακολουθείτε και σήμερα να κάνετε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να εμφανιστείτε Εσείς ως υπέρμαχος αυτών στους οποίους διαλύσατε στην κυριολεξία με τις δικές σας πολιτικές.

-Δεν αναφερθήκατε στην πρόθεσή σας να μειώσετε τον ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%. Οι άνθρωποι του κλάδου της εστίασης θυμούνται καλά ότι εσείς πήγατε τον ΦΠΑ από το 13 στο 24%.  

-Κυβερνήσατε σχεδόν τέσσερα χρόνια. Ο συνολικός ρυθμός ανάπτυξης ήταν 0,7% όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος ήταν 2,3%. Ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρώπη. Αυτά είναι τα κατορθώματά σας.

-Διέκρινα μία ένταση στην πρώτη σας ομιλία και μάλλον ο αέρας της Θεσσαλονίκης δεν βοήθησε στην ψυχολογική σας διάθεση. Γιατί στο μετρό δεν σας υποδέχτηκαν μουσαμάδες αλλά ένα εργοτάξιο… 

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ