Να παρθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της Υγείας στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Petite Perle 300×250

Ανακοίνωση της ΤΕ Ηρακλείου ΚΚΕ

Η κυβερνητική προπαγάνδα για την δήθεν υπεύθυνη στάση της για την δημόσια Υγεία καταρρέει από την πραγματικότητα στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων.

Λίγες μέρες μετά την επίσημη έναρξη των διεθνών πτήσεων και τα «ταρατατζούμ» στις επισκέψεις των αρμοδίων υπουργών Χαρδαλιά και Κικίλια, οι καταγγελίες των εργαζομένων στο αεροδρόμιο, στο ΕΚΑΒ, των πυροσβεστών και των αστυνομικών αναδείχνουν για άλλη μια φορά ότι είναι ανύπαρκτα τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας.

Γιατί μοναδικό κριτήριο της κυβέρνησης, με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων είναι η εξασφάλιση της κερδοφορίας των αεροπορικών και τουριστικών ομίλων και σε συνθήκες κρίσης και για τον λόγο αυτό τα ουσιαστικά μέτρα θεωρούνται κοστοβόρα και απορρίπτονται.

 Την ίδια στιγμή συνεχίζουν προκλητικά να κουνούν το δάχτυλο στους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους για τα ατομικά μέτρα προστασίας, μεταφέροντας τους προκλητικά την ευθύνη για την «προστασία του τουριστικού προϊόντος» και της δημόσιας Υγείας. Μάλιστα  αρκετοί μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου του τουρισμού και των μεταφορών που θησαύρισαν τα προηγούμενα χρόνια στις πλάτες των εργαζομένων, έχουν το θράσος να κατηγορούν τους εργαζόμενους για «έλλειψη τουριστικής συνείδησης» επειδή διεκδικούν να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια τις οικογένειες τους.

Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες του Κόμματος μας και των ίδιων των εργαζομένων για σημαντικές ελλείψεις, όπως:

  • Σε γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό ώστε να είναι δυνατό να παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες υγείας και να διεξάγονται μαζικά τεστ στους εργαζόμενους και τους τουρίστες στην βασική πύλη εισόδου του τουρισμού στην Κρήτη. Είναι απαράδεκτη και εκβιαστική η χρησιμοποίηση των αστυνομικών και των πυροσβεστών στην παροχή υγειονομικών υπηρεσιών. Η κυβέρνηση  αναλαμβάνει  μεγάλη ευθύνη  για τον κίνδυνο της υγείας τους και της ασφάλειας του αεροδρομίου, καλύπτοντας  έτσι τα τεράστια κενά στο υγειονομικό προσωπικό. Όπως και για τις απαράδεκτες ελλείψεις στο ΕΚΑΒ και την ανυπαρξία ειδικού σχεδίου μεταφοράς των κρουσμάτων από το αεροδρόμιο με ευθύνη του ΕΟΔΥ.
  • Στα μέσα για την μεταφορά ασθενών – πιθανών κρουσμάτων, την ιατρική παρακολούθηση και την περίθαλψη τους στα ξενοδοχεία covid-19.
  • Σε μέσα και μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στο αεροδρόμιο. Η χρηματοδότηση του αεροδρομίου για την συντήρηση και την συνεχή απολύμανση των κλιματιστικών και των χώρων του αεροδρομίου παραμένει στα τάρταρα. Όπως και η εξασφάλιση χώρων με ειδικές προδιαγραφές για την διενέργεια των τεστ και συνολικά της υγειονομικής περίθαλψης πιθανών κρουσμάτων. Ανύπαρκτα είναι και τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων, όπως η εφαρμογή πλέξιγκλας στα check – in, τα μέτρα και οι έλεγχοι για αποτροπή συνωστισμού στα λεωφορεία και τους χώρους του αεροδρομίου, η απολύμανση των αποσκευών με τις οποίες έρχονται συνεχώς  σε επαφή οι εργάτες και οι χειριστές κλπ.
  • Στα λιγοστά και ανεπαρκή μέσα ατομικής προστασίας που παρέχονται στους εργαζόμενους του αεροδρομίου, οι οποίοι μάλιστα δεν προβλέπεται να κάνουν τεστ, με κίνδυνο για την προσωπική τους υγεία όπως και των οικογενειών τους.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση βάζει σε κίνδυνο την δημόσια Υγεία και την ίδια την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Πάει χέρι – χέρι με τα υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο στις αερομεταφορές, τον συνωστισμό των επιβατών στα αεροσκάφη στις πίσω θέσεις, ενώ παραμένουν οι έξτρα χρεώσεις στις μπροστινές, το τσάκισμα των ΣΣΕ και την ανύπαρκτη προστασία των ανέργων,  χάριν της προστασίας των κερδών των  επιχειρηματικών ομίλων. Για όλα αυτά τα ζητήματα βρίσκονται σε μαζικές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τις μεταφορές, τις οποίες το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις.

Απέναντι σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση το ΚΚΕ θα συνεχίσει να μάχεται για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής και της Υγείας των εργαζομένων, για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο με κριτήριο τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες:

  • Για να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, με έλεγχο από τα συνδικάτα και από ελεγκτικούς μηχανισμούς, για να μη χαθούν ζωές εργαζομένων . Με ουσιαστικό προληπτικό έλεγχο στο αεροδρόμιο, στο λιμάνι, στα λεωφορεία  συνολικά στις μεταφορές (με μαζικά τεστ – θερμομετρήσεις σε τουρίστες και εργαζόμενους), από γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό ενταγμένους στο δημόσιο σύστημα Υγείας και με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την συνεχή απολύμανση και καθαριότητα όλων των χώρων του αεροδρομίου. Με δωρεάν παροχή μέσων ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, ειδικές στολές κα) σε όλους τους εργαζόμενους καθώς και των απαραίτητων προστατευτικών μέτρων στους χώρους εργασίας ( πλέξιγκλας, μέσα απολύμανσης του εξοπλισμού και των αποσκευών με ευθύνη των επιχειρήσεων κα) .
  • Μαζικές προσλήψεις προσωπικού ώστε να εξασφαλιστεί η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε όλα τα πόστα και τις επιχειρήσεις του αεροδρομίου.
  • Αποδέσμευση των αστυνομικών υπαλλήλων από καθήκοντα που αφορούν την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και απαιτούν ειδικά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό.
  • Να σταματήσει η απαράδεκτη αξιοποίηση των πυροσβεστών για υγειονομικές υπηρεσίες, την ίδια στιγμή που η πυροσβεστική υπηρεσία του αεροδρομίου χρειάζεται ενίσχυση για να μπορεί με επάρκεια να εξασφαλίζει την ασφάλεια του από πυρκαγιές και άλλες καταστροφές.
  • Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων με βάση τις ΣΣΕ, καταργώντας την εκ περιτροπής εργασία.
  • Να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους τους εποχιακά εργαζόμενους για το 2020 – 2021, χωρίς προϋποθέσεις, μέχρι να αρχίσουν να δουλεύουν.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ