Ο Μενέλαος Μποκέας για τα ζητήματα της αυτοδιοίκησης στην παρουσίαση του "Αντώνης Τρίτσης"

Petite Perle 300×250

Στο βήμα της εκδήλωσης παρουσίασης του νέου προγράμματος ανάπτυξης και αλληλεγγύης για την αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης» βρέθηκε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, απευθυνόμενος στον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη θεοδωρικάκο για τα ζητήματα της αυτοδιοίκησης. Η εκδήλωση έλαβε χώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αμμουδάρας του Δήμου Μαλεβιζίου και τη διοργάνωση είχε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.

Ολόκληρη η ομιλία του Μενέλαου Μποκέα έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ, σας καλωσορίζουμε στο Δήμο Μαλεβιζίου. Έναν περιφερειακό Δήμο με δυναμικό τουριστικό προϊόν και πρωτογενή παραγωγή, πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα, μακραίωνη ιστορία, αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και μοναδικά φυσικά χαρακτηριστικά, ειδικά ως περιοχή του Γεωπάρκου Unesco Ψηλορείτης. Αλλά και ένα Δήμο που επί χρόνια επιβαρύνεται, από τη λειτουργία του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Λινοπεραμάτων, τις εκτεταμένες λιμενοβιομηχανικές εγκαταστάσεις, τα ενεργά λατομεία, αλλά και το μεγαλύτερο κύτταρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων του νησιού.

Σήμερα το Μαλεβίζι έχει μπει σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά. Η ενεργειακή αυτονομία του νησιού με την υλοποίηση του έργου της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής φέρνει την προσαιγιάλωση του Μεγάλου Καλωδίου στο Δήμο μας. Με το πέρασμα στην πράσινη ενέργεια, τα σπουδαία ανταποδοτικά οφέλη που διεκδικήσαμε και καταφέραμε να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία για το έργο, αλλά και το επικείμενο κλείσιμο του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων, το Μαλεβίζι ανέδειξε το ρόλο του και μπήκε σε μια νέα εποχή.  Μια εποχή που δουλεύουμε συστηματικά για να συνδεθεί με τον ολοκληρωμένο ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών μας, αλλά και με τη διεκδίκηση κονδυλίων από ανταγωνιστικά χρηματοδοτικά προγράμματα που θα ενισχύσουν τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα.

Είναι δεδομένο ότι στη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας οι Δήμοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Βάλαμε σε πρώτο πλάνο την υγειονομική προστασία, την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη, στηρίζοντας δημότες και επιχειρήσεις. Το ίδιο πράξαμε και στον τουρισμό.

Γι'αυτό σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι Δήμοι χρειάζονται στήριξη για το βαρύ πλήγμα στα οικονομικά τους. Ο φετινός προϋπολογισμός αυτήν τη στιγμή είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στη στοχοθεσία. Η στήριξη του Υπουργείου είναι απαραίτητη όχι μόνο προς τους Δήμους, αλλά και προς τους πολίτες και τα νοικοκυριά που πλήττονται λόγω της πανδημίας.

Κύριε Υπουργέ,

Όπως ήδη ανέφεραν ο Περιφερειάρχης και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ, είναι αναγκαίες μια σειρά από παρεμβάσεις που θα δώσουν στους Δήμους οικονομική ανάσα, ευελιξία και ταχύτητα ανταπόκρισης, ταυτόχρονα με την τήρηση των αρχών της διαφάνειας. Ζητήματα όπως η μέριμνα για την τρέχουσα υστέρηση εσόδων στην εγκύκλιο για τη σύνταξη των προϋπολογισμών του 2021, η ανάγκη να δοθεί άμεσα δυνατότητα πρόσβασης των Δήμων στο Ε9 μέσω του Gov HuB για την ταυτοποίηση των τετραγωνικών, η μέριμνα για κατανομή των ΚΑΠ αλλά και της δεύτερης δόσης της έκτακτης επιχορήγησης για την κάλυψη των συνεπειών της πανδημίας με κριτήρια που να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε Δήμου, επανασύσταση Δημοτικής Αστυνομίας και αναγκαίες προσλήψεις χρειάζονται άμεση ρύθμιση.

Ειδικά στους τουριστικούς Δήμους είναι ανάγκη έστω και τώρα να προβλεφθεί ο τρόπος και το ύψος της χρηματοδότησης για την ναυαγοσωστική κάλυψη και φυσικά να δίνεται μια έγκαιρη λύση με την έκδοση της ΚΥΑ. Είναι γεγονός ότι μεγάλες μειώσεις σημειώνονται στα έσοδα από τέλη παρεπιδημούντων, αλλά και στα έσοδα από την παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού-παραλίας σε τρίτους, με τους τουριστικούς Δήμους να αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα λειτουργίας.

Και βέβαια μεγάλο αγκάθι για όλους είναι ο όγκος γραφειοκρατίας στο Νόμο 4412 που δημιουργεί δυσλειτουργίες. Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε τα προβλήματα και τα αιτήματα για άμεσες τροποποιήσεις. Η επαναφορά του καθεστώτος της απευθείας ανάθεσης για τα μικρά έργα και τις μελέτες μέχρι 20.000€, χωρίς τη χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας κλήρωσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, (όπως ήδη ισχύει για τις υπηρεσίες και τις προμήθειες), θα βοηθήσει στην ταχύτητα, την ευελιξία και την άμεση ανταπόκριση στα καθημερινά ζητήματα.

Μπορεί η συγκυρία να είναι δύσκολη αλλά είναι καιρός να μπουν στο τραπέζι και μια σειρά από πολιτικά ζητήματα που θα δώσουν στους Δήμους ρόλο και συμμετοχή στο σχεδιασμό που αφορά στις τοπικές τους κοινωνίες. ΑΠΕ και Ζώνες Λιμένων είναι μόνο μερικά από αυτά.

Κύριε Υπουργέ,

Ειδικά τώρα, στην εποχή της πανδημίας οι Δήμοι ελπίζουμε και στηριζόμαστε σε πόρους από χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της αναπτυξιακής μας πολιτικής. Καλωσορίζουμε το νέο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης και ευελπιστούμε να δοθεί η δυνατότητα απορρόφησης των κονδυλίων από το σύνολο των Δήμων».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ