Επερώτηση Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη για τη δακοκτονία

Petite Perle 300×250

Επερώτηση για την πορεία της δακτοκτονίας κατέθεσε ο επικεφαλής Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης και οι σύμβουλοι της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Κρήτης.

Σε αυτήν αναφέρουν τα εξής:

"Η παραγωγή και εκμετάλλευση του ελαιολάδου αποτελεί έναν εκ των σημαντικότερων πυλώνων της Κρητικής οικονομίας.

Η προηγούμενη χρονιά υπήρξε εξαιρετικά άσχημη για το λάδι της Κρήτης, με αποτέλεσμα να πληγεί ανεπανόρθωτα η τοπική οικονομία. Στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση ήρθε να προστεθεί η πανδημία του covid-19 με όλα τα προβλήματα που έχει επιφέρει.

Υπό αυτές τις συνθήκες, στο πεδίο που μας αφορά και υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης, η Περιφέρεια οφείλει να είναι απόλυτα συνεπής κι αποτελεσματική. Η δακοκτονία πρέπει να εφαρμοστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προκειμένου να διασφαλιστεί η φετινή παραγωγή ελαιοκάρπου και ελαιολάδου, ως προς την ποσότητα αλλά και την ποιότητα.

Πράγματι η καταπολέμηση του δάκου την παρούσα περίοδο έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερα δύσκολη, κυρίως λόγω των αυξημένων πληθυσμών του ήδη κατά το τέλος της προηγούμενης περιόδου αλλά και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών για την ανάπτυξη του, πρέπει ωστόσο να γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό προς τούτο.

Η οικονομία της Κρήτης, υπό τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω κορονοϊού, δεν αντέχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να απολέσει έστω και μέρος της ελαιοπαραγωγής της.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κ. Περιφερειάρχη:

1) Η δακοκτονία, όπου πραγματοποιήθηκε, έγινε τον κατάλληλο χρόνο και με τα κατάλληλα μέσα, ώστε να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά το φαινόμενο;  

2) Υπήρχαν δημοτικές ενότητες ή δημοτικά διαμερίσματα όπου δεν πραγματοποιήθηκε δολωματικός ψεκασμός;

3) Ποιος είναι ο απολογισμός της φετινής εφαρμογής της δακοκτονίας εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης; "

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ