K. Μητσοτάκης: Βασική αιτία της διασποράς η διασκέδαση – LIVE η ενημέρωση της Βουλής

Petite Perle 300×250

Κυματοθραύστης μπροστά στο τσουνάμι η καραντίνα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει τη Βουλή για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στη συνέχεια θα απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης, θα δευτερολογήσουν οι επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας, του Κινήματος Αλλαγής Φ. Γεννηματά, του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, της Ελληνικής Λύσης Κ. Βελόπουλος και του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ η συζήτηση θα κλείσει με τριτολογία του πρωθυπουργού.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση στη Βουλή η συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για την έξαρση της πανδημίας. Τη συζήτηση άνοιξε ο πρωθυπουργός, και θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε με μία σύντομη ανασκόπηση από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, προκειμένου, όπως είπε, να αποκασταθεί η αλήθεια και να μην ακούγονται δραματοποιημένες φήμες.

«Προκάλεσα την σημερινή συζήτηση, για να μπορέσουμε να κάνουμε νηφάλιο, ειλικρινή διάλογο για την κατάσταση που επικράτεί στην χώρα. Η κυβέρνηση θα ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία και τους πολίτες και προσδοκώ από όλους συμμετέχοντες να σεβαστούμε την κρισιμότητα της κατάστασης» εξήγησε.

«Πιστεύω» συνέχισε, «ότι οι ιατροί μας, οι νοσηλευτές και οι συμπολίτες μας το τελευταίο που θα ήθελαν να ακούσουν, είναι έναν ακόμα ανούσιο καβγά. Από όλους μας εξαρτάται αν θα σταθούμε στο ύψος περιστάσεων και θα μετατρέψουμε την διαδικασία σε γόνιμο διάλογο. Η κυβέρνηση θα πει αυτά που έχει κάνει, που πρόκειται να κάνει και θα κάνει ειλικρινή αυτοκριτική. Και η αντιπολίτευση θα μετέχει με προτάσεις».

«Οι επόμενες ημέρες θα είναι ημέρες κρίσιμες και η πολιτική ηγεσία, τα κόμματα και οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη. Οσα έχουν μεσολαβήσει από το Μάρτιο εως σήμερα είναι γνωστά, όμως να κάνουμε μια επισκόπηση, για να δούμε ποια είναι τα προβλήματα και να μην κυνηγούμε ανυπόστατες φήμες και δραματοποιημενες καταστάσεις που αποσκοπούν σε μικροπολιτικά οφέλη» υπογράμμισε.

Και συνέχισε: «Η χώρα πέτυχε την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος και η κυβέρνηση ουδέποτε επιχείρησε να πιστωθεί την επιτυχία. Όταν καταφέραμε να ξεπεράσουμε με επιτυχία το πρώτο κύμα, εγώ ο ίδιος είπα ότι δεν πρέπει να εφησυχάσουμε και να επιτρέψουμε στον ιό να επιστρέψει».

«Το τι έγινε στο ΕΣΥ είναι γνωστό» υπογράμμισε. «Καταλαβαίνω ότι έχουμε δυσκολία να συμφωνήσουμε στους αριθμούς. Η κυβέρνηση δίνει συγκεκριμένα στοιχεία. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι δεν είναι ακριβή τα στοιχεία και πως είναι λιγότερα τα κρεβάτια, οι προσλήψεις. Είναι κουβέντα που δύσκολα παρακολουθουν οι πολίτες. Αντί να παραθέσω για μια ακόμα φορά όλα τα στοιχεία που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα σχετικά με τις ΜΕΘ που έχουν δημιουργηθεί, θα αρκεστώ να διαβάσω αυτό που είπε η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η κυρία Κοτανίδου. Την κυρία Κοτανίδου δεν την γνώριζα. Την γνώρισα στο πλαίσιο της επαφής μας με όλους τους εντατικολόγους. Σίγουρα γνωρίζει καλά τα τεκταινόμενα. Εϊπε: "Θα ήθελα να προσθέσω ότι οι εντατικολόγοι είμαστε μικρή ομάδα που γνωρίζόμαστε μεταξύ μας. Τα τελευταία 30 χρόνια αυτό που ζητούμε από όλες τις κυβερνήσεις είναι αύξηση κρεβατιών και προσωπικού και για πρώτη φορά εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης γίνονται βήματα που είναι άριστα στον τομέα της εντατικής θεραπείας».

«Εγώ δεν θα πω ότι είναι άριστα» συνέχισε. «Θα πω ότι έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια, για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε με κρεβάτια και προσωπικό τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει, έχει γίνει και συνεχίζεται η προσπάθεια. Επίσης, δεν νομίζω ότι υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα μας σήμερα διαθέτει αποτελεσματικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Διαθέτει μηχανισμό ΕΟΔΥ που δεν έχει σχέση με κάτι αντίστοιχο του παρελθόντος. Η χώρα αύξησε κατακόρυφα τον αριθμό τεστ που διεξάγει. Είμαστε περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είμαστε η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε rapid test».

«Όλα αυτά έγιναν από τον Απρίλιο εως σήμερα. Από το τέλος του πρώτου απαγορευτικού, ο στόχος όλων μας ήταν η αποφυγή ενός δεύτερου οριζόντιου δρακόντειου λοκντάουν. Γνωρίζουμε ότι ένα καθολικό πάγωμα τραυματίζει την κοινωνία και την οικονομία. Επιβάλλεται οριζόντια, αλλά δεν τραυματίζει όλους με τον ίδιο τρόπο. Επρεπε λοιπόν να ισορροπήσουμε ανάμεσα σε παράλληλους, αλλά και αντίθετους στόχους. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε τοπικές παρεμβάσεις. Εξηγήσαμε ότι, αν μπορέσουμε να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας, θα μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα οριζόντιο, 2ο λοκντάουν. Το ίδιο έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες» επιχειρηματολόγησε.

«Σε μια ειλικρινή συζήτηση στην Σϋνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, είχα πει ότι υπάρχει ένα στοίχημα, που δεν ξέρω αν θα το κερδίσουμε: έχουμε την δυνατότητα να περιορίσουμε την έξαρση του 2ου κύματος με μέτρα πιο χαλαρά; Την απάντηση δυστυχώς την ξέρουμε σήμερα. Δεν μπροούμε να το κάνουμε. Λυπάμαι που το λέω, αλλά καμία χώρα δεν το κατάφερε. Ολοι προσπαθήσαμε να πάρουμε στοχευμένα μέτρα, αλλά δυστυχώς δεν καταφέραμε να αναχαιτίσουμε την πανδημία και την εκθετική αύξηση. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε το δραστικό μέτρο του οριζόντιου λοκντάουν, όταν διαπιστώσαμε εκθετική αύξηση πανδημίας. Δεν δίστασα να το κάνω, λίγες ημέρες μετά την δρομολόγηση προηγούμενου πακέτου, καθώς τα στοιχεία που μου έθεσαν οι ειδικοί δεν επιδέχονταν άλλη ανάγνωση».

«Είδαμε εκθετική αύξηση κρουσμάτων κυρίως στην Βόρειο Ελλάδα. Ευθύνη μας είναι να προστατεύσουμε την χώρα. Επιλέξαμε την λύση του οριζόντιου λοκντάουν. Σε σχέση με αυτό του Μαρτίου, έχει δύο διαφορές: η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και κρατήσαμε τα δημοτικά σχολεία ανοιχτά» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. «Και αυτή την απόφαση την πήραμε νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

«Στην Ελλάδα ο συναγερμός σήμανε από τις αρχές του φθινοπώρου. Για δύο μήνες βλέπαμε αύξηση κρουσμάτων λελογισμένη και ελεγχόμενη. Που, σύμφωνα με τις δικές μας αναλύσεις, δεν συνδέεται με το άνοιγμα του τουρισμού. Χώρες που έμειναν τελείως κλειστές, όπως το Ισραήλ, είδε 2η έξαρση τον Σεπτέμβριο. Η Κύπρος είχε πιο αυστηρές συνθήκες και χτυπιέται αυτή την στιγμή εξίσου σκληρά» υπογράμμισε.

«Εάν η έξαρση του 2ου κύματος συνδεόταν με τον τουρισμό, θα έπρεπε να την δούμε τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου και όχι τέλος Οκτωβρίου» εξήγησε. «Να θυμίσω στην Βουλή ότι η αντιπολίτευση μας ζητούσε τον Μάιο να ανοίξουμε τον τουρισμό και μας κατηγορούσατε, κ. Τσίπρα, γιατί δεν το κάναμε ακόμα».

«Δηλώνατε στις 18 Μαΐου ότι δεν γνωρίζουμε πότε και πώς θ' ανοίξει ο τουρισμός. Και στον τουρισμό τα είπατε αυτά και μετά τα ακριβώς ανάποδα. Ανοίξαμε τον τουρισμό οργανωμένα, με τεστ και ας είμαστε ειλικρινείς. Αν κάναμε εκ των υστέρων αυτό που μας είχατε πει εσείς μετά την προτροπή ανοίγματος με υποχρεωτικά τεστ σε όλους, θα είχαμε το 10% του τουρισμού από αυτό που είχαμε. Θα ισοδυναμούσε με κλείσιμο του τουρισμού. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν θέλουμε τουρισμό. Αν βάζαμε υποχρεωτικά τεστ pcr θα είχαμε πολύ λιγότερο τουρισμό» σημείωσε, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είδαμε τις τελευταίες 10 ημέρες εκθετική αύξηση κρουσμάτων. Είδαμε ότι, αν συνεχίζαμε με αυτούς τους ρυθμούς, το σύστημα υγείας θα δεχόταν κάθε ημέρα παραπάνω από 1.000 ασθενείς, με τους περισσότερους των 100 να χρειάζονται ΜΕΘ. Ο αριθμός ΜΕΘ που διαθέτει μια χώρα δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι. Δυστυχώς, κάποιοι από τους συνανθρώπους μας θα αναγκαστούν να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ και δυστυχώς θα καταλήξουν. Αυτό θα γίνει, όσες μονάδες ΜΕΘ και αν έχουμε. Δεν υπάρχει ένας υπουργός Υγείας της Ευρώπης που να έχει καταλήξει σε διαφορετικό συμπέρασμα. Δεν αντέχει κάνενα σύστημα υγείας, αν δεν χτυπήσουμε την αρχή της αλυσίδας, που είναι η αποφυγή της διασποράς του ιού» είπε, εξηγώντας την απόφαση για το δεύτερο λοκντάουν.

«Απευθύνω σε όλη την εθνική αντιπροσωπεία υποθετικό ερώτημα: αν είχαμε 3.000-5.000 ΜΕΘ, θα ήμασταν πιο χαλαροί στα μέτρα προφύλαξης; Αν αυτό υπονοείτε, τότε πρέπει να σας πω ότι, αν γέμιζαν από αυτούς, περίπου οι 1.500 θα κατέληγαν» τόνισε.

«Η επαναφορά της καραντίνας δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Μπροστά στο τσουνάμι υποχρεούμαστε να σηκώσουμε κυματοθραύστη. Δοκιμάσαμε πολλά μέτρα, που προδόθηκαν από την συμπεριφορά κάποιων. Πρέπει να το πούμε ευθέως και να μην τους κλείνουμε το μάτι. Ξέρουμε ποιες είναι οι εστίες του ιού. Δεν το λεμε για να στοχοποιήσουμε κάποιον, αλλά για να τονίσουμε τον κίνδυνο. Η βασική αιτία διασποράς ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων. Δεν το λέω ως κριτική. Εϊναι όμως μια διαπίστωση και ακούω από την αντιπολίτευση "μην στοχοποιείτε τους νέους". Τα δεδομένα είναι αμίλεικτα» επέμεινε.

«Είμαστε έτοιμοι να πούμε πώς πολεμήσαμε, αλλά όχι αν πολεμήσαμε. Το λέω αυτό προς εκείνους που μας κατηγορούν για επικοινωνιακή διαχείριση, όταν έλειψαν οι ίδιοι από τον δικό τους πόλεμο και προσπάθησαν να διαχειριστούν μόνο επικοινωνιακά το ζήτημά τους» προσέθεσε.

Πηγή: protothema.gr

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ