Σύψας: Προετοιμαστείτε για κυλιόμενα lockdown έως την άνοιξη

Petite Perle 300×250

Στο ενδεχόμενο το lockdown να επεκταθεί και μετά τις 30 Νοεμβρίου αναφέρθηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

Όπως τόνισε, μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σύψας τόνισε ότι προσωπικά δεν πιστεύει ότι στη συγκεκριμένη ημερομηνία θα είναι τόσο καλά τα στοιχεία για να σταματήσει το lockdown.

Χαρακτήρισε τον εγκλεισμό, «το μόνο ισχυρό όπλο που έχουμε», καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά, τα δοκιμάσαμε όλα και απέτυχαν.

«Ακόμη και αν ανοίξουμε θα υπάρξει ξανά κλείσιμο μετά από μία ή δύο εβδομάδες. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν δύσκολο χειμώνα και για κυλιόμενα lockdown έως την άνοιξη» υπογράμμισε ο καθηγητής.

Όπως είπε, όταν σταματήσει η τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας και υπάρχει διαθεσιμότητα σε απλές κλίνες αλλά και σε ΜΕΘ, «μόνο τότε μπορούμε να σκεφτούμε να ελαττώσουμε τα μέτρα».

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, μπορεί τα κρούσματα να έχουν πέσει κάτω από 3.000, ωστόσο, όπως σημείωσε, υπάρχουν πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία, όπως είναι ο υπερδιπλασιασμός του δείκτη των θετικών κρουσμάτων στο 10% (από όσους ελέγχονται νοσούν το 10%) τη στιγμή που το όριο ασφαλείας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι το 4%.

Σχολίασε ότι σε ορισμένες περιοχές ο δείκτης αυτός φτάνει ακόμη και στο 19%, ενώ υπογράμμισε ότι ο δείκτης R βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1, μεταξύ 1,2 και 1,4.

Επίσης, έκανε λόγο για μείωση του μέσου όρου ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών από τα 75 στα 65, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο συνέβη και στην Ιταλία.

«Βλέπουμε τραγικές εικόνες στα νοσοκομεία, έρχονται 50ρηδες και δεν μπορούν να ανασάνουν. Δεν είναι καθόλου αστείο, ο ιός δείχνει τα δόντια του και έχει πολύ άσχημο πρόσωπο» ανέφερε.

ΠΗΓΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ