Εθνική Ελλάδας: Θέλει πρωτιά στο Nations League με το βλέμμα στο Μουντιάλ του Κατάρ το 2022

Petite Perle 300×250

Γιατί είναι απαραίτητη η κορυφή για την ομάδα του Τζον Φαν'τ Σχιπ

Ένας και ξεκάθαρος είναι ο στόχος για την Εθνική μας ομάδα στον αποψινό αγώνα με τη Σλοβενία (21:45, Ριζούπολη, Cosmote Sport1) για την 6η και τελευταία αγωνιστική του τρίτου ομίλου της League C του Nations League. Νίκη και μόνο νίκη θέλει η ομάδα του Τζον Φαν'τ Σχιπ, για να προσπεράσει την αντίπαλο της στη βαθμολογία και να καπαρώσει με 14 βαθμούς την πρώτη θέση. Μια νίκη επί του Κοσόβου στο ΟΑΚΑ (0-0) πιθανότατα να έδινε και την ισοπαλία στην Εθνική, αλλά δεν μπορεί να κλαίει πάνω από την καρδάρα με το χυμένο γάλα και οφείλει να κοιτάξει το πώς θα πάρει το τρίποντο.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό για την Εθνική να "κλειδώσει" την κορυφή του ομίλου; Το SPORT24 καταγράφει τα οφέλη για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, το οποίο αν δεν καταφέρει να νικήσει τους Σλοβένους, τότε ξεχνάει το Nations League και επικεντρώνεται αποκλειστικά στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου που ακολουθούν. Με "τριγμούς" βέβαια, καθώς θα πρόκειται για μια ακόμη αποτυχία, που θα προστεθεί σε αυτές από το 2014 και έπειτα.

Η άνοδος και τα δυο εισητήρια για τα playoffs του Μουντιάλ

Κατ' αρχάς, εφόσον η Εθνική τερματίσει πρώτη, τότε αυτόματα ανεβαίνει στη League B, που βρισκόταν όταν μαχόταν για τα playoffs του EURO (τότε τερμάτισε 3η πίσω από Φινλανδία και Ουγγαρία). Προφανώς, σε επίπεδο πρεστίζ είναι πιο ταιριαστό να αγωνίζεται με ομάδες αυτού του επιπέδου και όχι με ομάδες πολύ χαμηλά στο FIFA Ranking. Αναμφίβολα, η Ελλάδα θέλει να συγκαταλέγεται σε αυτές του "δεύτερου επιπέδου" και όχι του τρίτου. Αρκεί να σκεφτεί κάποιος πού ήταν έξι χρόνια πριν, όταν πάλευε για να μπει στα προημιτελικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Πρακτικά όμως, το ακόμα πιο σημαντικό είναι τα δυο "εισιτήρια" για τα playoffs του Μουντιάλ του Κατάρ το 2022. Η Εθνική είδε την Ουγγαρία ως 2η του ομίλου της στο προηγούμενο Nations League να εκμεταλλεύεται το γεγονός πως η πρώτη Φινλανδία πήγε στο EURO μέσα από τα προκριματικά και πήρε τη θέση στα playoffs μαζί και το εισιτήριο για τα τελικά. Η Ελλάδα έδινε αδιάφορο φιλικό με την Κύπρο και οι Μαγυάροι πανηγύριζαν έξαλλα!

Η διαφορά του προηγούμενου με το τρέχον Nations League είναι ότι δεν δίνει τέσσερα εισιτήρια για την τελική φάση, αλλά δυο εισιτήρια για τα playoffs των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 κι ένα από αυτά τα δύο θα προσπαθήσει να διεκδικήσει η γαλανόλευκη. Στόχος είναι να έχει μια δεύτερη ευκαιρία ανοιχτή, σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει μέσω της προκριματικής φάσης, όπως έχει συμβεί κατά κόρον τα τελευταία χρόνια.

Ποια είναι η διαδικασία των Playoffs

Πάμε να δούμε όμως πώς προκύπτει η πρόκριση από την ευρωπαϊκή ζώνη στα τελικά του Μουντιάλ. Κατ' αρχάς, στις 7/12 θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση των δέκα προκριματικών ομίλων, με τους πρώτους των ομίλων να περνούν απευθείας. Οι αγώνες γίνονται από τον Μάρτιο ως το Νοέμβριο του 2021. Οι δεύτερες των ομίλων και οι δυο ομάδες από το Nations League θα προκριθούν στα Playoffs (12 ομάδες συνολικά θα συμμετάσχουν) που θα γίνουν το διάστημα 24-29 Μαρτίου 2022. Θυμίζουμε ότι το Μουντιάλ διεξάγεται Νοέμβριο και Δεκέμβριο, όχι καλοκαίρι όπως συνέβαινε πάντα λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών στο Κατάρ.

Οι ομάδες χωρίζονται σε τρία μονοπάτια, με τους πρώτους να παίρνουν τα τρία τελευταία ευρωπαϊκά "εισιτήρια". Στα μονοπάτια θα γίνουν έξι μονοί ημιτελικοί (24-25 Μαρτίου), στην έδρα των έξι καλύτερων δεύτερων των προκριματικών. Οι τρεις τελικοί (28-29 Μαρτίου) θα είναι επίσης μονοί και ο γηπεδούχος θα καθοριστεί από κλήρωση.

Τις θέσεις των playoffs από το Nations League θα τις καταλάβουν δυο από τις 14 νικήτριες ομίλων του Nations League (τέσσερις νικήτριες της 1ης κατηγορίας, 4 της 2ης κατηγορίας, 4 της 3ης κατηγορίας και 2 της 4ης κατηγορίας). Αν πάνω από δυο χώρες πληρούν τα κριτήρια, τότε τις δυο θέσεις καταλαμβάνουν οι νικήτριες που βρίσκονται πιο ψηλά στο ranking του Nations League. Εν ολίγοις, προτεραιότητα έχουν οι νικήτριες ομίλων της 1ης κατηγορίας έναντι των άλλων και ακολουθούν οι ομάδες της 2ης, της 3ης και της 4ης.

Η Ελλάδα, αν καταλάβει την πρώτη θέση στον όμιλό της, έχει ρεαλιστικές ελπίδες να είναι στις δυο χώρες που θα βρεθούν στα playoffs των προκριματικών μέσω του Nations League (αν βέβαια δεν τα έχει καταφέρει η ίδια από τα προκριματικά), καθώς πολλές από τις ομάδες που προηγούνται έναντι της ίδιας, λογικά θα έχουν πάρει το εισιτήριο μέσω των προκριματικών, επομένως θα επωφεληθεί η ίδια. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι να νικήσει την Σλοβενία, αλλιώς χάνει την δεύτερη ευκαιρία που δίνει αυτή η διοργάνωση για να βρεθεί στα τελικά.

Τo Fifa ranking και το τρίτο γκρουπ δυναμικότητας

Φυσικά, μας ενδιαφέρει όσο τίποτα και η θέση μας στο FIFA Ranking και η κλήρωση για τους προκριματικούς του Μουντιάλ του Κατάρ. Η Ελλάδα έχει πέσει στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας, επομένως με τα τωρινά δεδομένα θα κληρωθεί με τρεις ισχυρότερες χώρες απ' αυτή στη βαθμολογία. Οι 55 χώρες της UEFA θα χωριστούν σε δέκα ομίλους εκ των οποίων θα προκριθούν απευθείας μόνο οι πρώτοι από κάθε όμιλο. Οι δεύτεροι και οι δυο καλύτεροι του Nations League θα παίξουν στα Playoffs όπως αναλύσαμε και την διαδικασία πιο πάνω.

Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα έπεσε 31η ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και 55η θέση στο συνολικό FIFA ranking). Παρά τις νίκες μας με Κύπρο και Μολδαβία, μας προσπέρασαν οι Φινλανδοί που απειλούν και τους Βόσνιους, οι οποίοι κινδυνεύουν και αυτοί να πέσουν στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας.

Πέρα από το δικό μας αποτέλεσμα με τη Σλοβενία, θα κοιτάζουμε και τι θα συμβαίνει στα ματς Ουαλία – Φινλανδία και Βοσνία – Ιταλία, καθώς θα καθοριστεί η τελική μας θέση στην κατάταξη και το γκρουπ δυναμικότητάς μας. Η Ελλάδα θέλει μια γκέλα από Φινλανδία και Βοσνία και νίκη δική της για να βρεθεί στο τρίτο γκρουπ ενόψει και της κλήρωσης της 7ης Δεκεμβρίου στη Ζυρίχη.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

1. Σλοβενία 13 (8-1)

2. Ελλάδα 11 (6-1)

3. Κόσοβο 3 (3-6)

4. Μολδαβία 1 (1-10)

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ (6Η) ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Ελλάδα – Σλοβενία (18/11, 21:45)

Κόσοβο – Μολδαβία (18/11, 21:45)

Πηγή: sport24.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ