Νέες ΜΕΘ και ΜΑΦ στην Κρήτη έως τέλος Φεβρουαρίου

Petite Perle 300×250

Τρία νοσοκομεία του νησιού ενισχύονται μέσω της δωρεάς του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Σε άμεση εξέλιξη βρίσκονται έργα για την προσθήκη 174 Νέων Κλινών ΜΕΘ ΚΑΙ ΜΑΦ σε 15 Νοσοκομεία της χώρας μας, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Οι κλίνες θα παραδίδονται προοδευτικά στα νοσοκομεία της χώρας μας, από τα τέλη Δεκεμβρίου 2020 και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο του 2021. 

Το ίδρυμα επισημαίνει ότι στα τέλη του περασμένου Μαΐου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, το ΙΣΝ είχε ανακοινώσει δωρεά για τη δημιουργία συνολικά 174 κλινών ΜΕΘ και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) σε 15 νοσοκομεία της χώρας μας, από την Αττική μέχρι τη Θεσσαλονίκη, τη Λαμία και την Κρήτη, συνολικού ύψους €16.4 εκατομμυρίων, που περιλαμβάνει και ένα πενταετές, ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης γιατρών και νοσηλευτών στις ΜΕΘ.

Χτίζοντας πάνω στις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, το ΙΣΝ προσδοκούσε να ενισχύσει την ετοιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως αυτή που βιώνουμε, συμβάλλοντας στη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Οι νέες κλίνες αναμένεται να εξυπηρετούν περισσότερους από 6.500 ασθενείς ετησίως

Η δωρεά θα αρχίσει να υλοποιείται μέσα στις γιορτές και καλύπτει τον σχεδιασμό, την κατασκευή, ανακατασκευή ή ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, όπου θα εγκατασταθούν οι νέες κλίνες

μεθ

Ήδη μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν οι χώροι, στα νοσοκομεία ΚΑΤ, Tζάνειο, Αττικόν καθώς και Άγιος Δημήτριος και Γ. Γεννηματάς, στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι αντιστοιχούν σε 53 νέες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ. Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2021 θα έχουν παραδοθεί οι χώροι για άλλες 28 κλίνες σε Ιπποκράτειο Αθήνας, Παίδων Αγία Σοφία, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο, Βοστάνειο Λέσβου, Βενιζέλειο στο Ηράκλειο και Άγιος Γεώργιος στα Χανιά.

Στο τέλος Ιανουαρίου 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί και το έργο για τις 7 νέες κλίνες στο Νοσοκομείο Λαμίας. Οι χώροι για τις υπόλοιπες 86 κλίνες θα παραδοθούν, στα τέλη Φεβρουαρίου 2021, στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου και στον Ευαγγελισμό, στον οποίο θα δημιουργηθούν 33 νέες κλίνες.

Ειδικότερα στον Ευαγγελισμό, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Υγεία, ολοκληρώθηκε, τον Μάιο του 2020, η δωρεά προμήθειας εξοπλισμού συνολικού ύψους €7.7 εκατομμυρίων που αφορούσε, μεταξύ άλλων, στην προμήθεια περισσότερων από 850 κλινών νοσηλείας, εκ των οποίων οι 53 προορίζονται για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και Εμφραγμάτων.

Την ερχόμενη εβδομάδα, ένα νέο δελτίο Τύπου από το ΙΣΝ θα κάνει αναλυτική αναφορά στη συγκεκριμένη δωρεά με την οποία αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες περισσότερων από 10 τμημάτων του Νοσοκομείου, όπως οι ΜΕΘ, ΜΑΦ και η Μονάδα Εμφραγμάτων, το Τμήμα Επειγόντων, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και τα Χειρουργεία.

Το ΙΣΝ αναφέρει ότι τις τελευταίες ημέρες, όλο και περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19, ανεβάζοντας γεωμετρικά τον συνολικό απολογισμό των ανθρώπινων απωλειών στη χώρα μας. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει φέρει αντιμέτωπα τα δημόσια συστήματα υγείας με πρωτοφανείς πιέσεις, εξαντλώντας τις υπάρχουσες υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό με τη σφοδρότητα του.

Στη χώρα μας τα νέα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, οδηγώντας, όπως είναι δυστυχώς αναμενόμενο, όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Στις πρωτοφανείς συνθήκες που βιώνουμε, σημειώνει το ΙΣΝ, με μια πανδημία που ξεπερνά τις δυνατότητες της Πολιτείας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχο.

Τον Απρίλιο του 2020, ανταποκρινόμενο στις σοβαρές προκλήσεις που έθεσε σε ολόκληρο τον πλανήτη η πανδημία, το ΙΣΝ ανακοίνωσε τη Διεθνή Πρωτοβουλία Δράσης, ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της. Μέχρι στιγμής, το ΙΣΝ έχει διαθέσει δωρεές συνολικού ύψους €73.7 εκατομμυρίων.

Στην Ελλάδα, αναφέρει το Ίδρυμα, έχουν διατεθεί παραπάνω από €32 εκατομμύρια στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας. Αυτές οι δωρεές στοχεύουν στην ενίσχυση των υποδομών υγειονομικής περίθαλψης της χώρας, και στην καταπολέμηση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Η διαδικασία ολοκλήρωσης των εργασιών για την παράδοση των ΜΕΘ και των ΜΑΦ, και με δεδομένη την καλή συνεργασία μεταξύ του ΙΣΝ και του Ελληνικού Δημοσίου και την εφαρμογή ταχειών διαδικασιών για την αποφυγή γραφειοκρατικών καθυστερήσεων, παραμένει απαιτητική και χρονοβόρα, διάρκειας περίπου 6 μηνών.

Πηγή: cretalive.gr

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ