Οι σύλλογοι γυναικών της ΟΓΕ για την κακοποίηση και την απεργία

Τελευταία Ενημέρωση:

Τις τελευταίες μέρες με αφορμή την  Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών ακούσαμε και διαβάσαμε ένα σωρό θεωρίες και «σοφίες» και για τη βία και για  την αδύναμη θέση της γυναίκας έναντι των αντρών. Καμία κουβέντα όμως από τα επίσημα χείλη όχι μόνο στους λόγους που φέρνουν τις σύγχρονες γυναίκες σε τόσο δύσκολη θέση αλλά ούτε και λύσεις άμεσες από τις σημερινές ανάγκες μας. Κουβέντα για την ανάληψη ευθυνών όσων μέτρων μας φέρνουν εδώ, για τα νέα μέτρα που παίρνονται, για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, φυσικά ούτε για τη σημερινή απεργία. Η Περιφέρεια Κρήτης φωτίστηκε πορτοκαλί… Δεν αναφέρουν όμως ότι βία είναι το τσάκισμα της οικογενειακής, προσωπικής μας ζωής, η έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής μας, των εργασιακών μας δικαιωμάτων, της μητρότητας.

          Μας καλούν να «σπάσουμε τη σιωπή» για την ενδοοικογενειακή βία, αλλά να μη βγάλουμε άχνα για τις πολιτικές που τσακίζουν τη ζωή μας, να μην πούμε κουβέντα για την εργοδοτική και κρατική βία και καταστολή ενάντια στους αγώνες για τα δικαιώματά μας.   Όσο οι όροι ζωής των γυναικών και των οικογενειών μας επιδεινώνονται, τόσο περισσότερο οι γυναίκες θα δυσκολεύονται να σταθούν στα πόδια τους και να απεγκλωβιστούν από παθογόνες οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις.           Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών συνδέεται με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν τη δυνατότητα σε μία γυναίκα να σπάσει τα δεσμά μιας βίαιης οικογενειακής ή διαπροσωπικής σχέσης.

          Στον αντίποδα αυτών οι ομάδες και οι σύλλογοι γυναικών της Κρήτης που συσπειρώνονται στην ΟΓΕ βγήκαμε και πάλι μπροστά σε συνέχεια της δράσης μας, της ακούραστης και χωρίς διάλειμμα δράσης μας στην κατεύθυνση ανακούφισης των γυναικών με απαίτηση άμεσων μέτρων και διεκδίκησή τους και φυσικά αλληλεγγύης μεταξύ μας.

Οι Σύλλογοι και οι ομάδες γυναικών της ΟΓΕ στην Κρήτη συμμετείχαν την Πέμπτη 26/11 στις συμβολικές, απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλους τους νομούς του νησιού, ενώνοντας την φωνή τους με τα εργατικά σωματεία, βάζοντας στην πρώτη γραμμή τις διεκδικήσεις για την προστασία της Υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων μας.

Στο Ηράκλειο, οι ομάδες γυναικών Ηρακλείου και Μαλεβιζίου ξεκινώντας τις προηγούμενες μέρες με περιοδείες σε εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ της πόλης, σήμερα συμμετείχαν στην κινητοποίηση έξω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο μαζί με το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου και φοιτητικούς συλλόγους, αλλά και στην κινητοποίηση έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης με τους Εκπαιδευτικούς και τους γονείς των παιδιών μας.

Στις Μοίρες η Ομάδα Γυναικών βρέθηκε έξω από το Δημαρχείο Φαιστού στην συμβολική κινητοποίηση από κοινού με τους εκπαιδευτικούς με αιχμή τα ζητήματα της Α’Βάθμιας Υγείας. Συγχρόνως μέλη της Ομάδας Μοιρών συμμετείχε με πανό έξω από το Κέντρο Υγείας Μοιρών, το οποίο υποστελεχωμένο εξυπηρετεί και τον Δήμο Φαιστού και τον Δήμο Γόρτυνας!

Στο Ρέθυμνο ο Σύλλογος Γυναικών συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων έξω από το Νοσοκομείο Ρεθύμνης.

Στη Σητεία η Ομάδα Γυναικών περιόδευσε στα σούπερ μάρκετ και ενημέρωσε τις εργαζόμενες.

Στα Χανιά ο Σύλλογος Γυναικών συμμετείχε στην κινητοποίηση των Σωματείων έξω από το Νοσοκομείο της πόλης.

Όλες οι πρωτοβουλίες των ομάδων και των συλλόγων γυναικών διεκδικούν :

·Ενίσχυση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (ιατρών όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού), προκειμένου να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους, με επαρκή υλικοτεχνική υποδομή.

· Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για να στελεχωθούν πλήρως δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων, όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας.

· Επίταξη των μονάδων Υγείας του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών και να ενταχθούν στην ευθύνη του κράτους για να ενισχυθεί με τις απαραίτητες νέες κλίνες ΜΕΘ, για να ενισχυθεί ο αριθμός των απλών κλινών νοσηλείας ασθενών, των διαγνωστικών εργαστηρίων, και της πραγματοποίησης μοριακού ελέγχου και γρήγορων τεστ για τον κορωνοϊό δωρεάν για όλους και όλες.

·  Να αυξηθούν τώρα τα δρομολόγια στα ΜΜΜ. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού.

· Μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Σταθερό ωράριο και μείωση του εργάσιμου χρόνου, χωρίς μειώσεις μισθών. Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας. Προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλες και όλους.

·  Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

· Επίδομα για τη φροντίδα των ανήλικων τέκνων στις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες που είναι μητέρες παιδιών έως 14 ετών.

·  Κανένας πλειστηριασμός κύριας κατοικίας λαϊκής οικογένειας και κατάσχεση εισοδήματος μετά και την ψήφιση του νέου πτωχευτικού νόμου. Να σταματήσουν αμέσως οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.

·  Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Καμία δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης.

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...