Πόσα άτομα επιτρέπονται στο αυτοκίνητο τώρα

Petite Perle 300×250

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις με αμάξι κατά τη διάρκεια του lockdown

Σε ισχύ παραμένουν οι διατάξεις που αφορούν στη μετακίνηση των πολιτών με το αυτοκίνητο, καθώς το πανεθνικό lockdown παρατάθηκε μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου.

Αυτό σημαίνει πως ακόμη και αν ο καιρός φτιάξει το Σαββατοκύριακο, η δυνατότητα λ.χ. μετάβασης μίας παρέας σε ένα πάρκο ή σε μία παραλία, για άσκηση, δεν είναι δυνατή, παρά μόνο αν κάθε οδηγός μεταφέρει έως και ένα, ακόμη άτομο.

Κι αυτό γιατί το πλαίσιο που έχουν θέσει οι αρχές προβλέπει ως επιτρεπόμενο όριο τον έναν επιβάτη, για τις μετακινήσεις τόσο με Ι.Χ. όσο και με ταξί.

Εξαίρεση στο παραπάνω αποτελεί η ανάγκη μεταφοράς ατόμου για λόγους υγείας.

Επίσης, ο ίδιος περιορισμός δεν ισχύει για τις οικογένειες τα μέλη των οποίων βρίσκονται υπό την ίδια στέγη, καθώς παιδιά και γονείς βρίσκονται έτσι κι αλλιώς όλη τη μέρα μαζί. Ειδικότερα, η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ' οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη. 

Ακόμη, επιτρέπονται μέχρι δύο άτομα πλέον του οδηγού στα διπλοκάμπιναμικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα.

Φυσικά, οι οι λόγοι μετακίνησης πρέπει να εμπίπτουν σε εκείνους που επιτρέπονται, όπως η επίσκεψη σε ιατρό ή φαρμακείο, η μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα ειδών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ κλπ.), σωματική άσκηση κλπ., ενώ για κάθε μετακίνηση όλοι οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν τον ανάλογο κωδικό SMS (1 – 6) στο 13033, ή να έχουν συμπληρώσει τη σχετική βεβαίωση καθώς και να φέρουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα.

Σε ισχύ παραμένει, εξάλλου, το μέτρο της «μάσκας παντού», με τις εξαιρέσεις που προβλέπει η σχετική ΚΥΑ.

Τα πρόστιμα, τέλος, επί παράβασης των παραπάνω ανέρχονται σε 300 ευρώ ανά άτομο. Αν, δηλαδή, τρεις πολίτες (2 επιβάτες και ο οδηγός) μετακινηθούν με Ι.Χ. χωρίς να είναι συγγενείς α' βαθμού ή χωρίς να συντρέχει επείγουσα ιατρική ανάγκη, θα τους βεβαιωθεί πρόστιμο 900 ευρώ, συνολικά.

Πηγή: ieidiseis.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ