Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης: Για τον κίνδυνο της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19

Petite Perle 300×250

Για τις ευθύνες της περιφερειακής αρχής σχετικά με την υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας στην Κρήτη

Επερώτηση κατατέθηκε από τη  Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης, με θέμα τις ευθύνες της περιφερειακής Αρχής σχετικά με την υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας στην Κρήτη και τον κίνδυνο της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, για να συζητηθεί στο προγραμματιζόμενο περιφερειακό συμβούλιο 16-18 Δεκέμβρη. Αναλυτικά η επερώτηση αναφέρει:

"Προς τον κ. Περιφερειάρχη,

Η οριακή κατάσταση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στην Κρήτη, είναι η απόδειξη των εγκληματικών κυβερνητικών και κρατικών ευθυνών. Δεν είναι αδιαφορία, ούτε ανικανότητα, αλλά συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και όλων των αστικών δυνάμεων, η υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος και η στήριξη του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία και το Φάρμακο.

Γι' αυτό η επίμονη άρνηση λήψης ουσιαστικών μέτρων αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τη διοίκηση της περιφέρειας, συνοδεύεται με την αποθέωση, αλλά και την ενοχοποίηση της «ατομικής ευθύνης», που οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, έτσι κι αλλιώς δείχνουν σε ατομικό επίπεδο, όσο και μέσα από τα συλλογικά τους όργανα.

Η διοίκηση της Περιφέρειας δεν άσκησε καμία πίεση στην κυβέρνηση για να αναλάβει τις ευθύνες της, αλλά τη βοήθησε καθοριστικά, με τα διάφορα «μπαλώματα», να συσκοτίσει τις εγκληματικές της ευθύνες, αντί να υιοθετήσει τα αιτήματα των υγειονομικών και των μαζικών φορέων και να διεκδικήσει την υλοποίησή τους. Η ευθύνη αυτή είναι διαχρονική, γιατί η περιφερειακή αρχή από παλιά υποστηρίζει τη θέση η αρμοδιότητα για την Υγεία να φύγει από την ευθύνη του κράτους, να περάσει στην Τοπική διοίκηση και από εκεί, βέβαια, στην «ατομική ευθύνη» και στην τσέπη του καθενός, που θα πληρώνει ως πελάτης την ιδιωτική υγεία !

Στο δημόσιο σύστημα στην Κρήτη, αδιάψευστοι μάρτυρες της υποβάθμισης είναι ο περιορισμένος αριθμός κλινών ΜΕΘ, τα τεράστια κενά σε γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό, η μείωση του μόνιμου προσωπικού. Η συρρίκνωση κλινικών – τμημάτων νοσοκομείων για τη δημιουργία κλινών COVID, η σταδιακή μετατροπή των Μονάδων Υγείας σε «Μονάδες μίας νόσου» και στο νησί μας, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στη διάγνωση και θεραπεία χιλιάδων ασθενών με άλλες παθήσεις. Η υποστελέχωση και η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) και των Περιφερειακών Ιατρείων σε όλη την Κρήτη, ο περιορισμός των τακτικών  χειρουργείων και των  τακτικών ιατρείων, ο περιορισμένος αριθμός Κινητών Μονάδων Υγείας (ΚΟΜΥ), που υπολείπεται των αναγκών για να πραγματοποιούνται μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε χώρους δουλειάς, σχολεία, γειτονιές, χωριά (λειτουργούν 8 ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ από τις συνολικά 28 που αναμένονται στην Κρήτη).

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν πως κυβέρνηση, διοίκηση της Περιφέρειας, 7η ΥΠΕ και διοικήσεις των νοσοκομείων, δεν θέλουν ούτε μπορούν να διασφαλίσουν την προστασία της υγείας του λαού.  Αντίθετα βάζουν σε κίνδυνο τα λαϊκά στρώματα και επιπλέον τα  φορτώνουν με ποινές, μέτρα και  ένταση του αυταρχισμού. Τα δελτία τύπου  της Περιφέρειας για την δημόσια Υγεία στην Κρήτη μόνο ως κοροϊδία στον λαό μπορούν να εκληφθούν.

Επιπλέον, δεν υπήρξε ποτέ καμία ενημέρωση του περιφερειακού συμβουλίου για τη λειτουργία των υγειονομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, για το αν γίνονται οι προβλεπόμενοι έλεγχοι εφαρμογής προληπτικών μέτρων σε δομές Πρόνοιας κτλ, κατά πόσο τηρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας, αν διαθέτουν επαρκές και κατάλληλο προσωπικό και υποδομές, κατά πόσο ο πραγματικός αριθμός φιλοξενούμενων δεν υπερβαίνει τα όρια ασφάλειας, σύμφωνα με τις διατάξεις για τη διασφάλιση της υγείας τους. Ούτε ενημέρωση για τη λήψη μέτρων προστασίας των εργαζόμενων στις υπηρεσίες της περιφέρειας, που λόγω της υποστελέχωσης και της εντατικοποίησης είναι εκτεθειμένοι, όπως αποδείχτηκε με τα κρούσματα στις υπηρεσίες στο Ρέθυμνο.

Ούτε υπήρξε πίεση προς την κυβέρνηση για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων σε όλες τις βαθμίδες, αφού εξασφαλιστούν νέοι χώροι και επαρκές προσωπικό για την ασφαλή ζωντανή λειτουργία ολιγομελών τμημάτων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί την περιφερειακή αρχή :

  • Να αξιώσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και στην προμήθεια των ανάλογων μέσων σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της περιφέρειας Κρήτης  και όλης της χώρας και παράλληλα στην επίταξη όλων των ιδιωτικών μονάδων υγείας και των διαγνωστικών κέντρων και να ενταχθούν κάτω από ενιαίο κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας.
  • Σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ να οργανώσουν άμεσα μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, στα Σχολεία Ειδικής Αγωγής που συνεχίζουν να λειτουργούν και συνολικά, με την επαναλειτουργία όλων. Να αυξήσει το κόστος για τα Μέσα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους, με  ειδική μέριμνα για τους μαθητές της ειδικής αγωγής.
  • Μέσω της διεύθυνσης Υγείας της περιφέρειας να πραγματοποιήσει ελέγχους σε ιδιωτικές δομές Υγείας, ελέγχους για τον αν τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και στα Ιδρύματα Πρόνοιας. Σε κλειστούς Αθλητικούς χώρους Δημόσιους η Ιδιωτικούς. Να ενισχυθούν με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (ιδιαίτερα σε ειδικότητες κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, εποπτών Δημόσιας Υγείας κ.ά.) οι υπηρεσίες της περιφέρειας. Να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα μέσα και η ένταξη των υγειονομικών υπηρεσιών σε έναν κεντρικό κρατικό σχεδιασμό ελέγχου και αντιμετώπισης της πανδημίας.
  • Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας του εισοδήματος. Κανένας εργαζόμενος άνεργος, μικρός και μεσαίος επαγγελματίας, μικρός αγροτοκτηνοτρόφος  χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑ

ΝΩΛΗΣ, ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ".

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ