ΒΟΑΚ: Το 2023 η έναρξη των έργων – Προστίθεται και το τμήμα Χανιά-Κίσσαμος

Tι ανέφερε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών

Το 2023 τοποθετεί την έναρξη των εργασιών για την μετατροπή του ΒΟΑΚ σε αυτοκινητόδρομο ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης ο οποίος μιλώντας στην τοπική εφημερίδα "Ρέθεμνος", μίλησε για κόστος περίπου 1,5 δισ.ευρώ. Το έργο του ΒΟΑΚ είναι το μεγαλύτερο νέο οδικό έργο της χώρας και ολοκλήρωνει το δίκτυο αυτοκινητόδρομων που δημιουργήθηκε το 2017.

Όπως είπε σε τεχνικό επίπεδο, βρισκόμαστε στη φάση της ολοκλήρωσης των μελετών γεωμετρικού σχεδιασμού που περιγράφουν ουσιαστικά τη χάραξη του νέου αυτοκινητόδρομου. Στόχος είναι να καταρτιστεί και να κατατεθεί προς έγκριση η περιβαλλοντική μελέτη. Αυτό θα γίνει στο τέλος Ιανουαρίου.

Ο κ.Κεφαλογιάννης, έδωσε και μία σημαντική είδηση αναφορικά με ακόμα ένα τμήμα που θα προστεθεί στο Χανιά-Ηράκλειο-Νέαπολη. Είναι το τμήμα Χανιά-Κίσσαμος που θα περιληφθεί στη Σύμβαση Παραχώρησης με ενεργοποίηση του προβλεπόμενου στην Προκήρυξη δικαιώματος προαίρεσης. Για τη μελετητική του ωρίμανση έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες για την εκπόνηση της προωθημένης αναγνωριστικής μελέτης οδοποιίας και στη συνέχεια προμελέτης οδοποιίας, όπως επίσης και των συναφών γεωλογικών και τοπογραφικών μελετών. Το κόστος του έργου θα αγγίξει τα 1,5 δισ.ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του τμήματος Χανιά-Κίσσαμος.

Να θυμίσουμε ότι επίσης το τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος έχει προταθεί για ένταξη προς χρηματοδότηση και υλοποίηση στο Ταμείο Ανάκαμψης και το οποίο είναι μελετητικά ώριμο.

Ο υφυπουργός ΥΠΟΜΕ έδωσε και ένα αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα που θα μας φέρουν στην έναρξη του έργου. Σύμφωνα με τα όσα είπε τα στάδια είναι τα παρακάτω:

– περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου (φθινόπωρο 2021)

– υποβολή δεσμευτικών προσφορών κατόπιν της σχετικής πρόσκλησης προς τους οικονομικούς φορείς(άνοιξη 2022)

– αξιολόγηση – ανάδειξη προσωρινού αναδόχου (φθινόπωρο 2022)

-υπογραφή σύμβασης (πρώτο τρίμηνο του 2023)

– επίτευξη ημερομηνίας έναρξης των συμβάσεων (καλοκαίρι 2023).

Υπάρχει μια πρώτη εκτίμηση του προϋπολογισμού που θα απαιτηθεί μέχρι να δοθεί σε χρήση ο νέος ΒΟΑΚ;

Με βάση την αναπροσαρμογή του χρηματοοικονομικού μοντέλου το τίμημα Μελετών-Κατασκευών ανέρχεται σε περίπου 1, 5 δισ. ευρώ (με πλήρη πρόβλεψη για την κατασκευαστική αναβάθμιση Παρακάμψεων Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου) και την ενεργοποίηση του δικαιώματος προαίρεσης εκ μέρους του Δημοσίου για την ένταξη στη Σύμβαση Παραχώρησης του τμήματος Χανιά-Κίσσαμος.

Επίσης ο υφυπουργός ΥΠΟΜΕ θύμισε πως έχει προταθεί να καλυφθεί η χρηματοδοτική συμβολή του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία ανέρχεται σε 800 εκατομμύρια ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα υπόλοιπα 700 εκατ.ευρώ θα προέλθουν από ίδια κεφάλαια του παραχωρησιούχου, δανειοδότηση ενώ βασική πηγή χρηματοδότησης κατά την περίοδο λειτουργίας του έργου θα είναι και τα διόδια.

Ο κ.Κεφαλογιάννης έκανε γνωστό πως ο ΒΟΑΚ θα έχει κλειστό, ηλεκτρονικό, αναλογικό άρα πιο δίκαιο σύστημα διοδίων. Δηλαδή ο χρήστης θα πληρώνει όση διαδρομή διανύει και θα υπάρχουν πλευρικοί σταθμοί κατά την είσοδο και την έξοδο από τον αυτοκινητόδρομο.

Καταλήγοντας ο υφυπουργός υπογράμμισε πως "ο ΒΟΑΚ, λοιπόν, μετά από πολλά χρόνια παλινωδιών, είναι πράγματι αυτή τη φορά σε τροχιά υλοποίησης και η Κρήτη θα αποκτήσει έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, που θα αναβαθμίσει το επίπεδο οδικής ασφάλειας και θα αποτελέσει θεμελιώδη υποδομή ανάπτυξης για το νησί".

Πηγή: ypodomes.com

ΣΑΛΟΥΣΤΡΟΣ ΑΡΗΣ 336×336
Ροή ειδήσεων - Τελευταία Νέα
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ