Βασίλης Σμπώκος: Δρόμος Ηράκλειο – Ανώγεια

Petite Perle 300×250

"Λίγα λόγια επειδή πολύ κουβέντα γίνεται"

Του Βασίλη Σμπώκου*

Στο ξεκίνημα της θητείας μας στη διοίκηση του Δήμου Ανωγείων και συγκεκριμένα στις αρχές του 2015,σε επαφές μας με την Περιφέρεια Κρήτης για την πορεία του δρόμου Ηράκλειο-Ανώγεια, έγινε συζήτηση για το πως η μελέτη που υπήρχε για το κομμάτι του δρόμου Κυλιστός-Ανώγεια-Κουνούπι μήκους 6,2 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού βάσει της συγκεκριμένης μελέτης 14 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, θα εξασφαλιζόταν οι απαραίτητες πιστώσεις και θα προχωρούσε η δημοπράτηση και υλοποίηση του έργου.

Η τοποθεσία Κυλιστός, είναι το σύνορο των διοικητικών ορίων Ηρακλείου-Ρεθύμνου, λίγο έξω από το χωριό Καμαριώτης.
Μας έγινε γνωστό τότε από τον Περιφερειάρχη ότι, αν η γη που απαλλοτριωνόταν δίνονταν με τη μορφή δωρεά από τους ιδιοκτήτες, θα προχωρούσε γρηγορότερα η διαδικασία. Την συγκεκριμένη πρόταση τη φέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, έγινε και μία ανοιχτή εκδήλωση με δημότες και ορίστηκε μία επιτροπή με επικεφαλής το Δήμαρχο, Δημοτικούς συμβούλους και δημότες που θα συγκέντρωναν τις υπογραφές-μέσω υπεύθυνης δήλωσης- παραχώρησης της έκτασης απαλλοτρίωσης των ιδιοκτητών. Η συγκεκριμένη έκταση βάσει της μελέτης, ήταν 305 στρέμματα και οι ιδιοκτήτες 205.

Τον Ιούνιο του 2016 σε μία σύσκεψη στο γραφείο του Περιφερειάρχη παρόντων νυν και πρώην Δημάρχων, παραδόθηκαν στον Περιφερειάρχη από την επιτροπή οι υπογραφές της συντριπτικής πλειοψηφίας των ιδιοκτητών που παραχωρούσαν τη γη τους χωρίς αντίτιμο, για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου.

Σε νέα επαφή με τον Περιφερειάρχη και με δεδομένο ότι ο δρόμος από τα Δανούζα, το σημείο εισόδου δηλαδή στα Ανώγεια από Ηράκλειο, προς δυτικά μέχρι το Κουνούπι μήκους 2,8 χιλιομέτρων(η παράκαμψη δηλαδή των Ανωγείων από Βορά),δεν είχε νόημα να προχωρήσει σε αυτή τη φάση,από τη στιγμή που δεν υπήρχε μελέτη για τη συνέχιση του δρόμου από την τοποθεσία Κουνούπι δυτικά προς Ζωνιανά-Αξό-Κάτω Μυλοπόταμο, αποφασίστηκε να σπάσει η μελέτη στα δύο και να προκριθεί η πίεση από όλους τους εμπλεκόμενους για την εξασφάλιση των απαραίτητων πιστώσεων, για το κομμάτι του δρόμου Δανούζα-Κυλιστός, προϋπολογισμού βάσει της μελέτης που υπήρχε 7,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι, τα 2,5 εκατομμύρια είναι ήδη εξασφαλισμένα από το ταμείο της Περιφέρειας και μας είπε, πιέσετε το Κεντρικό Κράτος, για την εκταμίευση των υπολοίπων 5 εκατομμυρίων.
Αυτό κάναμε και τον Απρίλιο του 2019 πετύχαμε το στόχο μας εξασφαλίζοντας τα 5 εκατομμύρια με απόφαση της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το έργο πήρε κωδικό(ΣΑΕ) και εντάχθηκε στον προϋπολογισμό του ΠΔΕ του Υπουργείου Υποδομών με απόφαση του Γ. Γραμματέα του Υπουργείου κ. Γ. Δέδε και ανακοινώθηκε από τον πρώην Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην επίσκεψη του στα Ανώγεια λίγο πριν τις Ευρωεκλογές του 2019.

Με την αλλαγή της Κυβέρνησης και της διοίκησης του Δήμου μας, κλήθηκαν και το Υπουργείο και ο Δήμος μας να διαχειριστούν την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί μέχρι τότε.
Με δεδομένο τα 5 εκατομμύρια της απόφασης της Κυβέρνησης ΣΎΡΙΖΑ, ο νυν Δήμαρχος, βάσει της ενημέρωσης που έχουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ήρθε σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας,οι οποίες προχώρησαν σε επικαιροποίηση της μελέτης των 7,5 εκατομμυρίων(Δανούζα-Κυλιστός).

Η επικαιροποίηση ανέβασε το κόστος του έργου,επειδή είχε αλλάξει λέει ο κανονισμός για τα δημόσια έργα και έπρεπε να γίνουν επιπλέον τεχνικές παρεμβάσεις που ανέβαζαν το κόστος του έργου.Στις συζητήσεις που έγιναν προέτρεψα το Δήμαρχο να απευθυνθεί στον Περιφερειάρχη για τη δέσμευση του για τη συμμετοχή της Περιφέρειας με 2,5 εκατομμύρια στο έργο.
Δεν γνωρίζω αν το έπραξε. Το γεγονός είναι ότι έχουν εξευρεθεί επιπλέον 4,4 εκατομμύρια περίπου από το Κεντρικό Κράτος για το κομμάτι του δρόμου Δανούζα-Σίσαρχα, τη μισή διαδρομή της μελέτης Δανούζα-Κυλιστός(αυτό αναφέρει το διευκρινιστικό δημοσίευμα της "Άνωγη" και δεν έχω λόγους να το αμφισβητήσω),με ενέργειες του Υφυπουργού Υποδομών Γιάννη Κεφαλογιάννη. Θετική εξέλιξη και συγχαρητήρια για το αποτέλεσμα.

Τα δύο ερωτήματα που έχω, είναι:

  1. Είχα την εντύπωση πως το έργο θα αυξάνονταν το κόστος από τα 7,5 στα 9,4 εκατομμύρια ευρώ στο σύνολο της διαδρομής (Δανούζα-Κυλιστός) μήκους 3,4 χιλιομέτρων.
    Από την ανακοίνωση του Υφυπουργού δεν διευκρινίζεται. Μιλάει για το σύνολο της διαδρομής Ηράκλειο-Ανώγεια.
    Η διευκρίνιση που δίνει ο δημοσιογράφος της "Ανώγη" Γιώργος Μπαγκέρης, αναφέρει ότι τα 9,4 εκατομμύρια, αφορούν τη μισή διαδρομή (Δανούζα-Σίσαρχα).
  2. Αν όντως αφορούν τα 9,4 εκατομμύρια τη μισή διαδρομή της μελέτης των 3,4 χιλιομέτρων(Δανούζα-Κυλιστός), εμπεριέχεται και κονδύλι απαλλοτριώσεων-επειδή είχε γίνει συζήτηση σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο -και γι' αυτό ανεβαίνει τόσο το κόστος;
    Αυτά περιμένω να διευκρινιστούν από τη Δημοτική Αρχή.
    Θέλω να πιστεύω οτι θα τρέξουν γρήγορα όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται για να ξεκινήσει και να υλοποιηθεί άμεσα αυτό το σημαντικό για τον τόπο έργο.

ΥΣ.1. Μία κουβέντα κύριε Υφυπουργέ για την απόφαση ένταξης του έργου από την προηγούμενη κυβέρνηση στο ΠΔΕ του Υπουργείου που διοικάς, μία απόφαση που τη βρήκες μπροστά σου όταν ανέλαβες τα καθήκοντα σου, θα μπορούσε να ειπωθεί.
Προάγει τον πολιτικό πολιτισμό. Και εσένα από όσο σ'εχω κάνει παρέα και απ'όσο σε γνωρίζω,θεωρώ οτι είναι κάτι που σε διακρίνει ως πολιτικό.

ΥΣ.2. Τώρα που εντάχθηκε το έργο με την παρούσα κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων(ΠΔΕ),μου έφυγε ένα βάρος. Δεν μπορούσα να ξεπεράσω την αντιπολιτευτική στάση την περίοδο που ανακοίνωσε το έργο ο Τσίπρας στο ΠΔΕ, ότι σαν να μην υπάρχει τίποτα, από τη στιγμή που δεν εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ.
Όλοι είχαν μάθει προεκλογικά τις λέξεις ΠΔΕ και ΕΣΠΑ.

"Ναι τα έβγαλε τα χρήματα ο Τσίπρας για το δρόμο, αλλά δεν το ένταξε στο ΕΣΠΑ" μου έλεγαν.
"Και ήντα μρε είναι το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ κατέχετε;" ρωτούσα.
"Εεεε πιο καλό μρε είναι το ΕΣΠΑ" μου απαντούσαν.
"Γιάγντα μρε είναι πιο καλό;" επέμενα.
"Ε πιο καλό μρε είναι ότι κι αν κάνεις" μου απαντούσαν και έκλειναν τη συζήτηση. Χαχαχαχα!!!
Εδά είναι ζάχαρη το ΠΔΕ!!!
Κι αλάφρωσα κι εγώ από το βάρος που σήκωνα τόσο καιρό!!!

*Ο Βασίλης Σμπώκος είναι δημοτικός σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος Ανωγείων. Πολιτευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης(Κ.Ε.Α.)ΣΎΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ".

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ