Πανδημία: Πως κάνουν γιορτές οι Ευρωπαίοι – Πού επιβάλλεται νέο lockdown

Petite Perle 300×250

Τα μέτρα που ισχύουν έως την Πρωτοχρονιά στις χώρες της Ευρώπης

Η πανδημία του κορωνοϊού ανατρέπει τα φετινά σχέδια των Ευρωπαίων για την περίοδο των εορτών, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν εκείνα τα μέτρα που θα αποτρέπουν την περαιτέρω εξάπλωση της COVID-19, αλλά και θα επιτρέπουν στους πολίτες να γιορτάσουν με τις οικογένειες και τα φιλικά τους πρόσωπα.  

Αυστρία, η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία τίθενται εκ νέου υπό αυστηρό περιορισμό σήμερα, επομένη των Χριστουγέννων, μία ημέρα πριν ξεκινήσει στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19, που έχει προσβάλει πάνω από 25 εκατ. ανθρώπους στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

ΑΥΣΤΡΙΑ

Επετράπη το σκι

Έπειτα από τη χριστουγεννιάτικη ανάπαυλα, στη διάρκεια της οποίας στους Αυστριακούς επετράπη και πάλι να πάνε για σκι, γενικευμένο lockdown, το τρίτο κατά σειρά, τίθεται από σήμερα σε ισχύ στη χώρα των Άλπεων. Το νέο σκληρό lockdown προβλέπει περιορισμούς εξόδου καθ' όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, σύμφωνα με την κυβέρνηση, και θα διαρκέσει έως την 24η Ιανουαρίου, με σχετική χαλάρωση των περιορισμών από τη 18η Ιανουαρίου για όσους έχουν υποβληθεί σε τεστ αντιγόνων. Επίσης από τη 18η Ιανουαρίου, εκπαιδευτικοί, έμποροι και εμποροϋπάλληλοι που έρχονται σε επαφή με πελάτες και οδηγοί στα μέσα μεταφοράς θα υποβάλλονται σε τεστ κάθε εβδομάδα.

ΣΚΩΤΙΑ

Νέοι περιορισμοί

Νέοι, δρακόντειοι περιορισμοί, όπως κλείσιμο των μη απαραίτητων καταστημάτων και περιορισμός ή απαγόρευση των κοινωνικών επαφών, τίθενται σήμερα σε ισχύ στη Σκωτία και στη Βόρεια Ιρλανδία.

ΑΓΓΛΙΑ

Νέα καραντίνα

Νέο lockdown έχει ήδη επιβληθεί σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε τμήμα της Αγγλίας από την 20ή Δεκεμβρίου προκειμένου να αναχαιτιστεί το μεταλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού, που θεωρείται πιο μεταδοτικό.

ΙΣΠΑΝΙΑ  

Μετακινήσεις με… μέτρο  

Το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα χαλαρώσει στην Ισπανία, και ως γενικός κανόνας θα επιτρέπεται σε έως 10 άτομα να συναντηθούν για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, αλλά κάθε περιοχή μπορεί να επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς. Η μετακίνηση μεταξύ περιοχών θα περιοριστεί σε επισκέψεις σε συγγενείς και κοντινούς φίλους μεταξύ 23 Δεκεμβρίου και 6 Ιανουαρίου, εκτός κι αν επιβληθούν αυστηρότεροι κανόνες ανά περιοχή.  

ΔΑΝΙΑ  

Κλειστά τα εμπορικά  

Τα εμπορικά κέντρα έκλεισαν στη Δανία από τις 17 Δεκεμβρίου, ενώ άλλα καταστήματα – με εξαίρεση τα σούπερ-μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων – κλείνουν στο πλαίσιο αυστηρού lockdown για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.  

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ  

Χωρίς τουρίστες  

Η χώρα θα κρατήσει τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα εμπορικά κέντρα, τα καφέ, τα γυμναστήρια και τα εστιατόρια κλειστά, ενώ θα απαγορεύονται οι επισκέψεις σε τουριστικά γκρουπ έως τις 31 Ιανουαρίου. Ωστόσο, τα εστιατόρια των ξενοδοχείων άνοιξαν και πάλι στη Βουλγαρία με το 50% της δυναμικότητάς τους και μόνο έως τις 10 το βράδυ.  

FILE PHOTO – Workers spray disinfectant outside St Petka church, following the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19), ahead of Orthodox Palm Sunday services in Sofia, Bulgaria, April 11, 2020. REUTERS/Stoyan Nenov

ΙΤΑΛΙΑ  

Πιο νωρίς η… γέννηση  

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε στις 15 Δεκεμβρίου ότι η κυβέρνηση ίσως χρειαστεί να αυστηροποιήσει τους περιορισμούς για τα Χριστούγεννα, οι οποίοι αυτή τη στιγμή περιλαμβάνουν μέτρα για τις μετακινήσεις μεταξύ περιοχών .  

ΠΟΛΩΝΙΑ  

«Μείνετε στα σπίτια σας»  

Υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος απηύθυνε έκκληση στους Πολωνούς να παραμείνουν στα σπίτια τους και την Πρωτοχρονιά και δήλωσε ότι οι περιορισμοί – με κλειστά τα σχολεία, τα εστιατόρια και τα αθλητικά κέντρα – δεν μπορούν να χαλαρώσουν ακόμα.  

ΟΛΛΑΝΔΙΑ  

Το πολύ τρεις ενήλικες επισκέπτες  

Η Ολλανδία εισήλθε σε σκληρό lockdown πέντε εβδομάδων. Οι συναθροίσεις περιορίζονται στα δύο άτομα, ένα μέτρο που θα χαλαρώσει στους τρεις ενήλικες επισκέπτες για τρεις ημέρες την περίοδο των Χριστουγέννων.  

ΤΣΕΧΙΑ  

Κλειστά και πάλι  

Εστιατόρια, ξενοδοχεία και κλειστοί αθλητικοί χώροι, που άνοιξαν πριν από δύο εβδομάδες, έκλεισαν και πάλι από τις 18 Δεκεμβρίου στην Τσεχία, ενώ θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11 μ.μ.  

People wearing face masks walk across the Charles Bridge on March 31, 2020, in Prague, where most activities slowed down or came to a halt due to the spread of the novel coronavirus COVID-19. (Photo by Michal Cizek / AFP) (Photo by MICHAL CIZEK/AFP via Getty Images)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ  

Χαλάρωση με… μέτρο  

Η Γερμανία διατηρεί ανοικτά μόνο τα απαραίτητα καταστήματα από τις 16 Δεκεμβρίου έως τουλάχιστον τις 10 Ιανουαρίου. Οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις παραμένουν περιορισμένες σε έως πέντε άτομα από δύο νοικοκυριά, ενώ οι κανόνες θα χαλαρώσουν τις ημέρες των Χριστουγέννων, καθώς θα επιτρέπεται η συνάθροιση έως 10 προσώπων, χωρίς να υπολογίζονται τα παιδιά.  

ΓΑΛΛΙΑ  

Απαγόρευση κυκλοφορίας  

Δρακόντεια είναι τα μέτρα για τον περιορισμό νέων μολύνσεων και στη Γαλλία. Από την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας εξαιρέθηκε μόνο η παραμονή των Χριστουγέννων.  

ΟΥΓΓΑΡΙΑ  

Χωρίς πυροτεχνήματα και φιέστες  

Η Ουγγαρία ματαίωσε τους εορτασμούς για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ενώ οι περιορισμοί, που περιλαμβάνουν και απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 7 μ.μ., θα διαρκέσουν τουλάχιστον έως τις 11 Ιανουαρίου. 

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ  

Πιο χαλαρά στο ρεβεγιόν  

Δε θα υπάρχει όριο για τον αριθμό των προσώπων που μπορούν να συγκεντρωθούν σε ένα νοικοκυριό για τα Χριστούγεννα. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκίνησε αργότερα – στις 2 τα ξημερώματα αντί στις 11 το βράδυ – στις 24 και 25 Δεκεμβρίου. Για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, θα απαγορεύονται τα υπαίθρια πάρτι, και οι συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους θα περιορίζονται στα έξι άτομα.  

ΝΟΡΒΗΓΙΑ  

Μέχρι 10 καλεσμένοι  

Οι Νορβηγοί θα μπορούν να προσκαλούν έως 10 καλεσμένους στα σπίτια τους σε δύο διαφορετικές περιστάσεις μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Εκτός των ημερών αυτών, συνεχίζει να ισχύει ο περιορισμός των πέντε καλεσμένων.  

ΒΕΛΓΙΟ  

Το πολύ με δύο ανθρώπους  

Τα νοικοκυριά στο Βέλγιο θα μπορούν να είναι σε στενή επαφή με ένα ακόμα πρόσωπο τα Χριστούγεννα. Όσοι ζουν μόνοι τους θα έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν με δύο ακόμα ανθρώπους. Απαγορεύονται τα πυροτεχνήματα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για την αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό.  

ΙΡΛΑΝΔΙΑ  

Τρία νοικοκυριά ως τις 6 Ιανουαρίου  

Από τις 18 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου επιτρέπεται στην Ιρλανδία να συναντηθούν τα μέλη τριών νοικοκυριών, ενώ για την ίδια περίοδο θα αρθεί η απαγόρευση των μετακινήσεων στη χώρα.  

Εν τω μεταξύ πάνω από 25 εκατ. κρούσματα Covid-19 έχουν επιβεβαιωθεί στην Ευρώπη, την περιφέρεια του πλανήτη που έχει πληγεί περισσότερο, ξεπερνώντας στη σχετική κατάταξη τη Βόρεια Αμερική (19,2 εκατ. κρούσματα), σύμφωνα με τη χθεσινή καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Η ευρωπαϊκή ήπειρος έχει καταγράψει πάνω από 540.000 θανάτους και είναι επίσης η περιοχή όπου ο ιός εξαπλώνεται με τη μεγαλύτερη ταχύτητα: 250.000 νέες μολύνσεις κάθε μέρα κατά μέσο όρο την προηγούμενη εβδομάδα, επί συνόλου 630.000 σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ελβετία, το Μεξικό, τη Χιλή και αρκετές άλλες χώρες, ξεκινούν την Κυριακή 27/12 εκστρατείες εμβολιασμού στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, όπου οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν την 21η Δεκεμβρίου το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech. Κάθε χώρα ορίζει ποιοι θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, ενώ χειρίζεται την οργάνωση της μεταφοράς και της αποθήκευσης των εμβολίων που προμηθεύεται.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της τρομερής χρονιάς, είδαμε να γίνονται θυσίες από τόσους πολλούς ανθρώπους για να προστατευθεί και να διατηρηθεί η ζωή. Δεν πρέπει να πάνε χαμένες αυτές οι θυσίες», τόνισε χθες ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους. «Τα εμβόλια προσφέρουν τη λύση για να βγούμε τελικά από αυτή την τραγωδία. Αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος».

Πηγή: neakriti.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ