Οικογενειακοί κανόνες: Σημαντικοί για μικρούς και μεγάλους

Οι οικογενειακοί κανόνες αφορούν στο πώς θέλετε να συμπεριφέρονται τα μέλη της οικογένειάς σας. Οι κανόνες βοηθούν τα παιδιά να μάθουν ποια συμπεριφορά είναι αποδεκτή και ποια όχι από την οικογένειά τους, αλλά βοηθούν και εσάς τους ενήλικες έτσι ώστε να είστε συνεπείς στη συμπεριφορά σας. Με λίγα λόγια, οι κανόνες μπορούν να σας βοηθήσουν να συμπεριφέρεστε καλύτερα ο ένας στον άλλο και να κάνουν την οικογενειακή σας ζωή πιο γαλήνια.

Καλοί οικογενειακοί κανόνες είναι αυτοί που κατευθύνουν και ενθαρρύνουν την καλή συμπεριφορά των παιδιών. Οι κανόνες πρέπει να δείχνουν στο παιδί ποια συμπεριφορά περιμένετε από αυτό (για παράδειγμα, να λέει «παρακαλώ» όταν ζητάει κάτι), να είναι κατανοητοί από το παιδί (για παράδειγμα, «μίλα σιγά μέσα στο σπίτι») και συνήθως να δείχνουν στο παιδί τι πρέπει να κάνει, όχι τι δεν πρέπει να κάνει (για παράδειγμα, «τακτοποίησε τα ρούχα σου» αντί για «μην είσαι ακατάστατος»).

Τα περισσότερα παιδιά 3-4 ετών μπορούν να καταλάβουν τους απλούς κανόνες, ωστόσο τείνουν να ξεχνούν ή να αγνοούν τους κανόνες. Γι' αυτό θα πρέπει να τους υπενθυμίζετε συχνά τι πρέπει να κάνουν.

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, ωστόσο τα περισσότερα παιδιά 8-10 ετών μπορούν να ακολουθήσουν τους κανόνες. Για παράδειγμα, τα παιδιά σε αυτή την ηλικία θα θυμηθούν ότι πρέπει να πλένουν τα δόντια τους πριν τον ύπνο ή να μη διασχίζουν μόνα τους τον δρόμο.

Τα παιδιά χρειάζονται τους κανόνες και στην εφηβεία. Ειδικά, οι κανόνες που αφορούν στην ασφάλειά τους είναι ιδιαίτερα σημαντικοί σε αυτή τη φάση της ζωής τους. Σίγουρα, θα πρέπει να περιμένετε κάποιες αλλαγές στους κανόνες καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και θέλουν μεγαλύτερη αυτονομία, ωστόσο πρέπει και πάλι να ορίσετε κάποιους αδιαπραγμάτευτους κανόνες (για παράδειγμα, «στέλνε μου πάντα ένα γραπτό μήνυμα ώστε να ξέρω ότι έφτασες καλά»).

πηγή: www.vita.gr

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ