Δημήτρης Φραγκάκης για τουρισμό: «Μας "γλυκοκοιτάζουν" οι υποψήφιοι επισκέπτες για το καλοκαίρι»

Petite Perle 300×250

Ικανοποιημένος από την πορεία της περασμένης τουριστικής σεζόν εν μέσω πανδημίας και ιδιαίτερα αισιόδοξος για το καλοκαίρι του 2021 εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ  Δημήτρης Φραγκάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του Δημήτρη Παππά στο Zarpa Radio 89.6.

Έχοντας πέσει μέσα στις προβλέψεις για την απόδοση του τουρισμού το περασμένο καλοκαίρι, ο οποίος έφτασε το 20-25% σε σχέση με το 2019, επισήμανε οτι η διαφορά του '21 με το '20 είναι οτι «φέτος έχουμε πολύ περισσότερα όπλα. Υπάρχει ο εμβολιασμός, ενώ και τα rapid test είναι πολύ περισσότερα, πιο ακριβή και φθηνότερα. Είναι απαραίτητα ως ένα διαβατήριο ώστε κάποιος να έρθει με ασφάλεια στη χώρα μας. Αυτή η συζήτηση θα γίνει ευρωπαϊκά, γι' αυτό ο πρωθυπουργός έχει ήδη θέσει το ζήτημα.»

Εξάλλου, έκανε λόγο για "μικρό άθλο" για να σωθεί ο τουρισμός το περασμένο καλοκαίρι: «Κερδήθηκαν βραβεία από τον ΕΟΤ, το Υπουργείο Τουρισμού και όλη την τουριστική αγορά. Όλοι έβαλαν πλάτη για να κερδηθεί το στοίχημα. Είμαι αισιόδοξος για το '21, αφού η χώρα έχει καλό όνομα και μεγάλη παρακαταθήκη. Μας "γλυκοκοιτάζουν" οι υποψήφιοι επισκέπτες για το καλοκαίρι, αρκεί να μπορούν να ταξιδέψουν. Είμαστε από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του τουρισμού στην Ευρώπη και βάζουμε τις προϋποθέσεις για μία όσο γίνεται ελεύθερη μετακίνηση πολιτών προς τη χώρα μας.»

Γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια ήδη από τον Αύγουστο το καλοκαίρι, συμπλήρωσε, επισημαίνοντας οτι ο πρώτος στόχος για φέτος είναι οι αγορές της Ευρώπης, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία και σκανδιναβικές χώρες, αφού αυτοί είναι οι βασικοί μας "πελάτες". Φέτος ο ΕΟΤ θα στοχεύσει επίσης σε Αμερική και Καναδά, καθώς και μερικές χώρες της Ασίας.

Αναφερόμενος στην πανδημία, σχολίασε οτι ο τουρισμός δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην έξαρση του κορονοϊού στην Ελλάδα, αφού το άνοιγμα προς τους ταξιδιώτες ξεκίνησε τον Ιούλιο και ολοκληρώθηκε μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ το δεύτερο κύμα της πανδημίας ξεκίνησε τέλη Οκτωβρίου:

«Τα βόρεια σύνορα της χώρας, ενώ άνοιξαν πρώτα, έκλεισαν και πρώτα λόγω των μεγάλων ποσοστών κρουσμάτων που έμπαιναν ανεξέλεγκτα στη χώρα, ενώ γίνονταν είσοδοι μόνο με τεστ από ένα σημείο και μετά.

Πέρσι τον Μάιο έγινε πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λειτουργήσει ο τουρισμός με τεστ 72 ωρών. Εκείνη την περίοδο τα τεστ ήταν λιγότερα και πολύ ακριβά, καθώς και μη αξιόπιστα. Γι' αυτό και δεν είχαμε τεστ στους τουρίστες.

Ανοίξαμε τα σύνορά μας πολύ προσεκτικά προς συγκεκριμένες χώρας και με τεστ στα αεροδρόμια. Τα πρωτόκολλα εφαρμόστηκαν από όλους κι έτσι η πανδημία δεν ξέφυγε από τον τουρισμό.

Τέλος, επισήμανε την ανάγκη για στήριξη των επιχειρήσεων, ώστε να ανοίξει η αγορά υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες:

«Μπορεί να μην γίνεται κάθε μέρα ο ίδιος αριθμός τεστ, άρα τα κρούσματα είναι και λιγότερα, όμως υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης της πανδημίας, γι' αυτό ανοίγει σιγά σιγά το λιανεμπόριο και άλλες δραστηριότητες.

Το πρώτο μέλημα είναι να διατηρηθούν ανοικτές οι επιχειρήσεις για να μην χάσει την δουλειά του ο κόσμος, κι έπειτα να στηρίξεις τους εργαζομένους. Θα μπορούσε να είναι περισσότερα τα χρήματα, όμως είναι έστω κι έτσι μια προσπάθεια να επιβιώσουν τα νοικοκυριά.»

Πηγή: zarpanews.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ