Τόνια Σωτηροπούλου: «Και εγώ έχω υποστεί σεξουαλική παρενόχληση -Ήμουν τότε 18 κι εκείνος 54»

Η Τόνια Σωτηροπούλου εκμυστηρεύεται τη δική της τραυματική εμπειρία σεξουαλικής παρενόχλησης, στα πρώτα βήματα της καριέρας της, όταν ήταν μόλις 18 ετών.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα», η Τόνια Σωτηροπούλου γίνεται μια ακόμη από τις γυναίκες στη χώρα μας, μετά τη μαρτυρία της Σοφίας Μπεκατώρου, που μιλά δημόσια για τα περιστατικά παρενόχλησης που φαίνεται πως συμβαίνουν χωρίς αιδώ πίσω από κλειστές πόρτες.


«Δυστυχώς, ως γυναίκα, κι εγώ έχω υποστεί σεξουαλική παρενόχληση. Στον χώρο της δουλειάς, στον δρόμο, στην καθημερινότητά μου» λέει η ηθοποιός, σε μια δημοσίευση που έρχεται την ώρα που η καταγγελία άλλης αθλήτριας, πως βιάστηκε σε ηλικία 11 ετών, προκαλεί αποτροπιασμό στην κοινή γνώμη.

«Την πρώτη φορά που μου έτυχε, η αρχική μου σκέψη ήταν μήπως έκανα εγώ κάποιο λάθος κι έδωσα λάθος δικαίωμα. Δυστυχώς, αυτή είναι πάντα η σκέψη και είναι λάθος. Δεν χρειάζεται να δοθεί δικαίωμα όταν κάποιος έχει ήδη αποφασίσει πως μπορεί να σε μεταχειριστεί με συγκεκριμένο τρόπο και πως εσύ δεν θα κάνεις τίποτα γι' αυτό», λέει η Τόνια Σωτηροπούλου.

«Εγώ ήμουν τότε 18, εκείνος 54»
Η Τόνια Σωτηροπούλου είχε μιλήσει για την πιο δύσκολη περίπτωση σεξουαλικής παρενόχλησης που κλήθηκε να αντιμετωπίσει σε ηλικία μόλις 18 ετών. Μιλώντας στην ΕΡΤ2 και την εκπομπή «Συν γυναιξί» και τη σκηνοθέτη Νικόλ Αλεξανδροπούλου, τον περασμένο Νοέμβριο, η ηθοποιός έλεγε.

«Είχα μια μέρα γύρισμα και εκεί ήταν ένας ηθοποιός που παίζαμε σε κάποιες σκηνές μαζί. Εγώ ήμουν τότε 18 κι εκείνος 54. Όταν τελείωσε το γύρισμα πήγα στο καμαρίνι μου, αλλάζω, πάω να πάρω την τσάντα μου και μπαίνει μέσα και πάει να με φιλήσει. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν τι σιχαμένο και τρομακτικό είναι αυτό που κάνει, που απλά μπήκε στον χώρο μου και ήρθε πάνω μου» έλεγε τότε, περιγράφοντας πως ο ηθοποιός τότε υποστήριξε πως κάθε νέα ηθοποιός χρειάζεται κάποιον να τη στηρίζει στα πρώτα βήματα της καριέρας της.

«Όχι, σημαίνει όχι»
Η Τόνια Σωτηροπούλου δίνει τη δική της οπτική σε ένα θέμα που παίρνει μορφή χιονοστιβάδας στη χώρα μας. «Το πρόβλημα του σεξισμού και της σεξουαλικής παρενόχλησης ξεκινάει από τη βαθιά ριζωμένη πεποίθηση που έχει μια μερίδα αντρών, ότι οι γυναίκες είναι υποδεέστερα όντα, άρα κάτι από εμάς τους ανήκει άκριτα. Είναι τραγικό και άκρως απογοητευτικό ότι το 2021 πασχίζουμε για δικαιώματα ισότητας και σεβασμού που θα έπρεπε να είναι δεδομένα από όλους!

Στην Ελλάδα μία στις δύο γυναίκες έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης. Αυτό, δυστυχώς, συμβαίνει όχι μόνο στον εργασιακό χώρο, συμβαίνει στον δρόμο, στα μέσα μεταφοράς, στο σπίτι.

Δυστυχώς, δεν έχει να κάνει μόνο με ανθρώπους που είναι σε θέση ισχύος και υπεροχής, είναι ένα παγιωμένο κομμάτι της κοινωνικής μας συνείδησης.

Οχι, δεν φταίει η Χ κοπέλα που φοράει φούστα που έδωσε το δικαίωμα, ούτε η Χ κοπέλα που δεν μίλησε από ντροπή ή φόβο ότι θα χάσει τη δουλειά της. Φταίει η ιδιοσυγκρασία του άντρα, που αισθάνεται ανώτερο ον. Πρέπει η κάθε μία από εμάς να μιλάει, να φωνάξει, να φέρνει στο φως πρόσωπα και ονόματα μέχρι να αυστηροποιηθούν οι νόμοι και ο σεβασμός να είναι το καινούργιο νορμάλ.

Οχι σημαίνει όχι. Και, ναι, άσχημα πράγματα συμβαίνουν κάθε μέρα, αλλά κάθε πρωί που ξημερώνει είναι μια καινούργια μέρα. Με την κατάλληλη βοήθεια οι πληγές κλείνουν και γινόμαστε δυνατότεροι. Το καλό θα νικήσει και οι γυναίκες θα είναι ασφαλείς».
Πηγή: iefimerida.gr

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ