Μαλεβίζι: 895.000€ για ακόμη τρία σχολεία στο ΕΣΠΑ

Με πόρους του ΠΕΠ Κρήτης η ενεργειακή τους αναβάθμιση

«Είναι στοίχημά μας και το παλεύουμε από την πρώτη μέρα! Ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των σχολικών μας κτιρίων. Τα περισσότερα έχουν μείνει δεκαετίες πίσω.

Εξασφαλίσαμε ξανά από το ΕΣΠΑ πόρους για την ενεργειακή αναβάθμιση τριών ακόμη σχολείων μας. 895.000,00 ευρώ  για το Γυμνάσιο Γαζίου, το 2ο Δημοτικό Αγίας Μαρίνας και το 2ο και 3ο Δημοτικό Γαζίου. Ευχαριστώ θερμά τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για τη συνεχή του στήριξη στο Μαλεβίζι! Μέσα σε μόλις εννιά μήνες ωριμάσαμε άρτιες μελέτες και εξασφαλίσαμε σχεδόν 2.000.000,00 ευρώ από το ΕΣΠΑ για  επτά σχολεία μας.

Τα έχουμε ανάγκη και τα τρέχουμε! Συγχαρητήρια σε εκείνους που το έκαναν πραγματικότητα. Τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Πετούση, την Αντιγόνη Καμπάνη, τη Μαρία Γρηγοράκη και την Πόπη Δασκαλάκη. Η μεγαλύτερη επένδυσή μας είναι τα παιδιά μας».

Τα παραπάνω δήλωσε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας έπειτα από τις  αποφάσεις που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για ένταξη της ενεργειακής αναβάθμισης τριών ακόμη σχολείων του Μαλεβιζίου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτη 2014-2020 (ΕΣΠΑ). Πρόκειται για το Γυμνάσιο Γαζίου, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Μαρίνας και το 2ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο Γαζίου. Το προηγούμενο διάστημα ο Δήμος Μαλεβιζίου είχε υποβάλει άρτιες προτάσεις με ώριμες μελέτες σε σχετική ανταγωνιστική πρόσκληση του ΕΣΠΑ. Έπειτα από την θετική αξιολόγηση των προτάσεων, σήμερα ο Δήμος Μαλεβιζίου έλαβε και επίσημα το πράσινο φως για τη χρηματοδότησή του.

Σύμφωνα με τα τεχνικά δελτία που υποβλήθηκαν ο προϋπολογισμός των έργων ενεργειακής αναβάθμισης στα νέα σχολεία έχει ως εξής:

·         380.000,00€ για το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Μαρίνας

·         368.000,00€ για το Γυμνάσιο Γαζίου

·         147.000,00€ για το 2ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο Γαζίου

Τι περιλαμβάνουν οι εργασίες

Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Μαρίνας προβλέπονται παρεμβάσεις στα τρία υφιστάμενα κτίρια που στεγάζεται το συγκρότημα του σχολείου. Προβλέπονται οικοδομικές Εργασίες (καθαιρέσεις, επιχρίσματα, επικεραμώσεις, μονώσεις, θερμοπροσόψεις, αντικατάσταση υφιστάμενων θυρών και παραθύρων), ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες (εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων) και εργασίες φωτισμού. Το συγκρότημα του σχολείου θα αναβαθμιστεί από ενεργειακή κατηγορία Ε σε ενεργειακή κατηγορία Α.

Στο Γυμνάσιο Γαζίου προβλέπονται παρεμβάσεις προκειμένου να αναβαθμιστεί από ενεργειακή κατηγορία Δ σε κατηγορία Β+. Προβλέπονται οικοδομικές εργασίες (καθαιρέσεις, επιχρίσματα, μονώσεις στο κέλυφος –θερμοπρόσοψη- και  νέα κουφώματα) καθώς και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις (φωτισμός με νέα τεχνολογία, θέρμανση, κλιματισμός – ψύξη), αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκό σύστημα) και εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης κτιρίου (BEMS).

Στο 2ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο Γαζίου προβλέπονται παρεμβάσεις στο κτίριο, το οποίο βρίσκεται στο Πολυδροσο, προκειμένου να αναβαθμιστεί ενεργειακά από κατηγορία Ε σε κατηγορία Α+. Θα είναι ένα "κτίριο με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας". Οι εργασίες αφορούν στις εγκαταστάσεις (φωτισμός, θέρμανση) καθώς και στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκό σύστημα). 

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ