Χ. Ταραντίλης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης να λειτουργήσουν οι τομείς της οικονομίας και της εκπαίδευσης

Petite Perle 300×250

Για τις εξελίξεις στο θέμα της πανδημίας, τα μέτρα στήριξης των πληττόμενων ομάδων, τις αλλαγές στα πανεπιστήμια και την οδική ασφάλεια, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Για τις εξελίξεις στο θέμα της πανδημίας, τα μέτρα στήριξης των πληττόμενων ομάδων, τις αλλαγές στα πανεπιστήμια και την οδική ασφάλεια, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η εξέλιξη της πανδημίας είναι δυναμική και όχι γραμμική. Τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσουν όσο οι περιστάσεις επιτρέπουν οι τομείς της οικονομίας και της εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι οι ειδικοί κάνουν εισηγήσεις και η κυβέρνηση λαμβάνει τα ανάλογα μέτρα.

Ως προς την οικονομία δήλωσε ότι στηρίζονται οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι. Συνεχίζεται το πρόγραμμα δημιουργίας 100.000 θέσεων εργασίας, καθώς και αρκετά προγράμματα του ΟΑΕΔ.
Ανέφερε ότι αναστέλλεται η εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, ενώ καταβάλλονται αποζημιώσεις ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους στον Πολιτισμό, καθώς και για στήριξη των επιστημόνων.

Αναλυτικά ανέφερε τα εξής:
-Για τη στήριξη των ανέργων παράταση κατά δύο μήνες των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν τον Ιανουάριο και αυτών που θα λήξουν τον Φεβρουάριο

– Συνέχιση του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες και επιπλέον επιδότηση 200 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου

– Εφαρμογή σειράς προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με επιχορήγηση μισθού και κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών

Αναφορικά με τη στήριξη των εργαζομένων και των νοικοικυριών:

– Αναστολή, από την 1η του χρόνου, της καταβολής Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.

– Αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ σε μηνιαία βάση των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε προσωρινή αναστολή.

– Αποζημίωση ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους ειδικών κατηγοριών (όπως οι επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού).

– Οικονομική ενίσχυση σε επιστήμονες.

– Υποχρέωση διατήρησης των θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα μετά τη λήξη των αναστολών συμβάσεων εργασίας ως προϋπόθεση για την κρατική συνδρομή σε επιχειρήσεις.

– Επιδότηση της δόσης δανείων έως 90% για 9 μήνες (πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ») σε δανειολήπτες, που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας και έχουν δάνεια με προσημείωση-υποθήκη στην 1η κατοικία.

– Απαλλαγή από το 40% του ενοικίου που καταβάλλουν εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή, καθώς και αυτού που καταβάλλουν οι φοιτητές των οποίων ο ένας γονέας βρίσκεται σε αναστολή εργασίας.

-Μείωση, από την 1η του χρόνου, κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.

-Αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι τον Απρίλιο, και ρύθμισή τους σε 12 άτοκες ή σε 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο.

-Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή.

-Κάλυψη 60% του καθαρού μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών με το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για το χρόνο μειωμένης απασχόλησης.

-Πλήρης απαλλαγή των επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές από την καταβολή του ενοικίου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και καταβολή από το Κράτος στους εκμισθωτές του 80% του μηνιαίου μισθώματος.

-Αναστολή πληρωμών αξιογράφων και χορήγηση διευκολύνσεων στους κομιστές.

-Μείωση έως μηδενισμός της προκαταβολής φόρου εισοδήματος σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία.

-Αναστολή αποπληρωμής δόσεων των ενήμερων τραπεζικών δανείων για επιχειρήσεις που πλήττονται.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων

-Πέμπτος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής το μισό της οποίας -όπως και στον προηγούμενο κύκλο- είναι μη επιστρεπτέο.

-Στήριξη επιχειρήσεων στην άντληση δανείων μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ).

-Μη επιστρεπτέα επιχορήγηση σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μέσω των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μιλώντας για τα πανεπιστήμια και το σχετικό νομοσχέδιο, ανέφερε ότι εξασφαλίζεται η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, η ανεμπόδιστη έρευνα, ενώ προβλέπονται λόγοι υγείας και εργασιακοί για τους φοιτητές που δεν θα έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στον προβλεπόμενο χρόνο.

Για την οδική ασφάλεια ανέφερε ότι η κυβέρνηση προωθεί την κατασκευή ασφαλών δρόμων.

Το πρωί της Παρασκευής θα υπάρχει η εισήγηση της επιτροπής για την εξέλιξη της πανδημίας και αυτή θα κρίνει τις όποιες αποφάσεις, με κριτήριο πάντα το αν θα υπάρχουν μεταβολές στην εξέλιξη της πανδημίας. Απαντώντας αν υπάρχει όριο κρουσμάτων που προσδιορίζει τις κατευθύνσεις των αποφάσεων, τόνισε ότι αυτά είναι ζητήματα που προκύπτουν από τις εισηγήσεις των ειδικών. Για το εμβόλιο Sputnik δήλωσε ότι δεν υπάρχει άμεση σκέψη για προμήθειά του καθώς δεν έχουν κατατεθεί σχετικές αιτήσεις έγκρισής του. Για το θέμα των πιθανών αλλαγών στις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην Αττική, παρέπεμψε πάλι στην εισήγηση των λοιμοξιολώγων, ενώ τόνισε ότι δεν ε΄χει συζητηθεί κάτι για το ενδεχόμενο αύξησης των προστίμων.

Επίσης ο κ. Ταραντίλης για την υπόθεση της άρσης της ασυλίας του Γιάννη Λαγού δήλωσε πως δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση για την οποία ευθύνεται η κυβέρνηση.

Μιλώντας για το θέμα των εμβολιασμών, ανέφερε ότι εκτιμά την προσπάθεια του υγειονομικού προσωπικού και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει ο εμβολιασμός και τόνισε ότι δεν ε΄χει συζητηθεί το θέμα διοικητικών μέτρων για τον εμβολιασμό του νοσηλευτικού προσωπικού, επαναλαμβάνοντας ότι είναι εθελοντικός ο εμβολιασμός για όποιον το επιθυμεί.

Για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δήλωσε ότι είναι δεδομένη η διαδικασία όταν εμφανίζονται κρούσματα σε εργαζόμενους σε αυτά.

Για το Κυπριακό τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει στη θέση διζωνικής – δικοινωτικής ομοσπονδίας.

Παρακολουθήστε το βίντεο με τις δηλώσεις:

Πηγή: ert.gr

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ