Έκτακτη σύσκεψη με Χρυσοχοΐδη- Χαρδαλιά ενόψει κακοκαιρίας με τη συμμετοχή της ΠΕΔ Κρήτης

Petite Perle 300×250

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης συμμετείχε σήμερα σε συντονιστική σύσκεψη που είχε ως θέμα τα αναμενόμενα κατά τα προσεχή εικοσιτετράωρα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα , σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Στην συντονιστική σύσκεψη προΐσταντο  ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο Υφυπουργός  Πολιτικής  Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νικ. Χαρδαλιάς, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Παπαγεωργίου ενώ συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αλλά και οι Πρόεδροι των ΠΕΔ όλης της χώρας.

Κατά τη σύσκεψη τονίστηκε ότι τα καιρικά φαινόμενα θα είναι έντονα σε όλη τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τη μεγάλη πτώση (14-18 βαθμών) της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο σταδιακά και τον ισχυρό παγετό , τους πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους, τοπικά σε επίπεδο θύελλας στο Αιγαίο, τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Ειδικότερα, για την Περιφέρεια Κρήτης αναφέρθηκε ότι:

  • Το κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να πλήξει το νησί μας από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας (15-02-2021) με ένταση των φαινομένων την Τρίτη και την Τετάρτη 
  • Θα υπάρξουν έντονες χιονοπτώσεις στις ορεινές αλλά και ημιορεινές περιοχές.
  • Υπάρχει πιθανότητα πλημμυρικών φαινομένων λόγω έντονων βροχοπτώσεων.

Όπως σημειώθηκε, ο κρατικός μηχανισμός θα είναι σε εγρήγορση ενώ ζητήθηκε οι Δήμοι της χώρας (πολιτικό και υπηρεσιακό προσωπικό)  να βρίσκονται σε μέγιστο επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας.  

Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γιάν. Κουράκης τόνισε  ότι όλοι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κρήτης έχουν ενημερωθεί να βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του επερχόμενου κύματος κακοκαιρίας και όπου παραστεί ανάγκη θα δράσουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν οι πολίτες.

Επίσης ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση των Δήμων με μηχανήματα έργου για την αντιμετώπιση των θεμάτων πολιτικής προστασίας, με τον κ. Χαρδαλιά να αναφέρει ότι προγραμματίζεται κεντρική προμήθεια ύψους 120 εκατ. προκειμένου να διατεθεί σχετικός εξοπλισμός στους ΟΤΑ όλης της χώρας. 

       Τα σημεία που τονίστηκαν στη σημερινή σύσκεψη και αφορούν τους ΟΤΑ, είναι τα εξής:

  • Ετοιμότητα ανθρώπινου δυναμικού των Δήμων
  • Ετοιμότητα και επάρκεια μέσων (εκχιονιστικών μηχανημάτων κ.λπ.)
  • Μέριμνα για διευκόλυνση όσων έχουν προγραμματίσει εμβολιασμό για τον Covid-19
  • Μέριμνα για όσους ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες
  • ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ 
  • Ενημέρωση των πολιτών 
  • Επαγρύπνηση – Ετοιμότητα – Συνεργασία των φορέων

Αμέσως μετά τη σημερινή έκτακτη σύσκεψη, ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης και Γιάννης Μαλανδράκης απέστειλαν προς όλα τα μέλη της ΠΕΔ εξαιρετικά επείγον ενημερωτικό έγγραφο που αναφέρεται λεπτομερώς στα όσα συζητήθηκαν και επισημάνθηκαν.

Στο έγγραφο επισημαίνεται η ανάγκη για την έγκαιρη προετοιμασία των υπηρεσιών των Δήμων της Κρήτης για την αντιμετώπιση της επερχόμενης κακοκαιρίας σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που υπάρχει αλλά και τη στενή συνεργασία που οφείλουν να έχουν οι Δήμοι με τις κρατικές και περιφερειακές αρχές. 

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ