Πολιτικός χιονοπόλεμος: Το επιτελικό κράτος "στην άμυνα" για τις διακοπές ρεύματος

Petite Perle 300×250

Τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την πρωτοφανή κακοκαιρία στην Αττική που βύθισαν στο σκοτάδι και έμειναν χωρίς νερό αρκετές περιοχές για πολλές ώρες προκάλεσε την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Η ισχυρή χιονόπτωση που μετά από αρκετά χρόνια κάλυψε το κέντρο της Αθήνας φτάνοντας μέχρι τις ακτές του παραλιακού μετώπου σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους δημιούργησαν σημαντικές βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για "πρωτόγνωρο φαινόμενο" τονίζοντας πως ο κρατικός μηχανισμός "κάνει το καλύτερο δυνατό".

Παράλληλα όπως σημειώνουν στο Μαξίμου αποδείχθηκε ορθή η απόφαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να κρατήσει για ορισμένα διαστήματα κλειστή την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, καθώς με την έντονη χιονόπτωση που επικρατούσε θα επαναλαμβανόντουσαν οι εικόνες που βλέπαμε τα όσα βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια με δεκάδες οδηγούς να είναι επί ώρες εγκλωβισμένοι μαζί με φορτηγά στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Μητσοτάκης: Πρωτόγνωρο φαινόμενο

Ωστόσο οι πολύωρες διακοπές ρεύματος σχεδόν στην μισή Αττική σαφώς δεν είναι κάτι που ικανοποιεί τον πρωθυπουργό, αλλά όπως τόνιζαν κυβερνητικά στελέχη, τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν ήταν τέτοια που τα εκατοντάδες δέντρα που έπεσαν δημιουργήσαν τεράστια προβλήματα στο δίκτυο της ΔΕΗ που έτρεχαν μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες να διορθώσουν την μία βλάβη μετά την άλλη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε "υπομονή" από τους πολίτες αναγνωρίζοντας πως είναι δύσκολο από την μία να μένεις χωρίς ρεύμα όταν επικρατούν πολικές θερμοκρασίες, αλλά από την άλλη όλα τα συνεργία του ΔΕΔΔΗΕ που αποτελούνταν από 400 άτομα προσπαθούσαν να λύσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα το πρόβλημα.

Χρειάστηκε ακόμα η συνδρομή του στρατού προκειμένου βοηθήσουν στο άνοιγμα των δρόμων αλλά και στην κοπή των δέντρων που είχε πέσει από τους ισχυρούς ανέμους και την χιονόπτωση. "Υπήρχαν αλλεπάλληλες συσκέψεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και συγκεκριμένα πρωτόκολλα για το πώς θα δράσουμε. Υπήρχε μια απότομη χιονόπτωση, για την οποία έπρεπε να δράσουμε προληπτικά και νομίζω ότι η εξέλιξη του φαινομένου μας δικαιώνει" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον ΑΝΤ1.Ωστόσο εκείνο που σημειώνουν είναι πως ο κρατικός μηχανισμός δεν πιάστηκε στον "ύπνο" καθώς πριν καν την έλευση της "Μήδειας" στην χώρα μας είχαν πραγματοποιηθεί συνεχείς συσκέψεις στην πολιτική προστασία προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία αλλά και να αντιμετωπιστούν στο μέτρο του εφικτού τα προβλήματα που θα δημιουργούσε η κακοκαιρία.

Τσίπρας: Το επιτελικό κράτος βούλιαξε στο χιόνι

Επίθεση στην κυβέρνηση για την λειτουργία του κρατικού μηχανισμού εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζοντας πως "ο μηχανισμός του επιτελικού κράτους βούλιαξε στο χιόνι" και πρόσθεσε ότι "ο μηχανισμός της επιτελικής προπαγάνδας αποδεικνύεται εξαιρετικά στιβαρός, αν και μας κοστίζει κάτι παραπάνω".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κατηγόρησε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το κλείσιμο του εθνικού οδικού δικτύου ενώ για τις διακοπές του ρεύματος ευθύνεται η επικείμενη ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ που έχει μείνει χωρίς το αναγκαίο προσωπικό. "Πόσο υπομονή μπορεί να ζητήσει κανείς από τους πολίτες της μισής Αττικής που είναι μεν κλεισμένοι ή αποκλεισμένοι στα σπίτια τους αλλά χωρίς ρεύμα. Από τους πολίτες δηλαδή που μέσα στο κρύο παραμένουν για πάνω από ένα 24ωρο χωρίς θέρμανση, σε κάποιες περιπτώσεις και χωρίς νερό, επειδή έχουν αφήσει τον ΔΕΔΔΗΕ, ενόψει ιδιωτικοποίησης, χωρίς επαρκές προσωπικό για να διορθώσει τις βλάβες".

Γεννηματά: Ο κρατικός μηχανισμός εμφανίστηκε απροετοίμαστος

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε πως ο κρατικός μηχανισμός εμφανίστηκε απροετοίμαστος και έκανε λόγο για αστοχία στον σχεδιασμό που υπήρξε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κακοκαιρία. Ωστόσο παραδέχθηκε μιλώντας στο Mega πως ήταν μια δύσκολη κατάσταση την οποία όμως η κυβέρνηση έπρεπε να αντιμετωπίσει.

Ωστόσο η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως την περίοδο που ήταν στην κυβέρνηση δεν συντήρησε το δίκτυο της ΔΕΗ και γι' αυτό τον λόγο σημειώνονται συνεχείς βλάβες και προβλήματα με την ηλεκτροδότηση. Μάλιστα προανήγγειλε πως θα ζητήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο για το συγκεκριμένο ζήτημα. "Δεν είναι μόνο σήμερα λόγω κακοκαιρίας, πρόσφατα είχαμε το βραχυκύκλωμα και τη φωτιά- και διαπιστώνουμε ότι είναι απανωτές οι βλάβες και τα προβλήματα. Είναι ολοφάνερο ότι η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε το δίκτυο να εγκαταλειφθεί και σήμερα πληρώνουμε αυτές τις συνέπειες" είπε η Φώφη Γεννηματά.

Κουτσούμπας: Το μόνο σχέδιο της κυβέρνησης για τη "Μήδεια" είναι το "μένουμε σπίτι"

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις διαβεβαιώσεις που υπήρχαν τις προηγούμενες ημέρες για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, τονίζοντας πως το μόνο σχέδιο της κυβέρνησης για τη "Μήδεια" είναι το "μένουμε σπίτι". "Η άθλια κατάσταση στην Αττική όπου με είκοσι εκατοστά χιόνι, εθνικές οδοί και κεντρικοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί, μέσα μαζικής μεταφοράς ακινητοποιούνται και ολόκληρες περιοχές δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, καθρεφτίζει τις τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας, του σχεδιασμού και των υποδομών για τις ανάγκες του λαού" δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ.

ΠΗΓΗ THETOC

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ