Κορωνοϊός: Τι θα κρίνει το «κοκκίνισμα» ολόκληρης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου

by MANOS FARSARAKHS

Τελευταία Ενημέρωση:

«Αν χρειαστεί να κοκκινίσει ολόκληρος ο νομός Ηρακλείου, είμαστε εδώ. Ελπίζω να μην χρειαστεί» ανέφερε μεταξύ άλλων, μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό Αχιλλέας Γκίκας.

«Νομίζω ότι σε πρώτη φάση η πρόταση για το κλείσιμο του δήμου Ηρακλείου ήταν έγκαιρη και πάνω στο χρόνο που χρειαζόταν. Βλέπουμε παρακάτω και παρακολουθούμε κάθε μέρα με προσοχή τα κρούσματα ανά Περιφέρεια και ανά δήμο και θα δούμε πως θα εξελιχθεί» διευκρίνισε ο ίδιος.

Τα στοιχεία που προκύπτουν ανά Περιφερειακή Ενότητα είναι συρροές, όπως υποστήριξε ο κ. Γκίκας ενώ πρόσθεσε πως και χθες το Ηράκλειο βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στην Επιτροπή, το ίδιο θα συμβεί σήμερα αλλά και αύριο. «Στην Περιφέρεια τις συρροές τις αποστειρώνεις πιο εύκολα, ωστόσο όπως και στο Ρέθυμνο αν οι συρροές, είναι πολλές και ξεπεράσουν τα όρια θα είμαστε σε θέση να το ξανακλείσουμε. Είμαστε εδώ και το συζητάμε κάθε μέρα». 

«Είναι στο χέρι μας να τηρήσουμε τα μέτρα και να μην μπει η Π.Ε. Ηρακλείου στην κόκκινη ζώνη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος των Εποπτών Δημόσιας Υγείας Αντώνης Παπαδάκης.

Ο κ. Παπαδάκης υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τα δύο ΦΕΚ που εκδόθηκαν το Σαββατοκύριακο, οι περιοχές κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες. Στο πορτοκαλί, στο κόκκινο και το βαθύ κόκκινο ενώ όσον αφορά την Κρήτη, το Λασίθι, τα Χανιά και η Π.Ε. Ηρακλείου, εκτός από τον δήμο, είναι στο πορτοκαλί ενώ ο δήμος Ηρακλείου και η Π.Ε. Ρεθύμνου είναι στο κόκκινο. 

Έτσι, στο δήμο Ηρακλείου και στην Π.Ε. Ρεθύμνου ισχύουν τα εξής:

Τα μέτρα που ισχύουν στο «κόκκινο» επίπεδο:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί,
  • τηλεκπαίδευση για τα λύκεια,
  • πραγματοποίηση λειτουργιών σε χώρους λατρείας με ανώτατο όριο τα 9 άτομα,
  • λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click in shop) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ.
  • κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές.

Τα σούπερ μάρκετ και τα κρεοπωλεία κλείνουν στις 17.30 το απόγευμα ενώ εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα βενζινάδικα που μένουν ανοιχτά όλο το βράδυ.

Οι Όμιλοι Κολύμβησης θα μπορούν από τις 27 Φεβρουαρίου να ξεκινήσουν προπονήσεις και στις «κόκκινες» περιοχές σε ανοιχτά και κλειστά κολυμβητήρια, όμως δεν θα δέχονται επισκέπτες.

Οι μετακινήσεις επιτρέπονται από δήμο σε δήμο όσο οι δραστηριότητες βρίσκονται σε ισχύ ενώ η απαγόρευση μετακίνησης απαγορεύεται μόνο όταν ένας δήμος κατατάσσεται στο «βαθύ κόκκινο».

Συνεχίζονται κανονικά τα delivery ενώ και τα σούπερ μάρκετ στις «κόκκινες» περιοχές μπορούν να παραδίδουν κατ’ οίκον. Το take away επιτρέπεται, όχι όμως ως λόγος αυτοτελούς μετακίνησης.

Πηγή: creta24.gr

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...