Μηδενικές κρατήσεις στην Κρήτη την ώρα που το Μαξίμου σχεδιάζει επανεκκίνηση του τουρισμού

Petite Perle 300×250

Από τον Μάρτιο θα "τρέχει" η καμπάνια του ΕΟΤ – Η φετινή καμπάνια του ελληνικού τουρισμού θα έχει τέσσερις βασικές υποενότητες

Στην κυβέρνηση θέλουν να είναι έτοιμοι ήδη από τα τέλη Μαρτίου για να επανεκκινηθεί το τουριστικό προϊόν της χώρας, καθώς, εάν οι ενδείξεις επιβεβαιωθούν και η πανδημία παρουσιάσει υποχώρηση από τις αρχές Απριλίου, τότε η Ελλάδα πρέπει να βάλει στο φουλ τις μηχανές της "βαριάς βιομηχανίας της", από τον οποίο θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η οικονομική πορεία του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι κρατήσεις είναι μηδενικές, πράγμα που έχει προβληματίσει τους τουριστικούς παράγοντες του νησιού.

Η προετοιμασία στηρίζεται, όπως αναφέρει το kathimerini.gr, σε τρεις πυλώνες: ο πρώτος είναι η στόχευση των "πελατών". Ήδη από τον Μάρτιο θα αρχίσει να "τρέχει" η τουριστική καμπάνια του ΕΟΤ, που θα έχει φέτος κεντρικό στόχο την ευρωπαϊκή αγορά. Η καμπάνια θα είναι γενικού περιεχομένου και θα είναι ενεργή για περίπου 8 μήνες, καθώς η Ελλάδα θέλει φέτος πάση θυσία να παρατείνει την τουριστική σεζόν τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο.

Από εκεί και πέρα, η φετινή καμπάνια του ελληνικού τουρισμού θα έχει τέσσερις βασικές υποενότητες: η πρώτη είναι η γαστρονομία, η δεύτερη ο luxury τουρισμός με έμφαση στην ευεξία, η τρίτη ενότητα θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα υπαίθριων δραστηριοτήτων και η τελευταία τον θαλάσσιο τουρισμό, στοχεύοντας στην προσέλκυση γιοτ.

Είναι προφανές πως το μοντέλο αλλάζει σε σχέση με πέρυσι, όπου εν μέσω σφοδρής υγειονομικής κρίσης η καμπάνια κινήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με γνώμονα την πανδημία.

Φέτος τα δεδομένα αλλάζουν, όπως κάνει σαφές το kathimerini.gr, καθώς η Ελλάδα επιχειρεί να κινηθεί πιο μακροπρόθεσμα δουλεύοντας το τουριστικό προφίλ της χώρας σε βάθος τριετίας. Ο στόχος είναι να ξεκινήσει η τουριστική σεζόν τέλη Μαρτίου με το Ισραήλ, που έχει αυτή τη στιγμή εμβολιάσει και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του.

Προϋποθέσεις ταξιδιού

Ο δεύτερος πυλώνας που συζητιέται ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου έχει να κάνει με τις προϋποθέσεις για να ταξιδέψει κανείς στην Ελλάδα. Πέρυσι τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα και πιο συγκεχυμένα, φέτος ωστόσο υπάρχει περισσότερη γνώση και κυρίως περισσότερα "όπλα". Αυτό που επιδιώκουν με κάθε τρόπο στο Μαξίμου είναι να ενεργοποιηθεί το πιστοποιητικό που έχει προτείνει ο κ. Μητσοτάκης, το οποίο θα λύσει πολλά προβλήματα.

Μιχάλης Βλατάκης: «Στο μισό του 2019 οι κρατήσεις φέτος»

Την ίδια στιγμή, οι τουριστικοί παράγοντες της Κρήτης αναμένουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης, ώστε να προετοιμαστούν με ομαλό τρόπο για τη νέα τουριστική χρονιά. Ωστόσο, όπως ανέφεραν, μέχρι στιγμής οι κρατήσεις είναι μηδενικές.

Ο Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος τουριστικών πρακτόρων Κρήτης, μίλησε στη "Νέα Κρήτη" για την κατάσταση που επικρατεί στον τουρισμό. Όπως επισημαίνει, κρατήσεις δεν υπάρχουν, ενώ τα αυστηρά λοκντάουν διαμορφώνουν προϋποθέσεις μη επιθυμίας για διακοπές.

«Αυτή τη στιγμή, εξακολουθεί να μην υπάρχει ροή κρατήσεων. Όσο κρατούν τα αυστηρά λοκντάουν, δεν υπάρχει η βούληση για διακοπές. Εμείς είχαμε ζητήσει από τον υπουργό Τουρισμού, το οποίο μετέφερε στον πρωθυπουργό, το οποίο επιβλέπει προσωπικά, την επανεκκίνηση του τουρισμού. Έχουμε κάνει τις προτάσεις μας. Θεωρούμε πως το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια. Όποτε γίνει ο εμβολιασμός και έρθει η πολυπόθητη ανοσία, θα πρέπει ο τουρισμός να κινηθεί στη βάση του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Να υπάρχει ασφάλεια. Να υπάρχουν υγειονομικές διαβεβαιώσεις και τεστ αρνητικά. Η ασφάλεια εξασφαλίζεται μέσα από αρνητικά τεστ. Όσον αφορά στις κρατήσεις, δεν έχουμε ροή κρατήσεων. Οι πλατφόρμες που μετρούν τη βούληση των τουριστών για διάφορους προορισμούς καταδεικνύουν πως η Κρήτη είναι στην πρώτη θέση. Είναι μια εξαργύρωση της καλής εικόνας που είχαμε μέχρι τώρα. Οι πλατφόρμες αποτυπώνουν τη βούληση μέχρι να γίνουν κρατήσεις», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βλατάκης μίλησε για τον αριθμό των κρατήσεων για το 2021 που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, θα αγγίξουν το 50% του 2019. Ένα τέτοιο ποσοστό ασφαλώς εκφράζει αισιοδοξία για την επόμενη μέρα. «Πιστεύω πως οι κρατήσεις θα κινηθούν γύρω στο 50% του 2019. Εάν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, θα ανέβει η ψυχολογία και ενδεχομένως να είμαστε παραπάνω από το 50% του 2019», τονίζει.

Μάνος Τσακαλάκης: «Πρέπει να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός»

Ο Μάνος Τσακαλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ν. Ρεθύμνης, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", κατέθεσε: «Τα στοιχεία που έχουμε τώρα είναι αποκαρδιωτικά. Πέρυσι τον Φεβρουάριο, είχαμε πάρει τις προκαταβολές από τα συμβόλαια. Δεν υπάρχει e-booking. Και υπάρχει ένα μεγάλο χρωστούμενο χρηματικό ποσό, που δεν το έχουμε πάρει ακόμα. Αυτή τη στιγμή, οι κρατήσεις είναι σχεδόν μηδενικές. Οι μοναδικές κρατήσεις που έχουμε είναι τα vouchers του 2019, που δεν εξαργυρώθηκαν το 2020 και πρέπει υποχρεωτικά να εξαντληθούν το 2021. Ο τουρισμός εξαρτάται από την πανδημία. Εάν η πανδημία εξελιχθεί κατά τα λεγόμενα της κυβέρνησης των υπουργών, τότε θα έχουμε γρήγορη ανάπτυξη. Εγώ δε βλέπω να ανοίγει η σεζόν τον Μάρτιο. Είναι λίγα τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν τον Μάρτιο. Ακόμη δεν έχει εμφανιστεί η ζήτηση. Όλα εντάσσονται στο πλαίσιο της επιθυμίας, χωρίς να υπάρχει κάτι χειροπιαστό. Η υπόλοιπη Ευρώπη δε θα ανοίξει νωρίτερα από τον Ιούνιο. Αυτή τη στιγμή, ο Φεβρουάριος τελειώνει. Ο εμβολιασμός πρέπει να επιταχυνθεί. Απρίλιο και Μάιο αναμένουμε κρατήσεις. Προσωπικά, θεωρώ, όπως και τα θεσμικά όργανα των ξενοδόχων, έχουν χαθεί. Το έχω δηλώσει από πέρυσι τον Οκτώβριο. Στις εκλογές που είχαμε τον Οκτώβριο, το είχαμε δηλώσει ευθαρσώς».

Πηγή: neakriti.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ