Πως ένα παίδι θα αναπτύξει καλύτερα την κριτική του σκέψη

Κάθε γονιός θέλει να βλέπει τα παιδιά του να μεγαλώνουν και να μπορούν να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις, τις οποίες θα τις βασίζουν στην λογική και την κριτική τους σκέψη. Αν και πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα, οι ειδικοί προτείνουν ορισμένες μεθόδους για να ενθαρρύνουν τα παιδιά να την καλλιεργήσουν.

Κάντε ένα βήμα πίσω

Το να εμφυσήσετε την ανεξαρτησία στο παιδί ξεκινά από νωρίς, ήδη από την πρώιμη ηλικία.

Εάν οι γονείς μπορούν να κάνουν ένα βήμα πίσω και να επιτρέψουν στο παιδί τους να λύσει προβλήματα, τότε θα το βοηθήσετε πολύ να μάθει να περιηγείται και να λύνει μόνο του μικρά και καθημερινά προβλήματα.

Το κλειδί είναι να κάνετε ένα βήμα πίσω και να τους δώσετε την ευκαιρία να σκεφτούν από μόνα τους μια λύση.

Ακούστε το παιδί πριν μιλήσετε

Όπως με το να κάνετε ένα βήμα πίσω, το να μάθετε να ακούτε πρώτα το παιδί πριν να επιβάλλετε μια απόφαση είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν.

«Η διδασκαλία των παιδιών να σκέφτονται κριτικά, σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει σταδιακά να χαλαρώσουν τα ηνία, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να αποκτήσουν πολύτιμη αυτοπεποίθηση και εμπειρία στη λήψη αυτο-καθοδηγούμενων αποφάσεων.

Και πάλι, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για μερικούς γονείς, καθώς το φυσικό μας ένστικτο μπορεί να είναι να να σώζουμε τη μέρα με μια «απλή» συμβουλή. Αυτό όμως δεν θα τα βοηθήσει στο μέλλον.

Δώστε τους προκλήσεις

Ίσως θελήσετε να δώσετε στο μωρό σας μια ώθηση κάθε φορά που προσπαθεί να ανασηκωθεί σε μια καρέκλα, αλλά η πρόκληση του να ανυψωθεί μπορεί να είναι ένα πολύτιμο μάθημα που θα κουβαλά μέχρι την ενηλικίωση.

Αντί να τους πείτε πώς να αντιδράσουν σε μια κοινωνική κατάσταση, προτείνετέ τους να σας εξηγήσουν μιλώντας ή γράφοντας τι θα έκανε ή τι σκέφτονται να κάνουν.

Δεν πρέπει να είναι μια πιεστική, μαχητική ψυχική άσκηση, αλλά ρωτώντας τους γιατί παίρνουν συγκεκριμένες αποφάσεις κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνομιλίας μπορούν να βοηθήσουν στη διευκόλυνση της ικανότητάς τους (και της επιθυμίας) να σκέφτονται για τον εαυτό τους.

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ