Τσικνοπέμπτη με lockdown: Ποιες μετακινήσεις επιτρέπονται -Τι απαγορεύεται

Διαφορετική θα είναι η φετινή Τσικνοπέμπτη, καθώς η χώρα μας βρίσκεται σε lockdown εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό την Παρασκευή, ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε ξεχωριστά για τη συγκεκριμένη ημέρα, η οποία φέτος «πέφτει» 4 Μαρτίου, τονίζοντας ότι «την Τσικνοπέμπτη ισχύει ό,τι και τις υπόλοιπες ημέρες. Δεν θα υπάρξει διαφοροποίηση στα υφιστάμενα μέτρα».

«Ας γιορτάσουμε σε στενό οικογενειακό κύκλο, με αυτούς που έχουμε καθημερινή επαφή για να μην έχουμε νέα έξαρση. Δεν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στα υφιστάμενα μέτρα, γιατί συγχρωτισμοί και μετακινήσεις μπορεί να έχουν εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

SMS στο 13033: Οι 6 κωδικοί μετακίνησης

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως κανένα μέτρο δεν αλλάζει σε όλη τη χώρα και ότι σε κάθε περιοχή θα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα που υπόκεινται, τόσο για την απαγόρευση κυκλοφορίας, όσο και τους λόγους μετακίνησης, που είναι οι 6 που γνωρίζουμε, μέσω του sms στο 13033.

Οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να στείλουν SMS με κωδικό μετακίνησης στο 13033 καθώς έχουν ειδικές βεβαιώσεις. Οι μετακινήσεις τύπου Β (μεμονωμένες), ωστόσο, απαιτούν την αποστολή SMS στο 13033 (ή, εναλλακτικά, εκτυπωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης ή χειρόγραφη βεβαίωση μετακίνησης). Να σημειωθεί ότι οι πολίτες πρέπει να επισκέπτονται την ειδική πλατφόρμα του gov.gr προκειμένου να ενημερώνονται για το επίπεδο κινδύνου στο οποίο κατατάσσεται η περιοχή τους καθώς και τι ισχύει με την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Το SMS στο 13033 πρέπει να είναι της μορφής:
X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Οπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτίες μετακίνησης:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου/ ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Πηγή: iefimerida.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ