Φον ντερ Λάιεν: Η Κομισιόν θα προτείνει τον Μάρτιο ένα ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει μια πρόταση τον Μάρτιο για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Όσο για το θέμα του πώς θα μοιάζει το ψηφιακό πράσινο διαβατήριο, θα υποβάλουμε μια νομοθετική πρόταση τον Μάρτιο», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με γερμανούς συντηρητικούς βουλευτές.

Σε τρεις μήνες αναμένεται τo ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, που θα χρησιμοποιείται για ταξίδια εντός της κοινοτικής επικράτειας, μετά το πράσινο φως που άνοιξαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στη χθεσινή σύνοδο της ΕΕ.

Τι συζήτησαν στη Σύνοδο Κορυφής οι 27


Οι ηγέτες των 27 συζήτησαν στη σύνοδο την περασμένη εβδομάδα συζήτησαν μεταξύ άλλων και το θέμα των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις τουριστικές τους βιομηχανίες, θεωρούν ότι με τα πιστοποιητικά αυτά θα διευκολυνθούν τα αεροπορικά ταξίδια επιτρέποντάς τους να αποφύγουν μια επανάληψη της δύσκολης περσινής θερινής τουριστικής σεζόν. Η Eλλάδα ηγήθηκε των προσπαθειών άσκησης πίεσης για δράση σε επίπεδο ΕΕ και επέκρινε για «μυωψία» άλλα κράτη μέλη, που δεν εναγκαλίζονται ταχύτερα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Η Αθήνα έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με το Ισραήλ που θα επιτρέπει σε εμβολιασθέντες για την Covid-19 να ταξιδεύουν μεταξύ των δύο χωρών χωρίς να υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικά τεστ κορωνοϊού κατά την άφιξή τους. Παράλληλα συζητά το ενδεχόμενο παρόμοιας συμφωνίας και με τη Βρετανία με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο σε συνέντευξή του στο ITV να μπορούν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα όλοι οι Βρετανοί, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι. «Η Ελλάδα επιμένει ότι δεν θέλει να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους ταξιδιώτες, αν και από τη στιγμή που μόνον αυτοί που έχουν εμβολιαστεί θα αποφεύγουν την καραντίνα, αυτό μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη ως απαγόρευση για άλλους», σχολιάζουν οι FT.

Βόρειες χώρες ήταν απρόθυμες σ' αυτή την προοπτική των πιστοποιητικών εμβολιασμού εν μέσω επιφυλάξεων για διακρίσεις μεταξύ των εμβολιασθέντων και μη και κατά πόσον αυτοί που έχουν λάβει το εμβόλιο μπορεί να είναι ακόμη φορείς του κορωνοϊού.

Τελικά στη συνέντευξη Τύπου το βράδυ η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι υπήρξε συναίνεση για την ανάγκη των πιστοποιητικών εμβολιασμού, χωρίς να εξηγήσει ακριβώς πώς θα χρησιμοποιούνται.
Ηδη η Φον ντερ Λάιεν από την περασμένη εβδομάδα, μετά τη Σύνοδο, μίλησε για ένα ελάχιστο σύστημα δεδομένων και είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για τη δημιουργία μιας «πύλης για διαλειτουργικότητα μεταξύ των εθνών». Τόνισε ότι στα ψηφιακά πιστοποιητικά θα αναγράφεται ο τύπος του εμβολίου και τα εντελώς απαραίτητα στοιχεία με αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων, ενώ εκτίμησε ότι σε τρεις μήνες η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί.

Πώς θα λειτουργεί το νέο πιστοποιητικό εμβολιασμού;


Οι πληροφορίες αναφορικά με το θέμα αυτό δεν είναι πολλές, αλλά σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, δεν θα πρόκειται για κανονικό διαβατήριο στο οποίο θα μπαίνουν σφραγίδες για κάθε δόση εμβολίου, αλλά για ψηφιακό, δηλαδή μια εφαρμογή για τα smartphone.

Το αμοιβαία αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού απαιτεί μια βάση δεδομένων για την καταχώριση εμβολιασμών σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και έναν εξατομικευμένο κωδικό QR για τους εμβολιασθέντες. Η Κομισιόν στις Βρυξέλλες ορίζει τώρα τα βασικά στοιχεία που θα πρέπει να περιέχει ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού της ΕΕ. Το παράδειγμα του Ισραήλ δείχνει ποια μπορεί να είναι η μορφή αυτού του ψηφιακού διαβατηρίου. Στη χώρα που ηγείται της παγκόσμιας κούρσας των εμβολιασμών για την Covid-19, όσοι έχουν αναρρώσει από τη νόσο ή έχουν εμβολιαστεί, μπορούν να δημιουργήσουν μια ταυτότητα διαδικτυακά μία εβδομάδα μετά τον δεύτερο εμβολιασμό. Έτσι αποκτούν ένα «Πράσινο Διαβατήριο» μέσω μιας εφαρμογής, η οποία σαρώνεται στο smartphone ή εκτυπώνεται σε συγκεκριμένες τοποθεσίες.


Πηγή: iefimerida.gr

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ