"Κάηκε" η Νέα Σμύρνη:Σόκαρε ο τραυματισμός αστυνομικού στη διάρκεια επεισοδίων

Petite Perle 300×250

Σε πεδίο μάχης μετετράπη η Νέα Σμύρνη το βράδυ της Τρίτης, όταν ξέσπασαν σοβαρά και εκτεταμένα επεισόδια κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα, μετά την πορεία που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα περιστατικά βίας από αστυνομικούς την περασμένη Κυριακή στην πλατεία.

Στην πορεία, κατά τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, συμμετείχαν πάνω από 5.000 άτομα. Όταν έφθασαν στο Αστυνομικό Τμήμα, μια ομάδα βγήκε από την πορεία και επιτέθηκε σε βάρος των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν εκεί από νωρίς, πετώντας εναντίον τους μολότοφ, φωτοβολίδες πέτρες και άλλα αντικείμενα.

Η αστυνομία απάντησε με χρήση χημικών, χειροβομβίδες κρότου- λάμψης και ρίψη νερού με το ειδικό όχημα Αίαντα, διαλύοντας την πορεία, αλλά τα επεισόδια συνεχίστηκαν στην περιοχή.
Οι συμμετέχοντες στα επεισόδια άναψαν φωτιές σε διάφορα σημεία της περιοχής και έστησαν οδοφράγματα.

Οι κουκουλοφόροι ήταν δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες, και οι μάχες με τους αστυνομικούς ήταν σώμα με σώμα στα στενά της Νέας Σμύρνης.

Ένας αστυνομικός της ομάδας ΔΡΑΣΗ τραυματίστηκε στο κεφάλι, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη.

Ο αστυνομικός, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, περνούσε με τη μοτοσικλέτα του από παράδρομο της Λεωφ. Συγγρού όπου δέχθηκε επίθεση από ομάδα κουκουλοφόρων.

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ έγινε αγώνας δρόμου να φτάσει ασθενοφόρο και διασώστες του ΕΚΑΒ για να του παράσχουν τις πρώτες βοήθειες και να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Αρχικά έφθασε ένας διασώστης με μοτοσικλέτα και στη συνέχεια ασθενοφόρο που τον παρέλαβε.

Αργά το βράδυ, σύμφωνα με την Αστυνομία, είχε σχετικά ηρεμήσει η κατάσταση, ωστόσο υπήρχαν ακόμα εστίες επεισοδίων. Συγκεκριμένα ένταση παρατηρήθηκε στην οδό Ελ. Βενιζέλου, όπου και πάλι νεαροί είχαν ανάψει φωτιές ενώ οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και βομβίδων κρότου-λάμψης.

Επίσης, σύμφωνα με την πρώτη εικόνα από την περιοχή, έχουν προκληθεί ζημιές σε πολλά αυτοκίνητα και καταστήματα ενώ νεαροί έχουν χρησιμοποιήσει πέτρες και κομμάτια από τα πεζοδρόμια που έσπασαν ή από σημεία που εκτελούνται έργα.

Η αστυνομία προχώρησε σε 10 συλλήψεις.

Να σημειωθεί ότι πριν από τα επεισόδια και ενώ η πορεία ήταν σε εξέλιξη η Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που απεικονίζουν άτομα με μπετόβεργες μέσα στην πορεία, καθώς και σάκους με βόμβες μολότοφ που κατασχέθηκαν πριν από την πορεία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρει: "Στη συγκέντρωση που πραγματοποιείται σήμερα στη Νέα Σμύρνη κατά της αστυνομικής βίας, έχουν μέχρι στιγμής κατασχεθεί από τις αστυνομικές δυνάμεις μολότοφ, ενώ συμμετέχουν και άτομα με μπετόβεργες, όπως φαίνονται στις παρακάτω φωτογραφίες".

ӕÊōԑٓǠʁɠЏхɁ ĉLQԕщS ӔǍ ͅ`ӌՑ͇ (EUROKINISSI/ÉّÏӠʏ͔QɍǓ)

Η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ για τα επεισόδια αναφέρει:

"Την 18.00 ώρα σήμερα (Τρίτη 9 Μαρτίου 2021), μετά από κάλεσμα διαφόρων Οργανώσεων, Συλλόγων, Σωματείων και Συλλογικοτήτων πραγματοποιήθηκε συνάθροιση (5.000) περίπου ατόμων, στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Την 18.45 ώρα, (3.000) άτομα περίπου από τους συγκεντρωμένους πραγματοποίησαν πορεία μέσω των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου, Εφέσου και Πλαστήρα με κατεύθυνση το Αστυνομικό Τμήμα Νέας Σμύρνης.

Πλησιάζοντας τον αστυνομικό φραγμό προ του Τμήματος, ομάδα (400) περίπου ατόμων που προηγείτο της πορείας, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και κρατώντας στα χέρια τους μολότοφ, φωτοβολίδες, καπνογόνα, καδρόνια, μπετόβεργες και άλλα αντικείμενα ανέπτυξε ταχύτητα και επιτέθηκε με σφοδρότητα στις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι αστυνομικές δυνάμεις κάνοντας χρήση των αναγκαίων μέσων τους απέκρουσε.

Στη συνέχεια οι επιτιθέμενοι χωρίσθηκαν σε ομάδες και συνέχισαν επιθέσεις με πρωτοφανή σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, προκαλώντας παράλληλα φθορές σε καταστήματα, αυτοκίνητα και άλλες εγκαταστάσεις.

Οι αστυνομικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να απαντήσουν με λελογισμένη χρήση δακρυγόνων λόγω του πυκνοκατοικημένου της περιοχής και με ρίψεις νερού.

Υπάρχουν (3) τουλάχιστον τραυματίες αστυνομικοί.

Πραγματοποιήθηκαν μέχρι στιγμή (10) συλλήψεις.

Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση".

Χιλιάδες στη συγκέντρωση – Πλήθος κόσμου στην πλατεία και τους γύρω δρόμους

Κάτοικοι, δημοτικές παρατάξεις, συνδικάτα, το ΠΑΜΕ, εργατικές λέσχες, συνελεύσεις κατοίκων από την περιοχή και τις γύρω περιοχές, φοιτητικοί σύλλογοι, κι άλλες συλλογικότητες συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην αστυνομική βία και καταστολή και καταγγέλλοντας όσα συνέβησαν με τον ξυλοδαρμό του νεαρού.Οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες, αργότερα ξεκίνησαν να κατευθύνονται προς το αστυνομικό τμήμα της Νέας Σμύρνης.

Στο σημείο καταγράφηκαν εικόνες συνωστισμού καθώς είχαν συγκεντρωθεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις περισσότεροι από 5.000 διαδηλωτές.Στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Σμύρνης υπήρχε από νωρίς ισχυρή αστυνομική δύναμη, με "Αύρα" να βρίσκεται στο σημείο.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και "Πάνθηρες" του Πανιωνίου στην πορεία

Στο συγκεκριμένο κάλεσμα ανταποκρίθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ Νέας Σμύρνης αναφέροντας ότι "την Τρίτη 09 Μάρτη στις 18:00 όλοι και όλες με την παρουσία μας στο Παλούκι Κεντρική πλατεία Νέας Σμύρνης. Με την παρουσία μας επιβεβαιώνουμε και διατρανώνουμε ότι η αστυνομική βία και αυθαιρεσία δεν είναι αποδεκτά στην κοινωνία μας. Μαζί μας θα βρίσκονται όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις της πόλης μας και κάθε πολίτης που δεν θέλει καταστολή και τρομοκρατία στην πόλη μας".

Στη συγκέντρωση επίσης συμμετείχαν και οι οπαδοί του Πανιωνίου, οι Πάνθηρες που σε ανακοίνωση τους σημειώνουν ότι "σας καταγγείλαμε τη βία των μπάτσων και μας ανταποδώσατε περισσότερη βία και περισσότερους μπάτσους. Σας ζητήσαμε δικαιοσύνη και πήραμε απειλές, συλλήψεις και δικαστήρια". Ας γίνει η αρχή για ένα καλύτερο αύριο εδώ στη Νέα Σμύρνη μας. Για ένα αύριο της δουλειάς, της ελευθερίας, του αθλητισμού χωρίς εσάς, τους μπάτσους σας και τα φερέφωνά σας. Όλοι μαζί για το αύριο. Όλοι αύριο στη Νέα Σμύρνη" τονίζουν στο κάλεσμα τους.

Στο σχετικό κείμενό του καλέσματος, αναφέρεται ότι θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας των πολιτών της Νέας Σμύρνης ενάντια στην αστυνομική βία που ασκήθηκε απρόκλητα σε βάρος της πόλης. Όπως σημειώνεται στα καλέσματα εδώ και μέρες, "οι αστυνομικές δυνάμεις, με το πρόσχημα των ελέγχων για μετακινήσεις και μάσκες, χρησιμοποιούν την εξουσία τους καταχρηστικά στους πολίτες. Τα γεγονότα προπηλακισμών και βιαιοπραγίας, πρωτοφανούς αγριότητας είναι καταδικαστέα και μη αποδεκτά στην πόλη μας".

ΠΗΓΗ THETOC

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ