Εμβόλιο ΑstraΖeneca: Τι λένε δύο κορυφαίοι Ακαδημαϊκοί της Κρήτης

Petite Perle 300×250

Τι να κάνουν όσοι εμβολιάστηκαν με την α΄ δόση; – Η γνώμη των γιατρών μετά την αναστολή εμβολιασμών σε ευρωπαϊκές χώρες

Δύο κορυφαίοι ακαδημαικοί γιατροί της Κρήτης ο κοσμήτορας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώρχος Κοχιαδάκης και ο καθηγητής γενικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής σχολίασαν στη διάρκεια της εκπομπής «Ώρα Αιχμής» της ΚΡΗΤΗ TV τις εξελίξεις γύρω από την αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Αstra Ζeneca από αρκετές χώρες ανάμεσά τους η Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία , Κύπρος και άλλες.

Σύμφωνα με τον Κοσμήτορα της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργο Κοχιαδάκη τα επεισόδια θρομβώσεων που καταγράφονται είναι περιστατικά που υπάρχουν στην ιατρική επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως και θα συνέβαιναν είτε με εμβολιασμό, είτε χωρίς αυτόν, τονίζοντας ότι ο ΕΜΑ θα δώσει τις απαντήσεις και υπογραμμίζοντας το σημαντικό έργο που επιτελούν οι εμβολιασμοί στη διαχείριση της πανδημίας.

Ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής τόνισε ότι η απάντησή του ως γιατρού είναι ότι όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση τους εμβολίου να συνεχίσουν κανονικά τη διαδικασία όσον αφορά την δεύτερη δόση, ενώ εκφράζοντας την προσωπική γνώμη τόνισε ότι όσοι έχουν κληθεί στο πρώτο ραντεβού θα πρέπει να προχωρήσουν κανονικά στη διαδικασία. Μάλιστα τόνισε ότι ο θεωρητικός κίνδυνος τον θρομβώσεων από τα καταγεγραμμένα περιστατικά, δεν είναι μεγαλύτερος από τον ίδιο τον εμβολιασμό, κάτι που υπογράμμισε και ο κ. Κοχιαδάκης.

Παράλληλα ο κ. Λιονής τόνισε ότι η απάντησή του ίσως να ήταν διαφορετική αν δεχόταν την ερώτηση ως μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων λέγοντας ότι η επιτροπή πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στην ανάλυση αλλά και την δημοσιοποίηση των δεδομένων καλώντας τους πολίτες που εμβολιάζονται να αναφέρουν όλα εκείνα τα περιστατικά που παρατηρούν μετά τον εμβολιασμό τους. Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Λιονή αυτή η συλλογή των στοιχείων θα μπορούσε να δημιουργήσει μια σοβαρή βάση δεδομένων για ουσιαστικά συμπεράσματα.

Πηγή: neakriti.gr

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ