EMA: Ασφαλές και αποτελεσματικό το AstraZeneca – συνεχίζονται οι εμβολιασμοί

Petite Perle 300×250

Το πόρισμά του για το εμβόλιο της Astra Zeneca δημοσιοποιεί αυτή την ώρα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, σε αυτό αναφέρεται:

  • Τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των όποιων κινδύνων 
  • Η σύνδεση των περιστατικών με τις θρομβώσεις δεν μπορούν οριστικά να αποκλειστούν.
  • Η μελέτη πιθανής σύνδεσης του εμβολίου με τα περιστατικά θα συνεχιστεί
  • Δεν εντοπίστηκε κανένα πρόβληγμα ποιότητας ή ελαττωματικής παρτίδας στο εμβόλιο της AstraZeneca.

Πέντε περιστατικά θρόμβωσης στη Βρετανία

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων (MHRA) ανακοίνωσε σήμερα ότι υπήρξαν πέντε περιπτώσεις σπάνια θρόμβωσης στα εγκεφαλικά αγγεία σε ανθρώπους που χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca, σημειώνοντας πάντως ότι το εμβόλιο μπορεί ακόμη να χρησιμοποιείται  καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκάλεσε τις θρομβώσεις.

Tα διαθέσιμα στοιχεία δεν υποδεικνύουν ότι οι θρομβώσεις στα αγγεία προκαλούνται από το εμβόλιο της AstraZeneca για τον Covid. Περαιτέρω, λεπτομερής έρευνα ανάλυση στις πέντε βρετανικές περιπτώσεις μίας πολύ σπάνιας και συγκεκριμένης θρόμβωσης (…) βρίσκεται σε εξέλιξη

ΠΟΥ : Να συνεχιστεί η χρήση του για να σωθούν ζωές

Νωρίτερα, ο αρμόδιος για την Ευρώπη διευθυντής του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε επανέλαβε την θέση του Οργανισμού ότι τα οφέλη από το εμβόλιο της AstraZeneca 19 υπερβαίνουν κατά πολύ οποιουσδήποτε κινδύνους προσθέτοτας πως οι χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν «για να να σωθούν ζωές» από την πανδημία.

Αναφερόενος στον μικρό αριθμό περιπτώσεων αιματικών θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί και οδήγησαν τις κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, ο κ. Κλούγκε είπε:

«Αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζουμε αν μερικές ή όλες οι περιπτώσεις προκλήθηκαν από το εμβόλιο ή από άλλους συμπτωματικούς παράγοντες. Ππάντως, τα οφέλη από το εμβόλιο AstraZeneca υπερβαίνουν κατά πολύ τους κινδύνους και η χρήση του θα πρέπει να συνεχιστεί, για να σωθούν ζωές».

πηγή: www.kathimerini.gr

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ