ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ: Κατάθεση ψυχής από τον εφημέριο Δημήτριο Στρατιδάκη (video – φωτογραφίες)

Petite Perle 300×250

Στον αμιγώς πλέον τουριστικό αλλά και πανέμορφο οικισμό της Αγίας Πελαγίας βρίσκεται ο ομώνυμος Ιερός Ναός που κοσμεί την περιοχή και όλοι νιώθουν περήφανοι για την ύπαρξη του.

Εφημέριος είναι από το 1995 περίπου ο πατήρ-Δημήτριος Στρατιδάκης ο οποίος μας αφηγήθηκε γεγονότα και περιστατικά για το πως φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση. Εδώ να πούμε ότι την εκκλησία και τον περιβάλλοντα χώρο της επισκέπτονται αρκετοί ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες, ενώ τα τελευταία χρόνια εκτελούνται και πολλά Μυστήρια. Σίγουρα αξίζει η δημοτική Αρχή να αξιοποιήσει περαιτέρω το χώρο δημιουργώντας σε πρώτο χρόνο ένα καλαίσθητο περιπατητικό μονοπάτι προς το χώρο της εκκλησίας που θα αναβαθμίσει αλλά και θα φέρει περισσότερο κόσμο σε αυτό τον ιστορικό χώρο.

«Η εκκλησία γιορτάζει δύο φορές το χρόνο. Στις 8 Οκτωβρίου είναι το κυρίως πανηγύρι της Οσίας Πελαγίας, αλλά και στις 4 Μαΐου που είναι αφιερωμένο το δεύτερο κλίτος της Μάρτυρος Πελαγίας, δηλαδή δύο ξεχωριστές Αγίες Πελαγίες, όχι οι ίδιες», όπως διευκρινίζει στη "Φωνή του Μαλεβιζίου" ο εφημέριος πατήρ-Δημήτριος Στρατηδάκης.

Και συνεχίζει: «Βρίσκομαι ως εφημέριος σε αυτό το χώρο 25 χρόνια και όταν ήρθα για πρώτη φορά η εκκλησία ήταν εντελώς ερειπωμένη, χωρίς αυλή και κάποια πλατεία που να μπορεί να σταθεί ο κόσμος. Ο ναός είχε γεμίσει με νερό και άλλα υλικά από τις βροχές και χρειάστηκε η αγάπη και η συμπαράσταση των ενοριτών μας για να προχωρήσουμε στην ανακατασκευή του. Έτσι ξεκίνησε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια όπου αφαιρέθηκε η στέγη εντελώς, έγιναν σοφάδες, κατασκευή γραφείου και διαμορφώθηκε η αίθουσα στον πάνω όροφο για να προσφέρεται καφές».

Σημαντικά έργα ανάπλασης που έχουν αναβαθμίσει τον περιβάλλοντα χώρο της Εκκλησίας.
Ο εφημέριος Δημήτριος Στρατιδάκης με την επιμονή και την εργατικότητά του πρόσφερε τα μέγιστα στην ανακαίνιση του Ναού.

Να σημειώσουμε ότι στο εσωτερικό υπάρχουν παλιές φωτογραφίες που προσκόμισαν κάτοικοι της Αχλάδας, ενώ έχει κατασκευαστεί και πέργκολα στον εξωτερικό χώρο που προφυλάσσει από τα καιρικά φαινόμενα. Ακόμη σε υπάρχοντα κτίρια φτιάχτηκαν καινούργιες καθαρές τουαλέτες και βοηθητικοί χώροι που πραγματικά ζηλεύεις να βλέπεις και στα καλύτερα σπίτια.

Η μεταβίβαση από την Ιερά Μονή Σαββαθιανών

Για να φτάσουμε στο σημερινό επίπεδο και να μπορούμε να απολαμβάνουμε αισθητικά, αλλά και λειτουργικά τον επιβλητικό χώρο του ναού της Αγίας Πελαγίας ιστορικά έχουν συμβεί αρκετά γεγονότα.
Έτσι με προσωπική ευθύνη όλα αυτά έχουν καταγραφεί και αποτελούν ένα είδος, μπορούμε να πούμε, ντοκουμέντου για να γνωρίζουν τα περιστατικά και τα γεγονότα από πρώτο χέρι οι πιστοί και να μη μπορεί να παραγραφεί η ιστορία.
Επιγραμματικά το μοναστήρι της Αγίας Πελαγίας ανήκε στην Ιερά Μονή των Σαββαθιανών, όπου δύο φορές το χρόνο που γιόρταζε η Αγία Πελαγία ερχόταν μοναχές και παρευρίσκονταν παίρνοντας και τα δώρα των πιστών.

Η ενορία της Αχλάδας ζητούσε από το μοναστήρι τη μεταβίβαση του μοναστηριού της Αγίας Πελαγίας κάτι που πέτυχαν έστω και άτυπα σε πρώτο χρόνο με τη στήριξη των τοπικών Αρχών του χωριού. Εδώ να τονίσουμε ότι η ενορία της Αχλάδας ζητούσε επίμονα από το μοναστήρι των Σαββαθιανών 2-3 στρέμματα στο χώρο του σημερινού πάρκινγκ πριν το αγοράσει ο τότε Δήμος Γαζίου, αλλά η απάντηση ήταν πάντα αρνητική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν προχώρησε η συγκεκριμένη αγορά, μέσα στη συμφωνία ήταν και η μεταβίβαση της κυριότητας του χώρου που βρίσκεται η Αγία Πελαγία στην ενορία, κάτι που δε συνέβη προκαλώντας οργή και αγανάκτηση.

Η απόκτηση της κυριότητας

Μέχρι και πριν από 3-4 χρόνια ο χώρος όπου βρίσκεται ο ναός της Αγίας Πελαγίας, αλλά και ο περιβάλλοντας χώρος περίπου 2 στρεμμάτων δεν είχε περιέλθει στην κυριότητα της ενορίας της Αγίας Πελαγίας με συνέπεια να μη μπορεί να ενταχθεί σε προγράμματα χρηματοδότησης, αξιοποίησης και ανάδειξης. Την ευρύτερη περιοχή είχε αγοράσει μία κοινωνία προσώπων για να οικοδομήσει σπίτια και υπήρχε και μία αμφισβήτηση για τα όρια.

Ο εφημέριος πατήρ-Δημήτριος Στρατιδάκης έφτιαξε ένα τοπογραφικό και άρχισε να περιφράζει την ιδιοκτησία της εκκλησίας, κάτι που ανάγκασε τους ιδιώτες να προσέλθουν και να συμφωνήσουν στα ακριβή όρια του ναού.
Επί κυβερνήσεων Σύριζα και εκμεταλλευόμενη ένα νόμο που είχε βγει η ενορία της Αγίας Πελαγίας απέκτησε συμβόλαιο για τη συγκεκριμένη έκταση και πλέον και με τη βούλα θα λέγαμε είναι η νόμιμη ιδιοκτήτρια του χώρου.

Επίσης στην ενορία της Αγίας Πελαγίας ανήκει και η Εύρεση της Αγίας Πελαγίας στην παραλία, όπου βρέθηκε η εικόνα της και έγινε ριζική ανακαίνιση στο εκκλησάκι μέσα στο 2020, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ πριν. Η καλαίσθητη αυτή, αλλά και επιβεβλημένη παρέμβαση έγινε με χρήματα της ενορίας και γι΄αυτό ο πατήρ Δημήτριος Στρατιδάκης απευθύνει για ακόμα μία φορά τις ευχαριστίες του στους Αχλαδιανούς και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Το τέμπλο του Ιερού Ναού της Αγίας Πελαγίας.

Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Φωνή του Μαλεβιζίου.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ