Πίσω από τις επιτυχίες ένας εκπαιδευτικός με όραμα

Petite Perle 300×250

Πίσω από τις λέξεις επιτυχία, μεράκι, πάθος, όνειρα κρύβεται ένα όνομα… Αστρινός Τσουτσουδάκης!

Ο Φυσικός του ΓΕΛ Γαζίου και αυτό τον καιρό με θητεία υπεύθυνος του 1ου ΕΚΦΕ Ηρακλείου κ. Αστρινός Τσουτσουδάκης είχε την ευθύνη για τον συντονισμό και την επιστημονική καθοδήγηση της ομάδας των δύο μαθητριών που πέτυχαν την κορυφαία ευρωπαϊκή διάκριση με την κατασκευή ανίχνευσης σεισμού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γράφουμε για τον οραματιστή Αστρινό Τσουτσουδάκη και σίγουρα δεν είναι η τελευταία. Είναι ο άνθρωπος που όπως λέει «δείχνω τον δρόμο στα παιδιά, αλλά αυτά κάνουν το θαύμα».

Το 2014, λίγο πριν έρθει στο Γενικό Λύκειο Γαζίου, ο καθηγητής Αστρινός Τσουτσουδάκης, διαφήμισε τη χώρα μας σε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) κατασκευάζοντας με την ομάδα ViannoSat από το Γενικό Λύκειο Βιάννου έναν πραγματικό δορυφόρο σε μικροκλίμακα.

Το 2016 η ομάδα DIASat από το Γενικό Λύκειο Γαζίου αποτέλεσε την εθνική μας αντιπροσωπεία στο διαγωνισμό διαστημικής ρομποτικής European Cansat Competition που έγινε στην πόλη Santa Cruz της Πορτογαλίας, ενώ λόγω της πολυπλοκότητας του μικροσκοπικού δορυφόρου που παρουσίασαν και εκτόξευσαν εκεί, η φωτογραφία του παραμένει σαν παράδειγμα στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού που διοργάνωσε το διαγωνισμό ακόμα και σήμερα.

Το 2017 η ομάδα CURIEosity ξεχώρισε σε διαγωνισμό του CERN, αφού έλαβε μία θέση στην τελική δεκάδα των καλύτερων ομάδων παγκοσμίως (43 χώρες, 180 σχολεία, 1.500 μαθητές) που συμμετείχαν στον διαγωνισμό Beamline For Schools. Η ίδια ομάδα συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα του διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσε το CERN τον Αύγουστο στα Χανιά με θέμα "Τα ιόντα για τη θεραπεία του καρκίνου, τη διαστημική έρευνα και την επιστήμη των υλικών".

Μάλιστα, οι μαθήτριες του Λυκείου Γαζίου προσκλήθηκαν να επισκεφτούν μεταξύ άλλων το CERN στην Ελβετία, το ερευνητικό κέντρο GSI στη Γερμανία καθώς και τα τμήματα Πυρηνικής Φυσικής των Πανεπιστημίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Μετά το CERN, μια ακόμα επιτυχία κατέγραψε στο ενεργητικό της η ομάδα CURIEosity του Γενικού Λυκείου Γαζίου το 2019, αφού επισκέφτηκε το EMBL (European Molecular Biology Laboratory), τον κορυφαίο ευρωπαϊκό κέντρο για τις επιστήμες της ζωής. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου του 2019 στην έδρα του οργανισμού, στην πόλη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας, όπου βρίσκεται και το σημαντικότερο εργαστήριό του.
Σε όλες αυτές τις διακρίσεις την επιστημονική καθοδήγηση είχε ο κ. Τσουτσουδάκης.

Μάλιστα, χάρη στις εργασίες που έχει συνεισφέρει με τους μαθητές του στον οργανισμό, από το 2014 που βρέθηκε στο Μαλεβίζι, ο κ. Αστρινός Τσουτσουδάκης τιμήθηκε πρόσφατα με τον τίτλο του διεθνούς πρεσβευτή International Science On Stage Ambassador που αποτελεί μια πολύ σπουδαία διάκριση αφού έχει απονεμηθεί μόλις σε τρεις καθηγητές συνολικά από το 1999 που ιδρύθηκε ο οργανισμός. O κ. Τσουτσουδάκης για τα επόμενα δύο τουλάχιστον χρόνια τα καθήκοντα του, αυτά του διεθνή πρεσβευτή ή αλλιώς International Science On Stage Ambassador θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, παρουσιάσεις σε ημερίδες και ομιλίες σε διεθνή συνέδρια, με σκοπό την προώθηση της φιλοσοφίας του οργανισμού.

Με αφορμή το ρεπορτάζ της Φωνής του Μαλεβιζίου, η μητέρα της Δάφνης, Ελευθερία Μαυρογιάννη ένιωσε την ανάγκη να ευχαριστήσει και δημοσίως τον καθηγητή Αστρινό Τσουτσουδάκη για όλα όσα έχει προσφέρει στη Δάφνη και στην Ανθή, λέγοντας ότι: «Έχει ένα δικό του τρόπο που παροτρύνει και μυεί τα παιδιά στη μάθηση, κάνοντάς τα να αγαπήσουν τις Φυσικές Επιστήμες και ανοίγει νέους πνευματικούς ορίζοντες που μόνο με τον ίδιο θα είχαν "επισκεφτεί". Τον ευχαριστούμε για όλα όσα έχει προσφέρει στα παιδιά μας».

O πατέρας της Ανθής Κοσμά, Βαγγέλης Κοσμάς, σε δηλώσεις του ανέφερε:
«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν δάσκαλοι που νιώθουν ως σκοπό τους, να δουν τα παιδιά να εξελίσσουν και να αξιοποιούν την κλίση τους, σε όποια δραστηριότητα τα κάνει χαρούμενα. Που μπορούν να τα εμπνεύσουν σε αυτή την ηλικία που ακόμη αναζητούν προσανατολισμό, δημιουργώντας συνθήκες κατάλληλες για να διοχετεύσουν την ενεργητικότητα και την δημιουργικότητα τους. Προσωπικά είμαι ικανοποιημένος που η Ανθή είχε την τύχη να συναντήσει τέτοιους ανθρώπους».

Το Science On Stage Europe

ΤοScience On Stage Europeείναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στην κατεύθυνση της προώθησης των φυσικών επιστημών και της τεχνολογίας καθώς και της εξάλειψης του ψηφιακού αναλφαβητισμού, προκειμένου η νέα γενιά να εφοδιάζεται με τις κατάλληλες δεξιότητες για να μπορέσει να βρει μια καλύτερη δουλειά και να δημιουργήσει ένα ασφαλέστερο μέλλον για τους ίδιους αλλά και τον πλανήτη στον οποίο ζούμε και αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο παγκοσμίως καθηγητών STE(Α)M από 34 χώρες.

Οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εφαρμόζουν καινοτόμες δράσεις που συνδυάζουν από τις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία, την μηχανική και τα μαθηματικά μέχρι την τέχνη και τις γλωσσικές ικανότητες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα των Ελλήνων καθηγητών του Science On Stage Greece, της εθνικής μας επιτροπής δηλαδή, με επικεφαλής την αεικίνητη και ακούραστη κ. Τζένη Τσιτοπούλου-Χριστοδουλίδη, φυσικό και πρώην υπεύθυνη του ΕΚΦΕ Αιγάλεω, αποτελεί ομάδα αναφοράς και απολαμβάνει τον απόλυτο σεβασμό σε όλες τις διοργανώσεις λόγω της πολύ υψηλής ποιότητας των κατασκευών που παρουσιάζει κάθε φορά.

Στο παρελθόν έχουν αποσπάσει βραβεία οι πολύ γνωστοί για την προσφορά τους στην εκπαιδευτική κοινότητα καθηγητές του Πρότυπου Λυκείου Ηρακλείου κ. Αντώνης Μαργαρίτης, χημικός και Γιώργος Μαράκης, φυσικός ενώ ο Μιχάλης Ορφανάκης, φυσικός από την Ιεράπετρα έχει βραβευτεί σε δύο συνεχόμενα φεστιβάλ, το 2017 και 2019. Ακόμα τα μέλη της Ελληνικής αντιπροσωπείας στα οποία συμπεριλαμβάνονται όλοι οι παραπάνω εκπαιδευτικοί μας είχαν προσκληθεί το Δεκέμβριο του 2019 στο προεδρικό μέγαρο όπου και τιμήθηκαν από τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ