Τιμούν την Παναγία Ροδέα στη Ρογδιά-Είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό

by fonimaleviziou.gr

Τελευταία Ενημέρωση:

Στο Μαλεβίζι αρκετά είναι τα χωριά που διατηρούν ναούς αφιερωμένους στον Ευαγγελισμό με τον παλαιότερο να είναι αυτός της Παναγίας Ροδέας στη Ροδιά.

Βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού, δίπλα στην μεγαλοπρεπή έπαυλη του 16ου αιώνα της οικογένειας των Καλλεργών, στο φέουδο της οποίας εντάσσονταν η Ροδιά.

Η πρώτη φάση του ναού της Παναγίας της Ρογδέας ή Ροδέας χρονολογείται κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο τότε που η αυτοκρατορική μονή της Σφάκας είχε μεγάλες ιδιοκτησίες στην περιοχή της Ροδιάς.

Η πληροφορία αυτή, που αντλείται από τις πηγές, ερμηνεύει την ύπαρξη αυτού του ναού ο οποίος όμως αλλοιώθηκε σε μεγάλο βαθμό την περίοδο της Ενετοκρατίας, όταν μετατράπηκε σε μονόχωρο μεγάλων διαστάσεων κτίσμα.

Ο επιμήκης θολοσκέπαστος ναός, που φέρει στο βορειοανατολικό άκρο του ένα μικρό παρεκκλήσι, έχει διαμορφωθεί στη σημερινή του μορφή μετά από διαδοχικές επεμβάσεις σε ξυλόστεγο ναό που προϋπήρχε στο σημείο και χρονολογείται από τον 11ου αιώνα.

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...