Έκτακτη ενημέρωση: Ανοίγει το λιανεμπόριο από 5 Απριλίου

Petite Perle 300×250

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι υπάρχει ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και ζήτησε από τον κ. Χαρδαλιά να μεταβεί εκεί για να εκπονηθεί στρατηγική.

«Οι άνθρωποι της Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας σας φρόντιζαν και σας φροντίζουν, δεν έλειψαν ποτέ από το πλευρό σας», είπε.

«Χρειάζεται προσοχή τις επόμενες εβδομάδες. Μάσκα και αντισηπτικά παντού.  Να παραμερίσουμε την κούρασή μας όλοι εμπρός στον κίνδυνο της απώλειας ζωών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας έκανε έκκληση σε όλους «να σταματήσουν οι συγκεντρώσεις σε σπίτια».

Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι το Θριάσιο Νοσοκομείο μετατρέπεται σε «Covid-only». Από τις 7 Απριλίου θα διαθέτει 130 απλές κλίνες Covid και 33 ΜΕΘ Covid.

Επίσης ανακοίνωσε 51 καινούργιες ΜΕΘ σε νοσοκομεία της Αττικής.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, ο κ. Κικίλιας είπε ότι ξεπέρασαν το 1,6 εκατ.

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα.

Είπε ξεκινώντας: «Η κυβέρνηση ύστερα από εισήγηση των επιστημόνων προχωρά σε προσαρμογή των μέτρων. Με δεδομένη την κούραση, το νέο μείγμα των μέτρων με περιορισμούς και επιτήρηση, θα δώσει μικρές ανάσες ελευθερίας. Προϋπόθεση είναι η ατομική ευθύνη και η τήρηση των μέτρων και να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις στα σπίτια και τα πάρτυ.

Μάσκες, αποστάσεις και τήρηση κανόνων υγιεινής. Η πανδημία δείχνει τα δόντια της. Καμία χαλάρωση. Τα μέτρα δεν επιτρέπουν χαλάρωση».

Και ακολούθως ανακοίνωσε:

«Επιτρέπεται από 05.04.2021 το λιανεμπόριο πλην καταστημάτων και εμπορικών με χρήση ειδικού κωδικού και ως 3 ώρες συνολικά. Πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού και εντός καταστήματος (1 πελάτης ανά 25 τετραγωνικά και μέγιστο όριο 20 πελάτες) με ραντεβού.

Από Σάββατο 03.04 και μόνο τα σαββατοκύριακα θα επιτρέπεται η μετακίνηση με το SMS 6 ως 3 άτομα.

Κατόπιν της σχετικής εισήγησης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των καταστημάτων του λιανεμπορίου, με την αποστολή γραπτού μηνύματος (SMS) στον πενταψήφιο αριθμό 13032 και χρονικό περιορισμό 3 ωρών για τις αγορές και την επιστροφή στο σπίτι.

Παράλληλα, θα τεθεί σε εφαρμογή και η μέθοδος τόσο του click away όσο και του click in shop, καθώς σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, θα ισχύει ο περιορισμός του ενός πελάτη ανά 25 τ.μ. και με μέγιστο αριθμό τους 20 πελάτες, πράγμα που σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να κλείνουν ραντεβού με το κατάστημα προκειμένουυ να ψωνίσουν είτε εντός είτε εκτός του καταστήματος.

Ωστόσο, εκτός ανοίγματος μένουν τα εμπορικά κέντρα (malls) και τα πολυκαταστήματα, για τα οποία ηη κατάσταση θα επανεξεταστεί την επόμενη εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά στις μετακίνησεις από δήμο σε δήμο, απελευθερώνονται πιλοτικά από το Σάββατο 3 Απριλίου, και μόνο για τα Σαββατοκύριακα, για άθληση με SMS και τον κωδικό 6 στο 13033 με τη χρήση αυτοκινήτου ή μηχανής και μέγιστο αριθμό 3 ατόμων ή μια οικογένεια. 
 

Το άνοιγμα των σχολείων για τις 12 Απριλίου θα επανεξεταστεί την επόμενη εβδομάδα, για μερικές μόνο τάξεις και υποχρεωτικά μετά τη διεξαγωγή self test. 

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ