Χωρίς φάρμακα ασθενείς του Ηρακλείου – Τα εξάγουμε στην… Ευρώπη

Petite Perle 300×250

Αρ. Σκουντάκης: «Καλύπτουμε την ευρωπαϊκή αγορά κι ό,τι περισσεύει μένει στην Ελλάδα»

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις φαρμάκων που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στα φαρμακεία  του Ηρακλείου.

Αρκετοί ασθενείς, ακόμα και οι καρκινοπαθείς, πηγαίνουν στα φαρμακεία για να παραλάβουν την θεραπεία τους και δυστυχώς οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να τους εξυπηρετήσουν άμεσα με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε αναμονή για αρκετές εβδομάδες.

Το cretapost ήρθε σε επαφή με τον πρόεδρο των φαρμακοποιών Ηρακλείου, Αριστοτέλη Σκουντάκη ο οποίος ανέφερε πως ο λόγος των τραγικών αυτών ελλείψεων είναι πως τα φάρμακα που έρχονται στην Ελλάδα τελικά… εξάγονται στην Ευρώπη!

«Υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε βασικά συνταγογραφούμενα φάρμακα όλων των κατηγοριών αυτήν την περίοδο και δυσκολευόμαστε όλοι οι φαρμακοποιοί να βγάλουμε άκρη. Οι ελλείψεις αυτές οφείλονται σε πρώτη φάση στο γεγονός ότι εξάγονται τα φάρμακα στο εξωτερικό και σε δεύτερη φάση, πως η ίδια η εταιρία αφού βλέπει τις εξαγωγές των φαρμάκων δεν στέλνει νέα», επεσήμανε ο κ. Σκουντάκης ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε και στον λόγο που γίνονται οι εξαγωγές την ώρα που δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες.

«Αυτό γίνεται πολλά χρόνια τώρα. Έρχονται από τις αντιπροσωπείες τα φάρμακα για τους Έλληνες ασθενείς ωστόσο αντί να διοχετευθούν στην αγορά φεύγουν για χώρες της Ευρώπης επειδή εδώ οι τιμές είναι εξευτελιστικές. Ο νόμος λέει πως πρέπει να καλύπτεται πρώτα η ελληνική αγορά και μετά ότι περισσεύει να εξάγεται σε άλλες χώρες που έχουν ανάγκη. Δυστυχώς όμως γίνεται το ανάποδο. Καλύπτουμε την ευρωπαϊκή αγορά και ό,τι μένει έρχεται στην Ελλάδα», τόνισε σχετικά ο κ. Σκουντάκης ο οποίος όμως υπογραμμίζει πως γι' αυτήν την κατάσταση δεν ευθύνονται οι εταιρίες φαρμάκων αλλά το Κράτος.

«Δεν πρέπει να ρίχνουμε την ευθύνη στους φαρμακέμπορους όμως. Θέλω να είμαι δίκαιος. Εδώ ένα φάρμακο κάνει δύο ευρώ και στη Γερμανία 20 ευρώ. Λογικό είναι οι εταιρίες να θέλουν να το πουλήσουν στην Γερμανία. Οποιοσδήποτε να ήταν, αυτό θα έκανε. Ευθύνη έχει το κράτος που ανέχεται όλη αυτήν την κατάσταση. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μπορεί να κάνει κάτι αλλά δεν το αποφασίζει. Είναι πολλά τα συμφέροντα και εξυπηρετούνται πολλές καταστάσεις γι' αυτό και συνεχίζεται όλη αυτή η ιστορία Αλλά πρέπει να παρέμβει η Πολιτεία να τακτοποιήσει κάποια πράγματα», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Σκουντάκης προσθέτοντας: «Δεν γίνεται εγώ σαν φαρμακοποιός να αναζητώ φάρμακο σε δέκα αποθήκες και να έχω στο περίμενε τον ασθενή μου για βδομάδες μέχρι να βρω το φάρμακό του. Και μιλάμε για καρκινοπαθείς και για άλλες κατηγορίες ασθενών που είναι ζήτημα ζωής και θανάτου να λάβουν το φάρμακό τους».

Πηγή: cretapost.gr

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ