Sinopharm: Στη μάχη το εμβόλιο με τον αδρανοποιημένο κορωνοϊό

Petite Perle 300×250

Δύο εμβόλια κατά της COVID-19 έχει αναπτύξει η Sinopharm στην Κίνα.

Το πρώτο εμβόλιο με την ονομασία «BBIBP-CorV», περιέχει αδρανοποιημένο ιό SARS-CoV-2 και αναπτύχθηκε από τη Sinopharm και το πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

Μέχρι στιγμής εκκρεμεί η τελική και επίσημη δημοσίευση των κλινικών δοκιμών της φάσης ΙΙΙ για το εμβόλιο BBIBP-CorV της Sinopharm.

Η ίδια η Sinopharm ανακοίνωσε αποτελεσματικότητα εμβολίου της τάξης του 79%, η οποία ήταν χαμηλότερη από το 86% που ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) στις 9 Δεκεμβρίου 2020. Τα ΗΑΕ βασίστηκαν στα αποτελέσματά μιας ενδιάμεσης ανάλυσης των κλινικών δοκιμών Φάσης III. Στη φάση ΙΙΙ είναι σήμερα οι εξής χώρες:

  • Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
  • Αίγυπτος
  • Ιορδανία
  • Μπαχρέιν

100% προστασία;

Σύμφωνα με την Sinopharm το εμβόλιο BBIBP-CorV προστατεύει 79% για ήπια και μέτρια λοίμωξη COVID-19 και 100% σε σοβαρές περιπτώσεις. Μέχρι το τέλος του 2020 η Sinopharm δημιούργησε 100 εκατομμύρια δόσεις του BBIBP-CorV.

Δεύτερο εμβόλιο της Sinopharm

Στις αρχές Μαρτίου η Κίνα ενέκρινε και το δεύτερο εμβόλιο της Sinopharm (vero cell) που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιολογίας της Γουχάν, το «σημείο μηδέν» της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Το εμβόλιο προλαμβάνει τη λοίμωξη COVID-19», ανακοινώθηκε από τις κινεζικές Αρχές.

Η Sinopharm πραγματοποιεί δοκιμές και διεθνώς, σε συνεργασία με επιστήμονες άλλων χωρών, τόσο με το εμβόλιο όσο και με placebo. Τα πρώτα δεδομένα δείχνουν αποτελεσματικότητα 72,51%.

Παρενέργειες

Από τα επίσημα δεδομένα των κλινικών δοκιμών των φάσεων Ι και ΙΙ για το εμβόλιο BBIBP-CorV αλλά και το vero cell, δεν προκύπτουν σοβαρές παρενέργειες.

Πιο κοινές παρενέργειες

Σύμφωνα με το Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ αλλά και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι συνηθέστερες παρενέργειες των εμβολίων είναι:

  • Πυρετός
  • Πονοκέφαλος
  • Ρίγη
  • Κόπωση
  • Μυικός πόνος
  • Ναυτία

Τι… περιέχουν τα εμβόλια

Σύμφωνα με το wikipedia, τα εμβόλια κατά της COVID-19 που είναι εγκεκριμένα για για επείγουσα ή πλήρη χρήση τα εξής:

BBIBP-CorV (Κίνα: Sinopharm, Πανεπιστήμιο Πεκίνου) – Τεχνολογία: Αδρανοποιημένος ιός SARS-CoV-2

Oxford–AstraZeneca COVID-19 (Μεγάλη Βρετανία: Πανεπιστήμιο Οξφόρδης, AstraZeneca, CEPI) – Τεχνολογία: Ιικός φορέας αδενοϊού ChAdOx1

Moderna COVID-19 (ΗΠΑ: Moderna, NIAID, BARDA, CEPI) – Τεχνολογία: RNA ενθυλακωμένο σε νανοσωματίδια λιπιδίων (mRNA)

Pfizer–BioNTech COVID-19 (ΗΠΑ, Γερμανία: BioNTech, Pfizer) – Τεχνολογία: RNA ενθυλακωμένο σε νανοσωματίδια λιπιδίων (mRNA)

Sputnik V COVID-19 (Ρωσία: Gamaleya Research Institute of Epidemiology and Microbiology) – Τεχνολογία: Συνδυαστικός ιικός φορέας αδενοϊού, τύπου 5 και τύπου 26 (Ad5 και Ad26)

CoronaVac (Κίνα: Sinovac)  – Τεχνολογία: Αδρανοποιημένος ιός SARS-CoV-2

Ad5-nCoV (Κίνα: CanSino Biologics) – Τεχνολογία: Ιικός φορέας αδενοϊού, τύπου 5 (Ad5)

BBV152, Covaxin (Ινδία: Bharat Biotech, Indian Council of Medical Research) Τεχνολογία: Αδρανοποιημένος ιός SARS-CoV-2

Ad26.COV2.S (ΗΠΑ και Ολλανδία: Janssen Pharmaceutica, Johnson & Johnson, BIDMC) – Τεχνολογία: Ιικός φορέας αδενοϊού, τύπου 26 (Ad26)

EpiVacCorona (Ρωσία: State Research Center of Virology and Biotechnology VECTOR) – Τεχνολογία: Πεπτίδια ιού SARS-CoV-2 (πρωτεϊνες)

Sinopharm

πηγή: www.eleftherostypos.gr

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ