Επιτυχία Δήμου Μαλεβιζίου: O Μαλεβιζώτης χορός μουσικός σκοπός στο εθνικό μητρώο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς

Έγινε δεκτή από το Υπουργείο Πολιτισμού η πρόταση του Δήμου Μαλεβιζίου προκειμένου να ενταχθεί ο Μαλεβιζιώτης χορός και μουσικός σκοπός στο εθνικό μητρώο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς

«Πράσινο φως από το Υπουργείο Πολιτισμού στην πρότασή μας να ενταχθεί ο Μαλεβιζιώτης χορός και μουσικός σκοπός στο εθνικό μητρώο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς! Στόχος μας η καταγραφή, η προστασία και η ανάδειξή του ως μέρους της πολιτιστικής ταυτότητας του Μαλεβιζίου. Το 1ο στάδιο ολοκληρώθηκε με επιτυχία! Θα συνεχίσουμε στο στάδιο της τεκμηρίωσης σε συνεργασία με ερευνητές, αναζητώντας τη συνδρομή των πολιτιστικών, χορευτικών συλλόγων και φορέων του τόπου μας μέσα από ανοιχτές διαδικασίες. Σε κάθε βήμα – όλοι μαζί»!

Τα παραπάνω ανέφερε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, έπειτα από τη θετική αξιολόγηση του Υπουργείου Πολιτισμού στο 1ο στάδιο υποβολής της πρότασης του Δήμου για την ένταξη του Μαλεβιζιώτη χορού και μουσικού σκοπού στο εθνικό μητρώο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μια επιτελεστική τέχνη, μια κοινωνική πρακτική έκδηλη σε εορταστικές εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα στα πανηγύρια, στα γλέντια, στους γάμους, που τελούνται επί αιώνες στην περιοχή.

Στο επόμενο στάδιο, έως τις 30 Ιουνίου, ο Δήμος Μαλεβιζίου θα προετοιμάσει την ειδική τεκμηρίωση σε συνεργασία με τους βασικούς φορείς του στοιχείου, όπως πολιτιστικούς και χορευτικούς συλλόγους. Ο Δήμος Μαλεβιζίου και οι ερευνητές – συντάκτες θα προβούν σε διοργάνωση δια ζώσης ή διαδικτυακών συναντήσεων για την ενδελεχή ενημέρωσή και υποβοήθηση της πρότασης, ανάλογα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα. 

Ως άυλα πολιτιστικά αγαθά νοούνται εκφράσεις, δραστηριότητες, γνώσεις και πληροφορίες, όπως μύθοι, έθιμα, προφορικές παραδόσεις, χοροί, δρώμενα, μουσική, τραγούδια, δεξιότητες ή τεχνικές που αποτελούν μαρτυρίες του παραδοσιακού, λαϊκού και λόγιου πολιτισμού.

Στο 1ο στάδιο υποβολής της πρότασης του Δήμου Μαλεβιζίου συνέδραμαν η Μυρεύη Νάσιου και η Βασιλική Παπαδοπούλου, Σύμβουλοι Πολιτιστικής Διαχείρισης.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ