Αργεντινή: Πάνω από 3 εκατ. τα κρούσματα κορωνοϊού στην χώρα

Petite Perle 300×250

Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 11.394 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολό τους να ξεπερνά το όριο των τριών εκατομμυρίων.

Οι καταγεγραμμένες μολύνσεις από τον νέο κοροναϊό στην Αργεντινή ξεπέρασαν το ορόσημο των 3 εκατ. χθες Κυριακή, καθώς μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού προειδοποιούν ότι τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει, παρά τα αυστηρότερα μέτρα της κυβέρνησης για να μειωθεί η εξάπλωση.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 11.394 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολό τους να ξεπερνά το όριο των τριών εκατομμυρίων (έφθασαν πλέον τα 3.005.259 επακριβώς), ενώ το ίδιο διάστημα υπέκυψαν άλλοι 156 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να ανεβαίνει στους 64.252 νεκρούς μέχρι εδώ.

Η κυβέρνηση του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα αυστηρότερα μέτρα, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας σφυροκοπεί τη χώρα σε οικονομική κρίση, γεμίζει τις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο.

Αλλά βρίσκεται σε συμπληγάδες, με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τη μια να λέει πως οι νέοι περιορισμοί δεν αρκούν κι από την άλλη, μέρος της κοινωνίας να αντιδρά στα μέτρα.

«Ο κόσμος πρέπει να μάθει ότι τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, ότι το προσωπικό των υπηρεσιών υγείας έχει εξαντληθεί», τόνισε η Λουτσιάνα Μπέρτι, 41 ετών, βοηθός χειρουργείου.

Η χώρα που αποκαλείται ο σιτοβολώνας της Λατινικής Αμερικής, τα τελευταία τρία χρόνια σε βαθιά ύφεση που επιδείνωσε η πανδημία, αναζητεί ισορροπία ανάμεσα στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και την πολύ εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας.

Η Μαρσέλα Σιντ, ιδιοκτήτρια εμπορικού καταστήματος, σημείωσε πως οι πολίτες της Αργεντινής νιώθουν ολοένα περισσότερο «παγιδευμένοι», σε αδιέξοδο: παρότι τα μέτρα είναι αναγκαία, δεν βοηθούν την οικονομία να βγει από το τέλμα.

Από την πλευρά του ο παιδίατρος Κάρλος Καμπουριάν εκτίμησε ότι το κλειδί είναι να επιταχυνθεί η εκστρατεία ανοσοποίησης, που προχωρά αργά, ελλείψει επαρκών ποσοτήτων δόσεων. Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποίησε, σύντομα τα νοσοκομεία θα υποστούν κορεσμό. Σε εθνικό επίπεδο, η πληρότητα των ΜΕΘ βρίσκεται στο 68,1%, κατά δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

«Σήμερα το σύστημα υγείας δεν αντέχει ούτε έναν ασθενή ακόμη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμπουριάν, τα νοσοκομεία «έχουν ξεχειλίσει». Για τον ίδιο, τα μέτρα δεν φθάνουν, «αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι τεστ και εμβολιασμούς, τεστ και εμβολιασμούς», επέμεινε.

πηγή: www.in.gr

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ