Ενημερώθηκαν από τον Δήμαρχο οι καταστηματάρχες για την ανάπλαση της Ελ. Βενιζέλου (video)

Petite Perle 300×250

Tην αγωνία τους για την ανάπλαση της "μικρής" Ελευθερίου Βενιζέλου διατύπωσαν σήμερα στον Δήμαρχο Μαλεβιζίου, Μενέλαο Μποκέα, καταστηματάρχες της περιοχής.

Η συνάντηση στο Δημαρχείο Μαλεβιζίου διήρκησε τρεις ώρες σε πολύ καλό κλίμα με τις δύο πλευρές να συμφωνούν ότι θέλουν την ανάπλαση της Ελευθερίου Βενιζέλου που θα αναδείξει συνολικά την εικόνα της περιοχής.

Ο Δήμαρχος αρχικά στην τοποθέτηση που έκανε στους καταστηματάρχες και σε εκπροσώπους Συλλόγων αναφέρθηκε στον αγώνα της Δημοτικής Αρχής να υπάρξει μία χρηματοδότηση για τη μελέτη που θα ενώσει Γάζι, Αγία Μαρίνα και Αμμουδάρα. Έναν αγώνα δρόμου που δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς αρκετά ήταν τα εμπόδια που αντιμετώπισε η δημοτική Αρχή προκειμένου να φτάνουμε τώρα στο σημείο να συζητάμε για την ανάπλαση της Ελευθερίου Βενιζέλου.

"Ένα μεγάλο στοίχημα που είχε μπει από την αρχή είναι σε τροχιά υλοποίησης", ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος, τονίζοντας ότι "δεν κάναμε απλά τη μελέτη, έχουμε τη χρηματοδότηση της μελέτης. Υπάρχουν χρήματα που μας περιμένουν…" εξήγησε ο ίδιος και συνέχισε "έχουμε μπροστά μας ένα έργο που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της περιοχής. Την είσοδο και τη βιτρίνα της πόλης. Την καθημερινότητα όλης της Δημοτικής Ενότητας γιατί συνδέουμε δύο μεγάλες οικιστικές ενότητες, το Τσαλικάκι με το Γάζι και την Αμμουδάρα με ένα δρόμο ασφαλή και προσβάσιμο σε όλους".

Επίσης, ανέφερε και επανέλαβε αρκετές φορές, ότι για τη Δημοτική Αρχή αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο η αγωνία να κατατεθεί η μελέτη έως τις 30 Μαΐου για να λάβει τη χρηματοδότηση. Μετά από τη χρηματοδότηση, όπως είπε, "οι μελέτες τροποποιούνται μέχρι την τελευταία στιγμή".

"Δεν υπάρχει τίποτα που να σας ανησυχεί και που να σας προβληματίζει. Υπάρχει μόνο η αγωνία μας να πάρουμε τη χρηματοδότηση. Να φέρουμε κι άλλα λεφτά στο Γάζι από αυτά που έχουν έρθει ήδη. Που πρώτη φορά προσπαθούμε να φέρουμε χρήματα μετά από 25 χρόνια…" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Στη συνέχεια της τοποθέτησης του Δημάρχου οι μελετητές Νίκος Σκουτέλης και Μαρία Σίτη έκαναν μία αναλυτική παρουσίαση στους καταστηματάρχες για την αλλαγή που πρόκειται να γίνει στην περιοχή.

Από την πλευρά τους οι καταστηματάρχες κατέθεσαν επιστολή και κατέστησαν σαφές στον Δήμαρχο ότι συμφωνούν με την ανάπλαση της "μικρής" Ελευθερίου Βενιζέλου, όμως επιθυμούν να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στη μελέτη, έτσι ώστε να μην υποστούν ζημιά στα καταστήματά τους. Ένα από τα σημεία που διαφωνούν είναι στη δημιουργία του ποδηλατόδρομου.

Επίσης, όπως δήλωσαν επιθυμούν να μην αλλάξει το πλάτος του δρόμου και των πεζοδρομίων, να προβλεφθεί ικανοποιητικός αριθμός θέσεων για τη στάση των οχημάτων και να βρεθούν επιπλέον χώροι στάθμευσης.

Αναλυτικά η επιστολή των επιχειρηματιών:

Την Τετάρτη 5 Μαΐου και ώρα 3η απογευματινή πραγματοποιήθηκε στον πολιτιστικό σύλλογο Γαζίου συνάντηση των επιχειρηματιών αλλά και των ιδιοκτητών όπως και πλήθος άλλων ενδιαφερομένων δημοτών ως προς το ζήτημα ανάπλασης της μικρής Ελευθερίου Βενιζέλου.

Εξετέθησαν προβληματισμοί όσον αφορά τις ιδιαιτερότητες αυτής της επιθυμητής από όλους μας ανάπλασης τόσο για το τεχνικό κομμάτι όσο και για την ταχεία ολοκλήρωση του χρονοδιαγράμματος αυτού του έργου ώστε να διευκολυνθεί άμεσα η επαναλειτουργία της αγοράς.

Επιχειρηματίες αλλά και ιδιοκτήτες που έχουν επενδύσει κεφάλαια στις επιχειρήσεις τους και τα ιδιόκτητα ακίνητα τους αντιμετωπίζουν καθημερινά το σοβαρό πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης και της ασφυξίας που προκαλεί ο περιορισμένος χώρος του οδοστρώματος για το ανάλογο πλήθος των διερχομένων οχημάτων από τη μικρή Ελευθερίου Βενιζέλου δημιουργώντας μία εξαιρετικά δυσάρεστη και μη βιώσιμη καθημερινότητα στο Γάζι καθημερινότητα στο Γάζι.

Όλοι οι δημότες χρειάζονται μία λειτουργική και βιώσιμη πόλη και επιθυμούμε αλλά και χρειαζόμαστε αυτή την ανάπλαση.

Πρωτίστως εμείς οι δημότες αυτού του τόπου και μάλιστα της πρώτης γραμμής οι οποίοι κρατάμε την Ελευθερίου Βενιζέλου ζωντανή αγορά με πλήθος πέσουν εργασίας ενδιαφερόμαστε για την εύρυθμη κυκλοφορία τόσο των πεζών όσο και των οχημάτων.

Ωστόσο σύμφωνα με τις ισχύουσες πληροφορίες που μας διαθέτετε αντιτιθέμεθα στο περιορισμό του πλάτους του οδοστρώματος και στη συμπίεση του όγκου των οχημάτων σε μία λωρίδα διότι η επιτυχία της εμπορικότητας του δρόμου αυτού και της αγοράς του γκαζιού στηρίζεται στο "παρκάρω-ψωνίζω-φεύγω".

Εάν οι πελάτες και τα διερχόμενα οχήματα εμποδίζονται να σταθμεύσουν προσωρινά θα ζητήσουν άλλες κοντινές αγορές.

Η μία συν μία λωρίδα αυξάνει τον κίνδυνο καθημερινής κυκλοφοριακής συμφόρησης λόγω πιθανού ατυχήματος διέλευσης απορριμματοφόρων ασθενοφόρων τουριστικών οχημάτων σχολικών λεωφορείων και πυροσβεστικών οχημάτων. Είναι απαραίτητη λοιπόν η ανάπλαση να γίνει στο υπάρχον πλάτος οδοστρώματος βεβαίως με υπογειοποίηση των καλωδίων αφαίρεση εμποδίων αντιπλημμυρικά έργα ομβρίων υδάτων αστικού εξοπλισμού και τα λοιπά.

Επίσης πρέπει να ληφθεί μέριμνα για ύπαρξη λωρίδας έκτακτης ανάγκης (Λ.Ε.Α).

Ο εν λόγω δρόμος είναι ήδη νεκρός και δεν υπάρχουν παράλληλες οδικές αρτηρίες να διοχετευθεί ο όγκος της κίνησης ώστε να εξυπηρετηθεί η υφιστάμενη εμπορική κίνηση.

Όσον αφορά τον ποδηλατόδρομο πρότασή μας είναι να υιοθετηθεί η υλοποίηση ανάλογη με αυτή του Καράβολα στην περιοχή της Αμμουδάρας που ως τουριστική παραλιακή οδός θα καταστεί βιώσιμη και αισθητικά αρτιότερη. Είναι άκρως επικίνδυνο να δημιουργηθεί ποδηλατόδρομος σε κεντρική οδό αρτηρία η οποία διατελεί και Παλαιά Εθνική οδός από την οποία διέρχονται καθημερινά βαρέα οχήματα.

Το σημαντικότερο πρόβλημα της μικρής Ελευθερίου Βενιζέλου παραμένει το κυκλοφοριακό για αυτό απαιτείται πρωτίστως η άμεση δημιουργία τουλάχιστον έξι μεγάλο δημοτικό πάρκινγκ ώστε να φιλοξενηθούν καθημερινά το πλήθος των διερχομένων οχημάτων καθώς και να επανέλθει η Δημοτική αστυνομία ώστε να ελέγχει την παράνομη στάθμευση.

Τέλος νομίζω θέμα αποτελεί το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης του έργου .
Απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς να λυθούν όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες ποινικές ρήτρες για να επανέλθει τάχιστα η λειτουργία της αγοράς και της εμπορικής κίνησης μετά την πραγματοποίηση των έργων ανάπλασης.

Κύριε δήμαρχε σας τονίζουμε ότι η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας και η διατήρηση της εμπορικότητας της ιστορικής και παλαιάς εθνικής οδού Ελευθερίου Βενιζέλου πρέπει να αποτελεί για σας πρωτεύον θέμα καθότι από αυτό εξαρτάται πλήθος θέσεων εργασίας στο δήμο το σας διότι αν το έργο πετύχει αλλά η αγορά συρρικνωθεί και η εμπορική κίνηση μειωθεί τότε θα έχουμε την ίδια τύχη με άλλους εμπορικούς δρόμους που έσβησαν.

Μετά από τα προαναφερθέντα σας καλούμε να συνεργαστούμε όλοι μαζί για το κοινό στόχο της ανάπλασης και της ανάδειξης του εμπορικού δρόμου Ελευθερίου Βενιζέλου στο Γάζι .
Εμείς έχουμε καλή πρόθεση συνεργασίας. εσείς;

Με τη δέουσα εκτίμηση επιχειρηματίες ιδιοκτήτες της μικρής Ελευθερίου Βενιζέλου

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ