Κικίλιας: Δεν υπάρχει συνάφεια με προβληματική παρτίδα στα εμβόλια της Κρήτης

Petite Perle 300×250

Ο υπουργός ανέφερε πως τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν σημειωθεί λόγω εμβολιασμών με AstraZeneca μελετώνται διεξοδικά. Στις ηλικίες κάτω από 39 ετών τα περισσότερα νέα κρούσματα.

Στο θέμα των περιστατικών θρομβώσεων αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, αναφέροντας αφενός ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα περιστατικά από άλλες αιτίες όπως αλκοόλ, άλλα φάρμακα, κλπ, αφετέρου δεν τίθεται θέμα προβληματικής παρτίδας εμβολίων που να έχει συνάφεια με τους εμβολιασμούς στην Κρήτη.

Επίσης ο υπουργός επεσήμανε ότι υπάρχει αύξηση στις ηλικίες κάτω των 40 ετών σε κρούσματα κορονοϊού. Ο υπουργός ανέφερε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από τον κ. Τσιόδρα, ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος μέχρι χθες, ήταν 2.040 επιβεβαιωμένα κρούσματα τη μέρα. Όπως σημειώθηκε, η διάμεση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι τα 39 έτη, πέφτοντας για πρώτη φορά κάτω από τα 40 έτη.

Επίσης ο δείκτης θετικότητας έχει υποχωρήσει σταθερά κάτω από το 4% και την τελευταία εβδομάδα βρίσκεται στο 3,8%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, τα ενεργά κρούσματα σήμερα στη χώρα είναι 21.136.

"Περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους έχουν οι Περιφέρειες, Δυτικής Ελλάδας, Αττικής, Θεσσαλίας και Νοτίου Αιγαίου. Την εβδομάδα που μας πέρασε, αύξηση στα επιβεβαιωμένα κρούσματα παρουσίασαν οι Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης και Ηπείρου" σημείωσε.

Πορεία Εμβολιασμών

"Από την αρχή της Επιχείρησης «Ελευθερία» και μέχρι σήμερα το μεσημέρι, έχουν πραγματοποιηθεί 4.554.868 εμβολιασμοί. Σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 4.615.000 εμβολιασμούς, αλλά και το 1,7 εκατομμύρια συμπολιτών μας που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Ενώ την Παρασκευή θα περάσουμε τα 3 εκατομμύρια συμπολιτών μας που θα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση. Να τονίσω ότι κλείνουμε δύο εβδομάδες που ξεπερνάμε καθημερινά τους 103.000 εμβολιασμούς, μια δυναμική που θα αυξάνεται συνεχώς και θα κορυφωθεί το μήνα Ιούνιο" επεσήμανε ο υπουργός.

Σημείωσε ακόμη ότι όπως αποτυπώνεται και στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο των εμβολιασμών ανά 100 κατοίκους, η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data. (πάνω από εμάς μόνο Μάλτα, Κύπρος και Λουξεμβούργο)

Επίσης, στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, η Ελλάδα με 16,1% είναι στην 5η θέση από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ